13:55 - BELEDİYE BAŞKANI ERGÜN: MADENDE DAHA 125-150 KİŞİNİN OLDUĞU İFADE EDİLİYOR

Soma Devlet Hastanesi önünde gazetecilere bir açıklama yapan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, şu ana kadar hastaneye 71 yaralı getirildiğini ve bunlardan 66'sının taburcu edildiğini söyledi. Hastanede 5 yaralı işçi kaldığını belirten Ergün, "Çalışmalara gece ara verilmiş, sabah 08.30 itibariyle monoksit gazının ve yangının etkisi azaltılarak tekrar kurtarma çalışmaları ocakta devam etmektedir." dedi.

Ergün sözlerini şöyle sürdürdü: "Üzüntümüz Sayın Bakanımızın açıklamış olduğu 205 sayısı noktasında daha da içeride, bir 125 -150 kişinin olduğu ifade ediliyor. Bize gelen bilgiler ışığında bu sayının artması bizi endişelendiriyor. İnşallah oradaki kardeşlerimizin sağ salim, Allah'ın mucizesine inanmamız lazım, inşallah kurtarma çalışmalarında bu kardeşlerimizin de mevcut bir şekilde sağ salim kurtarılmalarını beklemekten başka yapacağımız bir şey yok." 

13:53 - ÇHD: SOMA İÇİN SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ

Çağdaş Avukatlar Derneği (ÇHD) üyesi avukatlar İstanbul Adalet Sarayı önünde basın açıklaması yaptı. Pankart açan avukatlar, olayı cinayet ve katliam olarak niteledi. Grup adına konuşan Ebru Timtik, katliamın sorumlularının cezalandırılması için bir araya geldiklerini söyledi. Kendi cephelerinden ses çıkartmak için toplandıklarını kaydeden Timtik, “Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunacağız. Suç duyurusuyla beraber bazı önlemlerin alınması yönünde derhal tedbir kararı alınmasını talep etmek üzere geldik.” dedi.

Timtik, “Bu iş katliamının sorumlusu aslında yetkililer, birinci elden bir mantığı ifade ederek söylediler. Bu yüzden bu cinayetlerin sorumlusu devletin, iktidarın ta kendisidir. ‘Neden Amerika’da böyle sonuçlar doğmuyor, maden kazaları, cinayetleri olmuyor?’ sorusuna ‘çünkü onların teknolojileri ileri’ diye cevap veren zihniyet asıl olarak şu sözü kaçırmıştır ağzından. Daha önce Zonguldak’ta ‘bu, madencilerin kaderi’ demişlerdi. Bugün de bu tip katliamların bu işin doğasında olduğunu söylüyorlar.” diye konuştu. 

13:37 - 19 MAYIS KUTLAMARI İPTAL EDİLDİ

Gençlik ve Spor Bakanlığı koordinesinde sürdürülen 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ile Gençlik Haftası kapsamında planlanan şenlik ve şölenler, Soma'daki maden faciası nedeniyle iptal edildi. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, her yıl çeşitli programlarla 81 ilde düzenlenen 19 Mayıs Gençlik Haftası etkinlikleri kapsamında, bu yıl şenlik ve şölenler gerçekleştirilmeyecek. 

12:47- SOMA DERS OLDU, RUS VALİ DENETİM EMRİ VERDİ

Soma’da kömür ocağında yaşanan facianın ardından Rusya’nın Sibirya bölgesinde Kemerovo Bölge Valisi Aman Tuleyev, 3 gün içinde Kemerovo’da tüm maden ocaklarının güvenliliğinin denetlenmesi talimatı verdi. Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Aydın Adnan Sezgin aracılığı ile Türk halkına başsağlığı iletti.

Kemerovo Valiliği Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamada, Türkiye’den yaşanan faciadan üzüntü duydukları, Türk halkının acısını paylaştıkları ifade edildi. Valilik sözcüsü, “Facia hepimizi üzdü. Sayın Vali Tuleyev, Türk Büyükelçisi ve kazanın meydana geldiği Soma kömür işletme yetkililerine başsağlığı taziyesi gönderdi.” dedi.

