Salih Sütlan ile Gündem Özel programının son bölümünde çoklu baro sistemi ve kıdem tazminatı tartışıldı. Bazı avukatların çoklu baro düzenlemesine karşı olmasının normal olduğu fakat, yeni ve daha iyi bir düzenlemeyi sunmamalarının anormal olduğunu kaydetti. “Toptancı bir şekilde ‘Ben buna karşıyım’ diyorsun. Peki alternatifin ne? Yok. Böyle olursa verilen mücadelenin inandırıcılığı kalmıyor” ifadelerini kullanan İş Hukuku Uzmanı Bayram Kocamer, muhalefetin düzenlemeye karşı olarak daha iyisi önerisinde bulunmadıklarını belirtti. Yeni getirilen düzenlemenin eski sorunları tam anlamıyla çözemeyeceğini kaydeden Kocamer, “Eğer bir ilde 5 binden fazla avukat varsa, 2 bin sayısını bulan avukat grubu barosunu kurabilecek. Bu da demek oluyor ki düzenleme Ankara, İstanbul ve İzmir’i kapsıyor” açıklamasını yapan Av. Kocamer, çoklu baro sistemine geçileceğini belirtti.

Baroların eleştirdiği konulardan biri de yalnız üç ilde baro sistemine geçilmesi… Hükümet bu konuda eleştirilere maruz kalıyor. Her ilde bulunan baro sayısının yeni baro kurulmasında önemi olmadığını belirten Bayram Kocamer, yeni sistemle beraber rekabet ortamının olacağını kaydetti. “ Bir baroda yapılan bir düzenleme, diğer baroların da kendisini geliştirmesine sebep olacak” açıklamasını yapan Kocamer, sürecin bir bayrak yarışına dönüşünün faydalı olacağını kaydetti.

HS TV YouTube kanalından ve Facebook sayfasından gerçekleşen Salih Sütlan ile Gündem Özel programında izleyicilerin kıdem tazminatı ve iş hukukuna ilişkin sorularına cevap verdi.

-Murat Sancı: 9 yıllık çalışanım, kıdem tazminatı talep edebilir miyim?

9 yıllık çalışan talep edebilir. Haksız nedenle iş akdinin sonlandırılması gerekiyor. Bu durumda hak kazanıyor. Ya da işçi haklı nedenle iş akdini sonlandırırsa tazminat alabilir. Noterden ihtarname gönderilmesi gerekiyor.

-Arabulucu olmak için mezuniyet şartı nedir?

Hukuk Fakültesi mezunu olmak şart. Arabuluculuk sınavını kazanmak gerekiyor. Sınavı kazanıp, hukuk mezuniyetiniz varsa bunun yanında  5 yıl kıdem isteniyor. Bunun sonucunda arabulucu olabilirsiniz.

-Kıdem tazminatı nedir?

Bir işçinin çalışma sonucunda bir işçinin iş akdi haksız nedenlerle sonlandırılıyorsa ya da iş akdini haklı nedenle işçi sonlandırıyorsa kıdem tazminatına hak kazanır. Kadınlarda bir yıl içerisinde, evlendikten sonra iş akdini feshederlerse kıdem tazminatı alabilirler. Erkekler de askere gitme durumunda alabilir. Son olarak emeklilik durumunda kıdem tazmimatına hak kazanır.

-Berat Albayrak ailesine karşı sosyal medya üzerinde yapılan edepsiz paylaşımlar yapıldı. İktidar ve muhalefet yaşanan duruma tepki gösterdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sosyal düzenleme açıklamasına ilişkin ne düşünüyorsunuz?

Sosyal medyada yapılan terbiyesizliği kınıyorum. Sosyal medyada kişilerin özgürlük alanına saldırı yapılmamalı. İktidar ve muhalefetin tepkisini göstermesi güzel bir durum. Yapılacak yasa tasarısı ile bu düzenleme yapılmalı. Tamamen sosyal medya kapatılmamalı. Özgürlüklerde kısıtlanmamalıdır.

-Mina-Emir Aslan: Özel sektörde çalışanın, kaç yıldan sonra istifa sonucu kıdem tazminatı hakkı vardır?

Eğer istifa etmişse her hangi bir kıdem tazminatı hakkı yok. Haklı nedenle mi iş akdini feshetmiş ya da keyfi olarak işe gidilmiyor? Bunun tespiti sağlanmalı. İşveren haksız nedenle iş akdini feshetmişse ya da işçi haklı nedenle son vermişse bu durumda hakkı vardır.

HS TV CANLI YAYININDA SORULAN BİRÇOK SORUNUN CEVABINA YOUTUBE KANALINDAN ULAŞABİLİRSİNİZ.