AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, 'Yerel Düzeyde AB Çalışmalarına Yönelik Kapasitenin Güçlendirilmesi Eylem Planı'na ilişkin basın toplantısı düzenleyerek gazetecilerin sorularını yanıtladı.

14 Aralık medyaya darbe operasyonu ve sonrasında hükümet tarafından operasyona ilişkin yapılan açıklamaların AB sürecine olan etkisini değerlendirmesi istenen Bozkır, "Türkiye'nin AB süreci Türkiye'nin geleceğine yönelik, refah düzeyine, bütün konularda Türkiye'nin ileriye gitmesine yönelik bir hedeftir. Türkiye'nin bundan vazgeçmesi hiçbir zaman söz konusu olmamıştır. Bundan sonra da olmayacaktır. Türkiye AB ilişki belki de 50 yıldan beri devam eden bir ilişki. Karşılıklı çıkarlara dayanan bir ilişki. Bugün karşılıklı bir ihtiyaç daha ileri bir nokta ve artmıştır" diye konuştu.

"TÜRKİYE AB İLİŞKİSİNE ÖNEM VERİYOR"

Türkiye'nin AB ilişkisine önem verdiğini vurgulayan Bozkır, "AB ilişkisinde özellikle AB'nin Türkiye'ye bakışından kaynaklanan bazı hususların yeniden düzenlenmesi bu ilişkinin sürdürülmesinde yeni modalitelerin saptanması gereği vardır. Türkiye AB ilişkisine önem veriyor. 8 yıldır kendi gücü ile, fasıllar askıya alındıktan sonra bütün fasılları Türkiye'de açarak ve bunların 28'ni resmen olamasa da Türkiye'de açılışını tamamlayarak 14'nün kapanışını tamamlayarak 10 yılda 2 bin reform yasasını hayata geçirerek aslında niyetini arzusunu bu ilişkinin devam etmesine yönelik inancını belli etmiştir" ifadelerine yer verdi.

"TÜRKİYE İLE AB İLİŞKİSİ BU ŞEKİLDE YÜRÜYEMEZ"

Türkiye ile AB ilişkisinin bu şekilde yürüyemeyeceğini ve karşılıklı saygıya ihtiyaç duyulduğunu belirten Bozkır, "Türkiye ile AB ilişkisi bu şekilde yürüyemez. Türkiye'nin gerçekten bu ilişkinini yürümesinde yeni modalitelerin saptanmasına ihtiyacı olduğunu belirtiyoruz. Öncelikle birbirimize saygı duyacağız. 'Ben bir kağıt hazırlıyorum. Bunu size gönderiyorum Bunu uygulayın.' Bu şekilde bir ilişki söz konusu değildir" ifadelerini kullandı.

Bozkır, "Burada bir amir memur ilişkisi yoktur. Öğretmen öğrenci ilişkisi de yoktur. İlişkini karşılıklı saygıya dayalı olması lazım. Her iki tarafın da bu sürecin devam etmesine yönelik adımları ataması gerekir. AB'de çeşitli kişi ve kurumlarından pazar sabahı konuya vakıf olmayan bildirilerin olmasını ben şahsen kabul edemiyorum" dedi.

"AB SÜRECİNDE 10 HEDEF 26 ALT HEDEF"

AB sürecindeki hedeflere ilişkin Bozkır şu ifadelere yer verdi:

"Eylem planı 2 stratejik amacının birincisi AB bakanlığının yerel düzeyde AB işlerinin yönetimi için kapasite geliştirmesine yönelik rolünü ve koordinasyon işlevini güçlendirmek. Diğeri ise yerel düzeyde AB işlerinin yönetimi için valilik AB birimlerinin düzenleyen çerçeveyi güçlendirmek olarak belirlendi. Yerelde AB çalışmalarının etkin olarak yürütülmesini sağlayacak bu iki stratejik amaç, 10 hedef 26 alt hedef ve bunlarla ilgili ilişkili 65 faaliyet ile desteklenmektedir."

"AB'NİN TÜRKİYE'Yİ ÜYE YAPMAMA LÜKSÜ OLMADIĞINI DÜŞÜNÜYORUM"

Türkiye'nin 22 AB ülkesinden daha iyi bir ekonomiye sahip olduğunu söyleyen Bozkır, "Fasıl açamayan AB. Dolayısıyla biz işimize bakıyoruz. Türkiye'nin standartlarını yükseltmeye çalışıyoruz. Eğer bütün bunlara rağmen Türkiye üye olmaya noktasına geldiğinde şayet AB böyle bir Türkiye'yi üye yapmama lüksüne sahip değilken, üye yapmama gibi yanlış bir karar alırsa, Türkiye'nin umrunda olmaz. Bunu ben 3 senedir söylüyorum. AB'nin Türkiye'yi üye yapmama lüksü olmadığını düşünüyorum. Kesinlikle üye yapacaktır. AB böylece çok daha ileriye gidecektir. Bu tabloya rağmen yapmazsa, o zaman da Türkiye'nin umurunda olmaz" açıklamasında bulundu.

"HALUK KOÇ'A AB BAKANLIĞINDA BİR ODA TAHSİS EDECEĞİM"

CHP Sözcüsü Haluk Koç'un AB sürecine ilişkin sözlerini değerlendirmesi istenen Bozkır, "Haluk Koç benim çok değer verdiğim bir bilim adamıdır. Çok iyi bir tıp adamı olması, dış politikada mesafe kat ettiği anlamına gelmez. Değerli hocama buradan bir mesaj yolluyorum: şayet CHP seçimleri kazanamayıp baraj altında kalırsa veya kendileri seçilemezse AB bakanlığında kendisine bir oda tahsis edeceğim. Kapısına da Prof. Dr. Haluk Koç yazacağım. İstediği zaman gelip çalışabilir AB konusunda" diye konuştu.