Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ekvator Ginesi'nde düzenlenen 2. Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi'nde skandal ifadeler kullandı. Erdoğan, Afrika ülkelerinde yardım faaliyetleri yürütüp okullar açan Hizmet Hareketi’ni şikayet etti.

‘EĞİTİM VE YARDIM GÖRÜNTÜSÜ’

Erdoğan, “Türkiye ve Afrika ülkeleri arasına sivil toplum örgütü ya da eğitim gönüllüsü maskesiyle giren bazı tehlikeli örgütler olduğunu görüyoruz. Ajanlık faaliyetleri daha da somutlaşan bu örgütlere karşı devlet ve hükümet başkanı arkadaşlarımızın daha hassas olacağını düşünüyoruz.

Eğitim ve insani yardım görüntüsü adı altında Türkiye dahil faaliyet gösterdikleri her ülkede ciddi tehdit oluşturan bu örgüt ya da örgütlere karşı ortak mücadeleye hazırız” diye konuştu.

Eğitime saldıran zihniyetin örneği yok

Siyasiler, Erdoğan’ın Türk okullarını hedef alan sözlerini “Cumhurbaşkanı’na yakışmadı” diye değerlendirdi.

SUÇ UYDURMA SUÇU

CHP Milletvekili Mahmut Tanal : Bu, suç uydurma suçu ve iftiradır. Eğitimle insanların ufku genişler. İnsanları eğitimsiz bırakmak insanlığa karşı en büyük tehdittir. Cumhurbaşkanı bugüne kadar düşman oluşturma, ötekileştirmeyle ayakta kaldı. Bir mahkeme kararı olmadan masumiyet ilkesini ihlal ediyor. Topluma nifak sokuyor.

CUMHURBAŞKANI’NA YAKIŞMIYOR

MHP Grup Başkan Vekili Yusuf Halaçoğlu: Gittiği yerlerde Türkiye’den eğitim kurumları açmışsa o eğitim kurumunu o ülkenin Cumhurbaşkanı kötülüyorsa; Amerika’dan Almanya’dan, Fransa’dan, İngiltere’den, Türkiye’de okul açmış olanları niye kapatmıyor-sun?  Cumhurbaşkanı’na asla yakışmıyor.

BU NE KİN VE NEFRET?

Merkez Partisi Genel Başkanı Abdurrahim Karslı: Kendi insanlarını başka devletlere şikayet etmek nasıl bir anlayıştır, bunu kabul edemiyorum. Erdoğan’a yaptıklarından dolayı acıyorum. Dişini tırnağına takarak oralara gidenlere karşı bu ne kindir, bu ne nefrettir?

BÖYLE ÜLKE YÖNETİLMEZ

DYP Genel Başkanı Çetin Özaçıkgöz: Yakında Asya’ya da gider. Çünkü eğitim gönüllüleri oralara da gitti. Kin ve hırsla ilim yuvalarına saldıran bir zihniyetin dünyada örneği yok. Bu devlet yönetimi değildir.

İZAHI YOK

CHP Milletvekili Ahmet Haluk Koç: Erdoğan, Ekvator Gine’si dahil olmak üzere ziyaretler planlamış. Diktatörlüğün ince ayrıntılarını uygulamak için kanımca yapıyor bunları. Türkiye’de yaşananların bir izahı yok. Bu yaşananların da maalesef bir izahı yok.

BÜYÜK UFUKSUZLUK

DGP Başkanı İdris Bal: Bu, topuğumuza kurşun sıkmak. Bayrağımızı dalgalandıranlar desteklenmeli. Büyük ufuksuz-luk. Okullar Türkiye’nin markası.

KİNİNİN ESİRİ OLMAMALI

BBP Genel Başkan Yardımcısı Remzi Çayır: O okullarda yetişen öğrenciler ülkenin yöneticileri olacak. Adaleti elden bırakmamalı ve kininin esiri olmamalı. Bir ülkenin Cumhurbaşkanına yakışır mı bu?

HALKININ OKULLARINI ŞİKAYET

Bağımsız Milletvekili Hakan Şükür: Anadolu insanının himmetiyle kurulmuş yurtdışındaki Türk okullarını yabancı ülkelere şikayet eden bir siyasi anlayış nasıl bir algı peşinde? Ebola'dan ve KCK gibi bölücü devletlerden de korkun ama halkınızın okullarını yabancılara şikayet etmeyin.

VATANDAŞI KUTUPLAŞTIRIYOR

CHP Milletvekili İhsan Özkes: Erdoğan paralel yapı konusunu uluslararası platforma taşımak istiyor. Bu hoş bir durum değil. Kendi vatandaşlarını kutuplaştırması, hedef haline getirmesi bir nevi düşman haline getirmesi doğru değil. Kendisine yakıştıramıyorum.