Soma faciasının ardından Kemerovo bölgesinde maden ocaklarında denetleme çalışmalarının başlattıklarını ifade eden Valilik sözcüsü, “Vali Tuleyev, maden ocağı işçisinin dünyanın en riskli mesleği olduğunu kaydetti. Vali, 3 gün içinde bölgemizdeki tüm maden ocakları işletmelerinde ilgili güvenlik kurallarının denetlenmesi ve genel kontrolün yapılması talimatında bulundu. Valinin talimatına göre, olası ihlal tespit edildiği durumda çalışmalar hemen durdurulmalı.” şeklinde konuştu.

Rusya'nın kömür merkezi olarak bilinen Kemerova bölgesinin çeşitli maden ocaklarında 1990 yılından bu yana meydana gelen kazalarda yaklaşık 700 kişi hayatını kaybetti.

12:39- UMUTLAR TÜKENİYOR

Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciasının boyutu her geçen saat artıyor. Maden kazasında yakınları bulunanların Soma Devlet Hastanesi bahçesindeki bekleyişinde umutlar tükeniyor. Hastane bahçesinde bekleyen vatandaşlar, kazanın yaşandığı dün saat 15'den bu yana yakınlarından haber alamıyor.

Soma Devlet Hastanesi, dünden bu yana tarihinin en kalabalık günlerini yaşıyor. Kaza sonrası yakınlarından haber alabilmek için hastaneye akın eden yüzlerce kişi hastane bahçesinde sabahladı. Kazanın yaşandığı maden ocağında çalışan Nihat Özkan, kaza yaşanmadan bir önceki vardiyada çalıştı. Faciadan bir vardiya farkıyla kurtulan Nihat Özkan, şunları söyledi: “Biz vardiya 1’de çıktık madenden. Olay vardiya 2’de oldu. Saat 8’e 10 kala çıktık. Kaza 15 sıralarında oldu. Arkadaşlarımızdan haber yok. İnşallah sağ salim çıkarılırlar. Ben 12 senedir çalışıyorum burada böyle bir olay daha önce olmamıştı. 3 vardiya çalışıyoruz madende. Haber alamıyoruz.”

Kazanın yaşandığı madende 23 yıl çalıştıktan sonra emekli olan Aydın Karabay, madende yaşanan kazada akrabaları bulunduğunu ve onlardan haber alamadıklarını söyledi. Madeni devlet işletirken çalıştığını ve emekli olduğunu aktaran Karabay, “Trafolar biz çalışırken de vardı. Şarteller atardı. Trafoda nasıl bir şey oldu bilemiyoruz. Sigorta attığı iddiası bana pek inandırıcı gelmiyor. Metan gazı patlamıştır, grizu patlamıştır. Trafodan o kadar zaiyat olmaması lazım. Aynı ocakta 23 yıl çalıştım böyle bir olay yaşanmadı. O zaman ocağı devlet işletiyordu. Biz de hastanede yakınlarımızdan haber almaya çalışıyoruz. Maden 2008’de özelleştirilmişti.” dedi.

Kazanın yaşandığı maden ocağında çalışan Ergün Akyüz’ün ağabeyi Hüseyin Akyüz, kardeşinden 21 saattir haber alamadıklarını ifade etti. Hüseyin Akyüz, “Kardeşimin ne ölüsünden ne dirisinden haber alamıyoruz. Sadece bekliyoruz. Dün olay yaşandığından bu yana bekliyoruz. Kardeşim 10 yıldır burada çalışıyor. Bize herhangi bir bilgi verilmedi. Yaralıların içinde de imsi söylenmedi. Bekliyoruz.” diye konuştu.

