Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, özellikle ev içi bulaşlarının son dönemde arttığını ifade ederek, vatandaşları tedbire davet etti.

KÜÇÜK GRUPLAR ARASI BULAŞMALAR ÇOK ARTTI

Özellikle bu dönem içerisinde ev içi bulaşmalarda genellikle küçük grupların daha yoğun bir şekilde bulaştığını ifade ederek, "Bunun hiç sırası değil, küçük gruplar arası buluşmalar çok yoğunlaştı. Unutmayalım ki bu virüsü bizi tanımadığımız değil, en çok tanıdığımız güvendiğimiz birisi bulaştıracak. Buna dikkat etmeliyiz" dedi.

YILBAŞININ 10 GÜN SONRASINDA AĞIR FATURA ÖDENEBİLİR

Eğer yılbaşında kurallara uyulmazsa, vaka sayılarında ciddi bir artış yaşanabileceğini ve özellikle bu durumun faturasının ağır olarak 10 gün sonra ödeyebileceğimizin altını çizdi. Bu sebeple İçişleri Bakanlığının aldığı yılbaşı kararlarına uyulması gerektiği kaydedildi.

KONTROLDEN ÇIKMASI ANLAMINI TAŞIR

Mutasyona uğramış yeni koronavirüsün yüzde 70 oranında daha hızlı bulaşması, salgının kontrolden çıkması anlamına gelebileceğini kaydeden Tevfik Özlü, "Yüzde 50-70 virüsün daha hızlı bulaştığı bilgili durumunda daha da kontrolden çıkması anlamına gelir. Daha hızlı yayılan virüs belki daha ağır hasta etmeyebilir ama 10 kişi yerine 15 kişiye buluşacak. Bu da yeni vaka sayısı, hastaneye yatan hasta sayısı, ağır hasta sayısı ve kaybedilen hasta sayısında artış anlamına gelir. Bu kötü geleceği ön görerek yapmamız gerek bir şey tek bir şey var tedbiri elden bırakmamak. Virüsün bulaşma hızı isterse 5 kat artsın, biz fırsat vermedikçe virüs bize bulaşamaz. Maske, mesafe ve hijyene dikkat etmeliyiz" dedi.