Sakarya 1. İdare Mahkemesi yurdun iskanının iptal edilmesiyle ilgili telafisi güç zararlar doğabileceği gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı verdi.

AK Partili Hendek Belediyesi Encümeni tarafından Özel Sevgi Hendek Eğitim İşletmelerine bağlı yükseköğretim yurdu için hazırlanan binaya 3 ay önce verdiği yapı kullanma iznini bir yazıyla iptal etmişti. Yazıda, izin belgesinin seçim döneminde sehven verildiği belirtilmişti. Belediye tarafından istenilen tüm şartların yerine getirilmesine rağmen, bazı eksiklikler gerekçe gösterilerek yurdun ruhsatı şu ifadelerle iptal edilmişti: "07.3.2014 tarih ve 29/21 No'lu yapı kullanma izin belgesinin seçim süreci içinde sehven verilmiş olması, yerinde yapılan incelemeler sonucunda tespit edilen eksiklikler tarafınıza daha önce tebliğ edilmesine rağmen herhangi bir işlem yapılmadığından yapı kullanım belgesi iptal edilmiştir."

Hukuksuz bir şekilde yapı kullanım belgesinin iptal edildiğini ifade eden Özel Sevgi Hendek Eğitim İşletmeleri yetkilisi Halis Doğan, binayla ilgili bütün şartların yerine getirilerek Yapı Kullanım İzin Belgesi'nin alındığını belirtmişti.

Sakarya 1. İdare Mahkemesi, belediyenin ruhsat iptali için yürütmeyi durdurma kararı verdi. Kararda, Hendek Belediye Başkanlığı Fen İşleri Müdürlüğü tarafından verilen yapı kullanım izin belgesinin iptaline ilişkin işlemin belediye başkanlığı ya da başkanlık tarafından yetkilendirilmiş makamlarca tesis edilmediği anlaşıldığından yapı kullanma izin belgesinin iptaline ilişkin Hendek Belediyesi Encümen kararının açıkça hukuka aykırı olduğu sonucuna varıldığı belirtilerek, "Yurdun faaliyetinin eğitim ve öğretimi ilgilendirmesi nedeniyle (işlemin muhatapları ve kamu bakımından) telafisi güç ve imkansız zararların ortaya çıkabileceği kanaatine varılmıştır. Açıklanan nedenlerle hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden yürütmenin durdurulmasına kararın tebliğden itibaren 7 gün içerisinde Bölge İdare Mahkemesine itiraz yolu açık olmak üzere karar verilmiştir" denildi.

YURDU MÜHÜRLEYEN GÖREVLİLER HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Bu arada aynı yurtla ilgili Sakarya Valiliği de geçen yıl açılış işlemleri tamamlanmadan öğrenci barındırdığı gerekçesiyle 15 Aralık tarihine kadar süre vermesine rağmen yurdu mühürlemişti. Özel Sevgi Hendek Eğitim İşletmeleri süre dolmadan yurdu mühürleyen görevliler hakkında da savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu.

BAŞKAN ALİ İNCİYE TAZMİNAT DAVASI

Hendek Belediye Başkanı Ali İnci, daha önce bir ajansa yaptığı açıklamada, Hizmet Hareketi'ne gönül vermiş insanları açıktan tehdit etmiş, yaşatmayacağını, demirle döveceğini söyleyerek "Hendek'de tek bir paralelci bile barınamayacak. Burada kalmaları, yaşamaları ve ticaret yapmaları mümkün değil." ifadelerini kullanmıştı.

İnci hakkında, TCK'nın 216. maddesinde yer alan 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik aşağılama', 106. maddede yer alan 'tehdit', 109 maddedeki 'kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma', 122. maddedeki 'ayrımcılık', 112. maddede yer alan 'eğitim ve öğretimin engellenmesi' suçlarından tazminat davası açılmıştı.