AB Komisyonu’nun Genişleme ve Avrupa Komşuluk Siyaseti’nden sorumlu üyesi Stefan Füle’nin sözcüsü Peter Stano, Savcının yolsuzluk iddialarına ilişkin 53 kişi hakkında takipsizlik kararını not ettiklerini ve bu ‘temel’ konudaki gelişmeler yakından takip etmeye devam edeceklerine dikkat çekti.

8 Ekim’de açıklanan İlerleme Raporu’na atıf yapan Stano, AB’nin yolsuzluk iddialarının tam bir şeffaflık ve usulüne uygun olarak soruşturulmasının ‘hayati’ olduğuna dair ifadeleri hatırlattı. Sözcü, yolsuzluk iddialarının yeterince soruşturulamayacağına dair ‘ciddi endişelerinin’ de raporda kayıtlara geçtiğini vurguladı.

Stano şöyle dedi: "Komisyon, 2014 Türkiye raporunda ‘yolsuzluk iddiaları soruşturmalarının tam bir şeffaflık ve usule uygun şekilde yürütülmesi hayati ehemmiyettedir’ ifadeleri ile konunun altını çizdi. Komisyon İlerleme Raporu’nda ayrıca Aralık 2013’te ortaya çıkan yolsuzluk iddialarının ele alınış şeklinin ‘suç iddialarının ayrımcılık yapılmaksızın, şeffaf ve tarafsız şekilde ele alınmayacağı konusunda ciddi endişelere sebep olduğu’ da belirtildi."