12:09: KINIK'TA ENDİŞELİ BEKLEYİŞ SÜRÜYOR

Manisa'nın Soma ilçesine bağlı Eynez köyündeki maden işletmesinde 205 kişinin yaşamını yitirmesi, 57 kişinin yaralanması üzerine komşu köylerde okullar tatil ettirildi. Özellikle İzmir’in Kınık ilçesine komşu olan ve Soma Eynez köyüne çalışmak için giden Kınık Merkez, Karadere, Arpaseki, Cumalı, Mustaklar ile Köseler köylerinden endişeli bekleyiş başladı. Madene giden işçilerin yakınları için İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, esneklik getirerek madenci yakınlarına izin verdi. Yaklaşık 100 kişinin ilçeden madene çalışmaya gittiği belirtildi.

12:05: RİCCİARDONE'DEN TAZİYE MESAJI

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Ricciardone, resmi Twitter hesabından takipçileriyle paylaştığı taziye mesajında şu ifadelere yer verdi: ‘‘Soma’da meydana gelen maden faciası ile ilgili haberleri büyük bir üzüntü ile takip ediyoruz. Amerikan halkı adına, hayatını kaybedenlerin ailelerine ve yakınlarına en derin taziye dileklerimizi sunarım. Yaralılara acil şifalar dilerim. Mahsur kalan madencilerin sağ salim kurtulmalarını umuyoruz. Gönlümüzün en derin yerinde ve düşüncelerimizdesiniz.’’

11:57- BAKANLIK 51 AMBULANS VE 5 PSİKOLOG GÖNDERDİ

Manisa’nın Soma ilçesinde bulunan kömür maden ocağında meydana gelen yangın sonrasında Sağlık Bakanlığı, bölgeye 51 kara ambulansı ile 7 UMKE aracı gönderdi. Hasta yakınlarına psikolojik destek vermek amacıyla bölgede 5 psikolog görevlendirildi

Sağlık Bakanlığı’ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada 14 Mayıs 2014 tarihinde saat 11.00 itibariyle bölgeye gönderildiği araç, teçhizat ve personel durumu hakkında bilgi verildi. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: "150 personeli ile birlikte 51 kara ambulansı, 46 personeli ile birlikte 7 UMKE aracı olay yerine görevlendirilmiştir. 4 sedyeli ambulans uçak İzmir’de hazır bekletilmektedir. 2 adet ambulans helikopter olay yerine intikal etmiştir. Olay yerine 3 adet TUN (Tıbbi Uç Nokta) çadırı kurulmuştur. İzmir ve Manisa illerinde lojistik çadır hastaneler hazır bekletilmektedir. Olay yerinde 1 adet revir kurulmuş olup, ihtiyaç duyan hastalarımıza oksijen desteği verilmektedir. 5 adet psikolog olay yerine görevlendirilmiş ve hasta yakınlarına psikolojik destek vermeye başlamıştır."

11:42-İSTANBUL'DA BAYRAKLAR YARIYA İNDİRİLDİ

Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciası nedeniyle 3 günlük yas ilan edilmesi üzerine İstanbul'daki bayraklar da yarıya indirildi.

Soma'daki facia da ölü sayısı 205, yaralı sayısı 80’a ulaştı. Yaklaşık 100 kişinin daha içeride olduğu tahmin edilirken maden içinde yangının hala devam ettiği bildirildi. Vefat edenler için 3 günlük milli yas ilan edildi. Bu kapsamda İstanbul'daki resmi kurumlar, meydanlar ile Boğaz'daki gemilerde bulunan Türk bayrakları da yarıya indirildi.

10:58- BAŞBAKAN ERDOĞAN SOMA'YA GİTTİ

Başbakan Erdoğan, "DAP" uçağı ile saat 10.50'de Soma'ya gitmek üzere Akhisar'a hareket etti. Erdoğan'ı Esenboğa Havalimanı'ndan, Başbakanlık Müsteşarı Fahri Kasırga, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel ve diğer ilgililer uğurladı. Başbakanlıktan yapılan açıklama doğrultusunda, ilan edilen milli yas nedeniyle, Esenboğa Havalimanı'nda da bayrakların yarıya indirildiği görüldü.

