Bu sırada yaşanan paniğe dayanamayan İzmirli işçilerden İsmet Yalçın da hayatını kaybetti. İşçilerden sorumlu olan Mazlum Dündar, şantiyede ve yolculuk sırasında ölümle burun buruna geldiklerini, inşaat şirketinin kendilerine hiç sahip çıkmayarak adeta ölüme terk ettiğini öne sürdü, bunun için hukuki yollara başvuracaklarını söyledi.

Türk inşaat firmasının Fizan Çölü'ndeki Ubari Bölgesi'nde elektrik santrali inşaatında çalışmak üzere İzmirli 13 işçi, 12 Eylül'de uçakla Libya'ya gitti. İlk olarak Tobruk Havalimanı'na inen Türk işçiler ardından da çalışacakları inşaat alanına götürüldü.

4 GÜN ÇATIŞMA ORTASINDA KALDILAR

Türkiye'den hareket etmeden önce inşaat alanının Amerikalı güvenlik firmalarınca korunduğunu ve kesinlikle bir tehlikelerinin bulunmadığına dair güvence verilen işçiler, 17 Eylül'de, iki aşiret arasındaki çatışmaların ortasında kaldı.

Silahlı aşiret üyelerinin şantiyenin hemen yakına kadar gelmeleri üzerine, güvenliği sadece Libyalı yerel bir kaç kişinin sağladığını gören işçiler, buralardan temin ettikleri silahlarla kendilerini korumaya çalıştı.

STRESE DAYANAMAYAN TÜRK İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

Şantiye alanında 4 gün çatışmaları izleyen ve korku yaşayan işçiler, daha sonra sağlanan araçlarla, toplu olarak 400 kilometre uzaklıktaki Gat bölgesindeki havalimanına götürüldü. Ancak buradaki havalimanının da faaliyette olmadığı ortaya çıktı.

Bir hafta boyunca bu havalimanında kalan ve şirketten yetkililerinin de gerekli desteği alamadıklarını ileri süren işçiler, günlerce aç kalıp susuzluk çekerek kendilerine yardım gelmesini bekledi.

Bu stresli bekleyiş sırasında Libya'ya İzmir'den giden işçilerden 57 yaşındaki İsmet Yalçın, fenalaşıp hayatını kaybetti.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI KURTARMA ÇALIŞMASI BAŞLATTI

İşçilerin ve ailelerini Türkiye Dışişleri Bakanlığı yetkililerine ulaşmalarının ardından, tahliyeleri için çalışma başlatıldı. İşçiler ilk olarak Libya'da kiralanan 165 kişilik uçakla üç seferde Mistarata Havalimanı'na sevk edildi. Ardından da Türkiye'den gönderilen uçakla İstanbul'a getirildi.

Hayatını kaybeden işçi İsmet Yalçın'ın cenazesi de İzmir'e gönderildi. Acı haberle yıkılan aile, Yalçın'ın cenazesini gözyaşlarıyla karşıladı. İsmet Yalçın'ın cenazesi, otopsinin ardından son yolculuğuna uğurlanacak.

KORKU GÜNLERİNİ ANLATTI

Şantiyede şef olarak görev yapan Mazlum Dündar, yaşadıkları korku günlerini anlattı. Kendilerine gitmeden önce her türlü güvencenin verildiğini dile getiren Dündar, "Biz şantiye bölgesine gittiğimizde hiç de bizi anlatılan gibi olmadığını gördük. Çatışmaların ortasında kaldık. Silahlı adamlar yakınımıza kadar geldi. Burada kendilerini şirket yetkilisi olarak tanıtan bazı derneklere bağlı kişiler vardı. Onlar da orada aşiretler arasındaki güç dengelerine göre hareket ediyorlar" dedi.

Kendilerini şirketin ve sorumlu olan kişilerin yalnız bıraktığını anlatan Dündar, "Ailelerimize ulaşmamamız için, şirkete internet ve telefon kısıtlamasına gidildi. Arkadaşımız kucağımızda can verdi. Bunların hesabını hukuksal olarak soracağız" diye konuştu.

SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI

Libya'da Fizan Çölü'ndeki Ubari Bölgesi'nde elektrik santrali inşaatında çalışırken aşiretler arasındaki çatışmanın arasında kalan, geri dönmeyi beklediği sırada ise hayatını kaybeden işçilerden İsmet Yalçın için İzmir'de cenaze töreni düzenlendi. Cenazesi havalimanından alındıktan sonra İzmir Adli Tıp Kurumu'na götürülen Yalçın'a otopsi yapıldı. Daha sonra İsmet Yalçın'ın cenazesi, Egekent Cemevi'ne götürüldü. Buradaki tören sonrasında da Ulukent Mezarlığı'nda son yolculuğuna uğurlandı. Yalçın'ın cezaevinde olan oğlu, izin alamadığı için cenaze törenine katılamadı.