SEY Vakfı tarafından her yıl geleceğe dair konuşmaların yapıldığı ‘Future Talks’ın 2’ncisi bu yıl, ‘Tüketirken Tükeniyoruz’ başlığı altında gerçekleştirildi. Programda insanların; dünyayı, modayı, dijital ortamı ve psikolojilerini nasıl tükettikleri tüm boyutları ile ele alındı.

Semra & Enver Yücel Vakfı Future Talks ile ‘tüketirken nasıl tükenildiğini’ alanında uzman isimlerle değerlendirdi. Yekta Kopan moderatörlüğünde 23 Kasım’da düzenlenen Future Talks by SEY Vakfı’nda; SEY Vakfı Başkan Vekili Begüm Yücel, gazeteci Emin Çapa, yeni medya iletişimcisi Tolga Akış, Akademisyen Prof. Dr. Haluk Gürgen, Psikolog Prof.Dr. Acar Baltaş, TEMA Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç ve sürdürülebilir moda sektöründen Gözde Atasoy detaylı değerlendirmelerde bulundu. Konuşmacılar, aslında kaynakların doğru kullanılmadığı için kaybetmekte olunan dünyayı, tüketim konusunda ekonomi alanında hangi yanlışların yapıldığını, insanların psikolojilerini nasıl tükettiğini ve aslında bu tüketim alışkanlıklarının iletişimi nasıl etkilediğini gözler önüne serdi. Etkinliğin bilet satışlarının geliri kız çocuklarının eğitimi için kullanıldı.

“AMACIMIZ TOPLUMU BİLİNÇLENDİRMEK”

Begüm Yücel, “Geçen yıl, cinsiyet eşitliğini konuşmuştuk. Bu sene de tüketirken aslında nasıl da tükendiğimizi konuşacağız. Her konuda tüketiyoruz ve her anlamda da tükeniyoruz. İlk önce çevremizi tüketiyoruz. Daha sonra modayı tüketiyoruz. Ekonomik olarak zaten tükendik ve tüm bunları yaparken aslında kendimiz de tükeniyoruz. Tüm bu başlıkları bugün burada işleyeceğiz. Farklı alanlarda konuşmacılarımız var. Bu yüzden de çok güzel geçeceğine inanıyoruz. Bu vesileyle toplumu bilinçlendirmeyi amaçlıyoruz. Çünkü tüketim, geleceğimizin en büyük sorunlarından biri ve ilerde çocuklarımıza bırakacağımız ne bir çevre ne bir dünyamız olacak” dedi.

“KARBON AYAK İZİ AZALTMALIYIZ”

TEMA Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Hikmet Öztürk ise “Yaşamamız için bize hayat verenleri yaşatmamız lazım. Bunun için de yapmamız gereken şeyler var. Bugün ekolojik ayak izimize baktığımızda, dünyanın kendini yenileme kapasitesinin üzerindeki kapasitede dünyayı tüketiyoruz. Davranışlarımızı, yaşam biçimlerimizi değiştirmemiz, tüketimi azaltmamız gerekir. Çünkü bunda en büyük yükü bizim tüketim alışkanlıklarımızı oluşturuyor. Bugün de tüm bunları konuşmak için buradayız” şeklinde konuştu.

Öztürk son olarak şu uyarılarda bulundu:

“İhtiyaçlarımızdan fazla tüketmemeliyiz. Yaşamak için gıda ihtiyacı var. Gıda için ise ormanları kesiyoruz. Yeni tarım alanları, otlak alanlar açıyoruz. Doğal varlıkları yok ediyoruz. Bu şeyi azaltmak için öncelikle gıda tüketiminde değişikliğe gitmek gerekir. Gıda israfımız var. Ürettiğimiz gıdaların bir bölü üçü çöpe gidiyor. Bunu engellememiz lazım. Kırmızı et ağırlıklı beslenmek yerine vejetaryen bir yaşam tercih edilmelidir. Üzerimize aldığımız, giydiğimiz kıyafetler bir penye için yaklaşık 2 bin 700 metreküp su kullanılıyor. Bunu mümkün olduğu kadar ihtiyacımız olduğu zaman eskidiği zaman artık kullanılamaz hale geldiği zaman tüketmemiz lazım. Diğer taraftan seyahatlerimizi de ona göre ayarlamalıyız. Kendi içerisinde daha ziyade toplu taşıma tercih ederek iklim değişikliğiyle mücadelede, karbon ayak izimizi azaltmamız lazım.”