10:30- BAKAN YILDIZ: ÖLÜ SAYISI 205'E YÜKSELDİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Soma'da maden ocağında çıkan yangında ölenlerin sayısının 205'e yükseldiğini bildirdi. Yıldız, 4'ü ağır, 80 yaralının olduğunu açıkladı  

İşte Yıldız'ın açıklamalarından satır başları:

205 madencimizi kaybettik. Yaralılardan özellikle ağır yaralıların rahatladığını kurtulduğunu görüyoruz. Bugün AFAD ekibimiz koordinasyon merkezinde hangi hastanelerde hangi yaralı kardeşimizin kaldığına bakılacak.

Biraz önce açıklandığı gibi 3 günlük milli yas ilan edildi. Bayraklar gerek yurt içi ve yurt dışında yarıya indirilecek. Cuma hutbesinde de maden kazasıyla alakalı da irad edilecek.

Sayın Başbakanımızın bu konuda bir iradesi ve tavsiyesi oluştu. Çünkü bu sıkıntı ve acı beklediğimizin üzerinde oldu.

"BU SAYI ARTACAK"

Türkiye'de şu ana kadar yaşanmış en yüksek işçi kaybımızla sonuçlanan bir kazaya doğru gidiyoruz. Otopsilerin tamamlanması, sayın valilerimizin, bakan yardımcılarımızın yaptıkları çalışmalarla beraber şu anda 7 tane işçi kardeşimizin cenazesini ailelerine teslim ettik. Bu sayı artacak. Bir yandan otopsileri yapılıyor. Diğer yandan adli tıp kurumundan buraya uzman ve teknikerler geldiler.

Bütün bu işlemler bittikten sonra adli ve idari soruşturmaların yapılacağından hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Biz şu an acımızla uğraşıyoruz.

İçeride herhangi bir grizu patlaması oldu. Karbonmonoksit zehirlenmesinden işçi kardeşlerimizin hayatını kaybettiğini görüyoruz. Zamanın aleyhimize işleyeceğini söylemiştim. Allah rahmet etsin. Acılı ailelerine sabırlar niyaz ediyorum.

İÇERDE KAÇ İŞÇİ VAR?

Tahmini bir rakam var. Bunu söylemekten, bilerek kaçınıyorum. Özel sektörün verdiği rakamları kullandığımız için, bunlara da ne kadar kefil olacağımızı, net telaffuz etmediğimiz için işçi kardeşlerimizin çıktıkça paylaşacağız.

Bizi sıkıntıya sokan, bu manada, bu sayılarla alakalı ancak çıktıktan sonra bunları paylaşacağımızdır. Bugün, dünkü gelen vekil arkadaşlarımızın, BDP eş başkanının, Kılıçdaroğlu’nun geleceğini, başbakanımızın ziyaretini duyurmuştuk.

100 İŞÇİYE ULAŞILAMADIĞI İDDİASI

Yangın bir ara söner gibi oldu. Ancak dalgalı bir seyir izliyor. Yangın tamamen söndürülmüş değil. Yangın yolu üzerinde olanlar. Orada bulunan işçi kardeşlerimiz var. çıkarttığımız işçi kardeşlerimizin yanarak vefat ettiğini görmedik. Yangına daha uzak olduklarını düşünüyoruz. Bir cebe girebiliyor olmaları halinde nefesliklerle beraber yaşayabileceği ümidi var. O ümidimiz azalıyor olsa da içimizde bunu barındırıyoruz.

Hemen hemen 500’e yakın sayının, kurtarma ekibindeki arkadaşlarımızın da sağlığını düşünerek bu kurtarmaya çalışıyoruz.

NEDEN SOĞUK HAVA DEPOLARI

Onların cenazelerini, hatıralarına uygun olarak, sıhhi şekilde muhafaza etmemiz lazım. Onların cenaze şartlarında muhafaza etmemiz lazım. En yakın devlet hastanelerinin morgları dahil olmak üzere bütün bu şartlara uyan yerleri kullanıyoruz.

KAÇ YARALI VAR?

Yaralılardan dördü ağır demiştim. Onlar ağır olmaktan çıktılar. Taburcu olan oldu. 57 tane hastanelerimizde yaralı kaldı. durumlarının iyi olduğu bilgisini aldım. Koordinasyon merkezimizde, hangi işçinin hangi hastanede olduğuna dair bilgilendirmeler de yapılıyor.

