Öte yandan Arnavutluk ziyaretini iptal eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bugün Soma'ya gidecek.  

151 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ 

Olayda 151 kişi hayatını kaybetti. 

Öte yandan madenden işçilerin çıkarılması sırasında bölgede toplanan işçi yakınlarının bu bölgeye yüklenmesi nedeniyle zor anlar yaşanıyor. Bazı vatandaşların cesetlerin yüzünü açmaya çalışması üzerine Jandarma ve güvenlik ekipleri vatandaşları uzaklaştırmaya çalıştı. Madenden yürüyerek çıkan işçilerden bazılarının isimleri maden ocağı önünde bekleyen vatandaşlara ilan edildi. Bu işçilerin isimleri şöyle:  

"Ahmet İnanç, Süleyman İnce, Vedat Kılıç, Onur Ergün, Halil İbrahim Adak, Osman Yıldırım, Yusuf Emre Uğur, Eset Çevik, Mehmet Ali Dinçer, Zeki Özdemir, Fazlı Barış, Serdar Güney, İnan Akbulut, Tolga Söğüt, Şakir Yakut, Recep Karabulut, Veysi Yardımcı ve Cengiz Yıldırım."   

CUMHURBAŞKANI GÜL'DEN TALİMAT

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Manisa Valisi Abdurrahman Savaş'a, mahsur kalanların kurtarılması için devletin tüm imkanlarının seferber edilmesi talimatını verdi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, İlçe Kaymakamı Bahattin Atçı'yı telefonla arayarak bilgi aldı.

BAŞBAKAN ERDOĞAN GELİŞMELERİ YAKİNEN TAKİP EDİYOR

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Soma'daki maden faciasıyla ilgili gelişmeleri ve kurtarma çalışmalarını yakinen takip ettiği bildirildi.  

Başbakanlık kaynaklarından edinilen bölgeye göre, Erdoğan, Ankara'da Resmi Konut'ta bilgi aldığı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ı Soma'ya göndermesinin ardından, gelişmeler ve yürütülen çalışmalar hakkında Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı, AFAD Başkanı Fuat Oktay başka olmak üzere yetkililerden bilgi aldı.

“MEVZUATA AYKIRI BİR DURUM GÖRÜLMEDİ”  

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Soma Kömür İşletmeleri AŞ işyerinde Bakanlık müfettişlerince 2012 yılında 2 kez, 2013 yılında 2 kez ve son olarak da 13-14, 17-18 Mart 2014'te iş sağlığı ve güvenliği yönünden teftiş yapıldığı belirtilerek mevzuata aykırı bir durumun görülmediği ifade edildi. Ayrıca işyerinde 25 Temmuz 2013'ten itibaren 9 iş güvenliği uzmanı, 3 işyeri hekiminin çalıştığının tespit edildiği bildirilerek şunlar kaydedildi:

"Olayın ilk başından itibaren müfettişlerimiz olay yerindedir. Bakan Yardımcımız ve Teftiş Kurulu Başkanımız da olay yerine hareket etmiştir. Maden ocağında mahsur kalan işçi kardeşlerimizin sağlıklı bir şekilde kurtulmalarını temenni ediyoruz."  

“ŞEHİT OLAN KARDEŞLERİM VAR”  

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Soma'daki maden kazasıyla ilgili "Şehit olan kardeşlerim var, şu aşamada sayı vermek yanıltıcı olur, İlk olarak işçi kardeşlerimize ulaşmamız lazım." dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüğünü ifade eden Yıldız, AFAD, Türkiye Taşkömürü Kurumu ve Soma'da bulunan 2 büyük kurtarma ekibinin bu olayla ilgili görevlendirildiğini belirtti. Yıldız, şöyle konuştu:

"Bu safhada verilen rakamların her birisinde farklı rakamlar çıkar. O yüzden tek ağızdan bunları takip edeceğiz, kamuoyu ile bu bilgileri paylaşacağız. Öncelikle yeraltındaki işçilerimize hızlı ve acil ulaşmamız lazım. En fazla üzerinde durduğumuz konu bu. Kurtarma ekipleri bu işlerde uzman. Nerede, ne yapacaklarını biliyorlar. İlk anda yeraltına temiz hava verilmesi önemliydi. Şu anda tahliye havası, temiz hava vermeye çevrildi. Yer altına temiz hava veriliyor."