Erzurum'da baş gösteren ve 200'den fazla büyükbaş hayvanın itlaf edilmesine neden olan Afrika ateşi hastalığı nedeniyle il genelinde hayvan pazarına 25 Ağustos'a kadar hayvan giriş ve çıkış yasaklandı. Tedavisi olmayan ve sürekli yayılma eğiliminde olan hastalığa çözüm bulunamazsa, Türkiye'nin en önemli kurbanlık üretici konumundaki Erzurum'un ekonomisi büyük darbe alacak.

Kurban Bayramı öncesinde büyükbaş hayvanlarda baş gösteren Afrika ateşi hastalığı besici ve köylüleri endişeye sevk etti. Aziziye ilçesi Alaca köyünde ortaya çıkan kısa sürede hızla çevre köy ve ilçelere yayılan hastalık nedeniyle geçen haftaya kadar 179 büyükbaş hayvan itlaf edildi. Hastalığın karantina uygulamaları, koruyucu aşılama ve sinekle mücadeleye rağmen yayılma emaresi göstermesi üzerine il genelinde karantina kararı alındı. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü geçen cuma gününden itibaren 25 Ağustos'a kadar il genelinde hayvan hareketliliklerini yasakladı. İl merkezindeki hayvan pazarı kapatıldı. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri itlaf edilen hayvan sayısını açıklamaktan ve hastalığın görüldüğü yerleşim birimi sayısı hakkında resmi bilgi vermekten kaçınıyor. Aynı yetkililer, il genelinde 700 bin büyükbaş hayvanın bulunduğunu ve bunların risk sıralamasına göre söz konusu hastalıktan korunma amaçlı olarak aşılanacağını ifade etti. 25 Ağustos'a kadar risk altındaki hayvanların aşılama çalışmasının tamamlanmasının planlandığı ifade edildi.

"KARANTİNA UZUN SÜRERSE EKONOMİK YIKIM OLUR"

Kurban Bayramı'nın yaklaşması nedeniyle büyükbaş hayvan üreticileri hastalığın yayılmasından ve karantina uygulamasının devam ettirilecek olmasından endişeli. Erzurum'dan Kurban bayramı nedeniyle 60 bin büyükbaş hayvanın İstanbul, Bursa, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlere gönderildiğinin altını Erzurum Ziraat Odası Başkanı Mücahit Harmandar,"Salgının önü kesilemezse Erzurum'un ekonomik yıkımı olur. Kurban öncesinde köylü ve besici yıl boyunca beslediği hayvanını karantina nedeniyle pazara çıkartamazsa bu Erzurum'un ekonomik olarak sonu olur." diye konuştu.

"MERADA HAYVANLAR BEKLETİLİYOR"

Erzurum Hayvan Pazarı'nda hancılık yapan Bilgin Mertoğlu, geçen cuma gününden bu yana pazara karantina nedeniyle büyükbaş hayvan girişinin yasaklandığını dile getirdi. Merada yaklaşık 10 bin kadar büyükbaş hayvanın bulunduğunu ve bunların pazara inme vaktinin gelmesine rağmen karantina nedeniyle yerlerinde kaldığına vurgu yapan Mertoğlu,"Karantina ve afrika ateşi hastalığı bizi mahfetti. Önceki haftalarda başta Şanlıurfa olmak üzere bir çok ile hayvan pazarından haftada bin büyükbaş hayvan sevk ediliyordu. Karantina nedeniyle meradaki hayvan dağda otluyor. Böyle giderse mahvoluruz." şeklinde konuştu.

"BASINA KONUŞMAYIN TEHDİDİ"

Öte yandan kimliğinin açıklanmasını istemeyen bir besici birliği başkanı, gıda tarım ve hayvancılık il müdürlüğü yetkililerini, hayvanlarını hastalanıp ya da itlaf edilen köylü ve besicileri basından uzak durmaları konusunda tehdit ettiğine iddia ederek,"Besici ve köylüler bize gelih hastalıktan bahsediyorlar. Ancak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkililerinin kendilerine basına haber vermeyin. Eğer basına konuşursanız köyünüzü karantinaya alırız, hayvanlarınızı Kurban Bayramı öncesinde satamazsınız"