Ben yüksek bir sayı söyleyip kamuoyunu yanıltmak istemem, düşük sayı söyleyip de yanıltmak istemem. 

10:23- BAŞBAKANLIK SOMA İÇİN 3 GÜNLÜK YAS İLAN ETTİ

Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciası nedeniyle Başbakanlık tarafından 13 mayıs 2014 tarihinden itibaren 3 günlük milli yas ilan edildi.

Başbakanlık Basın Merkezinden yapılan açıklamada, Soma'da yaşanan facianın aziz milleti hüzne boğduğu belirtildi. Açıklamada, maden faciası nedeniyle Başbakanlık tarafından 13 Mayıs 2014'den itibaren 3 günlük milli yas ilan edildiği, yas alameti olarak bugün tüm yurtta ve dış temsilciliklerde bayrakların yarıya indirileceği kaydedildi.

TÜRKİYE EN SON DENKTAŞ'IN ÖLÜMÜNDE YAS İLAN ETMİŞTİ

Türkiye daha önce, KKTC'nin kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın ölümünde ulusal yas ilan etmişti.

Ocak 2012'de, Başbakanlık tarafından yapılan açıklamada "14 Ocak 2012'den, Rauf Denktaş'ın naaşının toprağa verileceği tarihe kadar ulusal yas ilan edildiği" açıklamıştı.

Ulusal yas kapsamında, tüm yurtta ve dış temsilciliklerde bayraklar yarıya indirilmişti.

İZMİR'DE 17 KİŞİNİN OTOPSİSİ YAPILDI

Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciasında hayatını kaybeden 17 kişinin otopsisi İzmir Adli Tıp Kurumu'nda yapıldı. Soma ilçesinde meydana gelen maden faciasında hayatını kaybeden işçilerden 17’si dün gece İzmir Adli Tıp Kurumu'na gönderildi. Yüzlerce kişinin mahsur kaldığı ve şu ana kadar 205 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasında hayatını kaybeden 17 işçinin otopsileri tamamlandı. İzmir Adli Tıp Kurumu'nda yapılan otopsinin ardından cenazeler Manisa Kırkağaç'taki soğuk hava deposuna kaldırıldı.

CENAZELER TESLİM EDİLMEYE BAŞLANDI 

Soma'da maden ocağında çıkan yangında hayatını kaybeden işçilerin bazılarının cenazeleri yakınlarına teslim edilmeye başlandı. Arama kurtarma ekipleri tarafından maden ocağından çıkarılan cesetler, ambulanslarla Kırkağaç ilçesindeki Kayadibi Mahallesi'nde bulunan soğuk hava deposuna getirildi. Yetkililer kimlik tespiti için isimleri okuyarak işçilerin yakınlarını deponun içine aldı. Kimlik tespitinin ardından cesetler, yakınlarına teslim edilmeye başlandı.

Değişik illerden yaklaşık 80 cenaze aracı ile soğutucu özelliği bulunan 4 tır da ilçede hazır bekletiliyor.

09.57- SOMA'YA ADLİ TIP GÖREVLİLERİ GÖNDERİLDİ

İstanbul Adli Tıp Kurumu’ndaki otopsi görevlilerinin birçoğunun maden faciasının yaşandığı Manisa’nın Soma ilçesine gönderildiği öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre, yüzlerce kişinin mahsur kaldığı ve şu ana kadar 201 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasında cesetlerin Kırkağaç’taki soğuk hava deposuna kaldırıldığı belirtildi. Otopsi için ise İstanbul Adli Tıp Kurumu’ndaki birçok görevlinin facianın yaşandığı bölgeye gönderildiği ifade edildi.

TSK, BAŞSAĞLIĞI MESAJI YAYINLADI 

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), dün Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciasında hayatını kaybedenlerin ailesine başsağlığı dileklerini iletti.

