Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünün, Irak'ın Suriye ve Ürdün hududundaki 3 sınır kapısını ele geçirdiği bildirildi. Enbar vilayetine bağlı El-Kaim ilçesi Kaymakamı Ferhan Fetihan, " IŞİD militanları, Irak'ın Suriye sınırındaki El-Kaim ve El-Velid sınır kapıları ile Ürdün sınırındaki Taribil Sınır Kapısı'nın kontrolünü ele geçirdi ve hendek kazarak hudut bölgelerinde konuşlandı" dedi. 

Öte yandan IŞİD militanlarının, Diyala'da askerlerin boşalttığı 16. Piyade Tugayı'na bağlı Birinci Bölük karargahının kontrolünü ele geçirdiği ifade edildi. 

Emniyet kaynaklarından alınan bilgiye göre, herhangi bir direnişle karşılaşmayan militanlar, karargahtaki askeri araçları yaktı. Olayda ölen ya da yaralananın olmadığı kaydedildi. İçişleri Bakanlığı tarafından dün yapılan yazılı açıklamada, IŞİD'in Suriye ve Ürdün sınırındaki El-Velid ve Taribil sınır kapılarını ele geçirdiği yönündeki haberler yalanlanmıştı. 

Bir süredir çatışmaların ve otorite boşluğunun yaşandığı ülkede, IŞİD militanları ve bazı aşiret güçleri, Musul, Tikrit, Bakuba ve Telafer kentlerinin yanı sıra Enbar'ın El-Kaim, Rave, Aneh, Retbe ve Hadise ilçelerini de ele geçirmişti. Çatışmalar dolayısıyla yaklaşık 1 milyon sivil göç etmek zorunda kaldı.

15 TÜRKMEN DEFNEDİLDİ 

IŞİD'in Beşir köyüne düzenlediği saldırıda hayatını kaybeden 15 Türkmen'e ait cesetler, Kerkük'ün Tazehurmatu nahiyesinde toprağa verildi. Cesetler, Kerkük Azadi Hastanesi morgundaki işlemlerin ardından ambulanslarla Tazehurmatu merkezindeki Şehitler Mezarlığı'na getirildi. Burada düzenlenen cenaze törenine yüzlerce Türkmen katıldı. Kılınan cenaze namazı ve okunan duaların ardından 15 cenaze, yan yana defnedildi. Tören sırasında ölenlerin yakınları gözyaşları döktü. Bazı Türkmen vatandaşlar, terörü lanetleyen sloganlar attı. Cenazeler defnedilirken peşmerge ve silahlı Türkmenlerin, çevrede geniş güvenlik önlemleri aldığı görüldü.  

Türkmen köyü olarak bilinen Beşir, Kerkük'ün 20 kilometre güneyinde bulunuyor. IŞİD, Beşir'i ele geçirdikten sonra çatışma esnasında hayatını kaybeden 15 Türkmene ait cesetleri, ailelerine vermek istemedi. Bazı aşiretlerin devreye girerek, IŞİD'i ikna etmesi sonucu cesetler, dün Beşir köyünden alınarak Kerkük'e getirilmişti. Ölen yakınlarının kimliğini tespit için Azadi Hastanesi morguna gelen aileler, bazı cesetlerin yanma nedeniyle tanınmaz halde olduğunu ifade etti.