Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "paralel yapı" operasyonu çerçevesinde gözaltına alınan gazeteciler hakkında, "Gazeteciler hiç suç işlemez, o yüzden gazeteciler kesinlikle gözaltına bile alınmamalıdır yaklaşımını da doğru bulmuyoruz. Gazeteci de suç işliyorsa dokunulmaz olmamalıdır ama bir soruşturma süreci var" dedi. 

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, resmi temaslarda bulunmak için Türkiye'ye gelen Norveç  Dışişleri Bakanı Borge Brende ileDışişleri Bakanlığında ortak basın toplantısı düzenledi. 

Toplantıda konuşan Çavuşoğlu, tek bir gazetecinin bile gazetecilik faaliyetinden dolayı içeride bulunmasının çok fazla olduğunu belirterek şöyle devam etti:
"Herkes gazetecilerin tutuklanmasından dolayı üzüntüsünü dile getirebilir ve yargı sürecinin şeffaf olmasını dileyebilir, temenni edebilir, bu konuda çağrıda da bulunabilir ama bir yargı süreci başladıktan sonra Türkiye'ye ve Türkiye'deki hükümete yönelik bu kadar ağır eleştiriyi biz kabul edemeyiz. Yani 'bunları derhal serbest bırak' talimatını da kabul etmiyorum ben."

Soruşturmaya ilişkin başsavcının açıklamalarına işaret eden Çavuşoğlu, şöyle konuştu: 
"Başsavcı açıklamasına göre, gazetecilik faaliyetinden dolayı değil silahlı bir suç örgütü oluşturmaktan dolayı gözaltına alındılar ve soruşturma geçiriyorlar. Sonucu beklemeliyiz, iddianameyi görmeliyiz, suçlar nedir bu konuda detaylı bilgimiz yok. 7-8 kişi serbest bırakıldı."

AB'ye eleştiri 
AB'den soruşturmaya yönelik doğrudan ağır eleştiriler ve müzakere sürecini durdurmaya yönelik tehditlerin samimi yaklaşımlar olmadığını vurgulayan Çavuşoğlu, "Bu ifadeler AB ile aramızda oluşturulan sürece ters düşüyor. Biz müzakerelerin hızlandırılmasını istiyoruz. 2015 -2019 eylem planını hazırladık, yargı temel hakları açmak istiyoruz" dedi. 

İngiltere'de de gazetecilerin yasa dışı dinleme faaliyetlerinden dolayı hapse girdiğini belirterek "Bunlar olabiliyor maalesef. Ama şu anda gözaltına alınanların da hiçbirine suçlu diyemeyiz, ta ki iddialar ispatlanıncaya kadar" değerlendirmesinde bulundu.

"Bölgesel konuları değerlendirdik"
Norveç Kralı 5. Herald’ın Türkiye’ye geçen yıl yaptığı ziyaretin ilişkilerde dönüm noktası olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, ekonomik ilişkilere bakıldığında ise iki ülke arasındaki ticaret hacminin 1 milyar 600 milyon doları bulduğunu ve bu miktarın daha da artması için kararlılıklarının mevcut olduğunu anlattı. Çavuşoğlu, Norveçli iş adamlarının Türkiye’deki yatırım miktarının 382 milyon dolar olmasına karşılık, Türk iş adamlarının Norveç’teki yatırımının sadece 3 milyon dolar olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin EFTA serbest ticaret anlaşmasının gözden geçirilmesi sürecinde Norveç’in tam desteğinden dolayı teşekkür eden Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Brende ile bölgesel konuları da değerlendirdik. Irak ve Suriye’deki durumu birlikte değerlendirdik. Özellikle Norveç’in arabuluculuk inisiyatiflerini destekliyoruz. Türkiye de bu konuda çok aktiftir. Üçlü mekanizmalarla arabuluculuk görevini en iyi şekilde yapmaya çalışan iki ülkeyiz. Norveç’in özellikle birçok ülkede yeni demokrasilerde kapasitenin daha iyi noktaya gelebilmesi için hem uzmanlık alanında hem de maddi olarak büyük desteği var. Uluslararası platformlarda da Norveçlilerin önemli bir yeri var.”Bakan Çavuşoğlu, konuk bakanın ziyaretinin Avustralya ve Pakistan'da terör saldırıları gibi üzücü haberler aldıkları bir döneme denk geldiğini ifade ederek "İnşallah başta Suriye ve Irak’taki DAEŞ olmak üzere terörle mücadelede uluslararası örgütler ve ülkeler olarak daha kararlı bir şekilde adım atarız" diye konuştu.