TSK’dan yapılan yazılı açıklamada, “Dün (13 Mayıs 2014) Manisa ili Soma ilçesinde vuku bulan, milletçe hepimizin yüreğini kanatan ve acıya boğan müessif maden ocağı yangınında hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diler; kederli ailelerinin acısını yürekten paylaşır, kendilerine başsağlığı ve sabır temenni eder, yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar dileriz. Milletimizin başı sağ olsun.” denildi.

09:25- MADENDEKİ İŞÇİLERİN ÇIKARILMASINA DEVAM EDİLİYOR 

Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen ve en az 201 işçinin öldüğü, 80 kişinin de yaralandığı madenden işçilerin sedyelerle çıkarılması çalışmaları sürüyor. Gece ara verilen işlemler, sabah saatlerinde tekrar başladı. Madenden çıkarılan işçiler, ambulanslara bindirilerek olay yerinden götürülüyor. Çıkarılan işçilerin sağlık durumları hakkında bilgi verilmedi.

09:11- BAKAN YILDIZ: ÜMİTLERİMİZ AZALIYOR, ÖLÜ SAYISI 201

Manisa’nın Soma ilçesindeki maden faciasının ardından bölgeye giden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, saat 08.00 sıralarında kameraların karşısına geçti ve ölü sayısının 201 olarak tekrarladı.

Yıldız, "Ümitlerimizin azaldığını söylemem lazım" dedi. Yıldız, 3 saat içinde ocaktan başka ceset çıkarılıp çıkarılmadığıyla ilgili soruyu da, ekiplerin o saatten bu yana ocaktaki gaz seviyesini düşürmek için çalıştığı bilgisiyle cevapladı.

İçeride kalan işçi sayısıyla ilgili bir şey söylemenin doğru olmayacağını belirten Yıldız, kendilerinin de şirketin verdiği sayı üzerinden yürüdüklerini söyledi. “Ne kadar olduğunu biliyoruz ama çıktıkça paylaşacağız” diyen Yıldız, şu an 460’tan fazla kurtarma personelini görev yaptığını ifade etti.

08:57- KURTARILAN YARALI ALKIŞLARLA ÇIKARILDI

Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciasında ümit veren gelişmeler de yaşanıyor. En az 201 kişinin hayatını kaybettiği ve 80 kişinin de yaralandığı facianın ertesi gününde, madene inen kurtarma ekipleri bir yaralıyı çıkardı. Yaralının ambulansa taşınması sırasında bekleyen insanların alkışladıkları görüldü. Yaralı, hastaneye kaldırıldı.

06:52- GERGİN BEKLEYİŞ SÜRÜYOR

İşçi yakınlarının, havanın aydınlanmasına rağmen maden önündeki umutlu bekleyişi sürüyor.

05.33- BAKAN YILDIZ: ÖLÜ SAYISI 201'E ÇIKTI

Manisa’nın Soma ilçesindeki maden faciasının ardından bölgeye giden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ölü sayısının 201'e yükseldiğini söyledi. Yıldız, sayının artmasından duyulan endişeyi de dile getirdi.

Bakan Yıldız, saat 05.00'te bir açıklama daha yaptı. Ölü sayısını 201, yaralı sayısını da 80 olarak açıklayan Yıldız, yaralılar arasında madene inip dumandan etkilenen kurtarma ekiplerinden de kişilerin bulunduğunu kaydetti. Endişelerinin daha da arttığını belirten Bakan Yıldız, "Daha da zorlanacağımız bir durum olabiilir. Daha kritik bir döneme giriyoruz, daha kritik bir noktaya gidiyoruz. Çalışmalara ara verilmedi, ancak zaman ilerledikçe daha da hızlı bir şekilde olumsuzluğa gidiyor. Endişemiz ondan. Şu anda 430 kişi kurtarma çalışmasında bulunuyor. İhmal varsa hiçbir yerde kayıtsız kalmadığımız gibi buna da kayıtsız kalmayız ama bu bu gecenin gündemi bu değil. Tek bir şeye fokuslandık, o da arkadaşlarımız sağ olarak kurtarılması. İdari ve adli ne varsa zaten o yapılır. İşçiler çevre ilçelerden, özellikle Savaştepe'nin de bulunduğu yerlerden. Sayı endişe edeceğimiz bir noktaya doğru gidiyor. Şu andaki sayımız da çok fazla. Cenaze işlemlerinin de yapılması gerekiyor. Görev dağılımı yaptık. Yüreğimizde büyük bir acı dolarak bunları yapıyoruz. Herkesin bulunduğu ilçede köyde toprağa verilmesi daha doğru görünüyor" ifadelerini kullandı.

03:34- AKHİSAR'A GETİRİLEN 23 İŞÇİNİN İSİMLERİ BELLİ OLDU

Manisa'nın Soma ilçesinde bulunan özel bir şirkete ait maden ocağında meydana gelen patlama sonucu yaralanan ve Akhisar'a getirilen işçi sayısı 27'ye yükseldi. İşçiler Akhisar Devlet Hastanesi Mustafa Kirazoğlu Sağlık Kompleksi ile özel hastanelere getirildi.

Akhisar'a getirilen 23 işçinin isimleri ise şu şekilde; Murat Bilgin, Ferhat Genç, Serdar Fenercioğlu, Veli Anaç, Barış Değirmenci, Faruk Onur, Sadettin Güngör, Servet Keskin, Salih Erkan, Hasan Kuzu, Muzaffer Kemiksiz, Engin Altınöz, Musa Taşdelen, Selami Cingirt, Semih Delibaş, Ramazan Avcı, Ali Güneş, Ahmet Akgün, Nedim Eren, Hasbi Demir, Mustafa Özkal, Ercan Çiçekli, Serkan Şengül

KADIKÖY'DE SOMA EYLEMİ

Soma'da yaşanan maden faciasının ardından Kadıköy Altıyol'daki boğa heykeli önünde toplanan bir grup, oturma eylemi yaptı. Mumlar, baretler ve ekmekler eşliğinde yapılan eylemde, "Madencileri yutan kömürlerde katilleri yakacağız", "İş kazası değil cinayet", "Maden işçileri ölmedi öldürüldü", "Dayan kardeşim" yazılı dövizler açıldı.

Madencilerin kanıyla, işçinin kanıyla ısınmak yerine üşümeyi tercih edeceklerini belirten bir eylemci, "İş kazası değil cinayet olduğunu düşünüyoruz. Soma'da defalarca tekrarlandı ölümler. Ocaklara tekrar ateş düşmemesi için bugün buradayız" açıklamasını yaptı. Grup, oturma eylemini bir süre daha devam ettirdi.

02:39- CENAZELER SOĞUK HAVA DEPOLARINA KALDIRILIYOR 

Manisa’nın Soma ilçesinde bulunan maden ocağında meydana gelen faciada resmi rakamlara göre hayatını kaybeden 151 işçinin cenazeleri Kırkağaç’ta bulunan soğuk hava deposuna getiriliyor.

Maden ocağında yaşanan facia sonrası yapılan arama kurtarma çalışmalarında resmi rakamlara göre 151 işçinin cenazesi madenden çıkarıldı. Cenazeler, ambulanslarla alınarak Kırkağaç ilçesinde bulunan Kırkağaç Kaymakamlığı’na ait kavun soğuk hava deposuna taşınıyor. Depoda bir süre cenazelerin indirilmesi ve taşınmasında yardım eden ve isminin açıklanmasını istemeyen bir görevli, depoda 12 ayrı bölüm bulunduğunu ve cenazelerin bu bölümlere yerleştirildiğini açıkladı. Aynı görevli, soğuk hava deposunda 151 kişiden daha fazla cenaze bulunduğunu iddia etti.

Soğuk Hava Deposu’nun bulunduğu yere onlarca ambulans cenaze taşıyor. Polis ekipleri vatandaşların bölgeye girmesine izin vermiyor. Cenazelerin bölgeye getirildiğini duyan vatandaşların soğuk hava deposu yakınındaki bekleyişi de sürüyor.