Çözüm sürecinde yaşanan belirsizlik BDP ve MHP'nin oylarının artmasında en büyük etken olarak görülüyor.
Radikal gazetesinden Fuat Keyman, son yaşanan olaylardan sonra oy oranlarındaki değişimi bugün kaleme aldı. Keyman'a göre; AK Parti ve Cemaat arasındaki gerginlik sebebiyle son seçimlerin kazananı MHP ve BDP olacak.
İşte Keyman'ın o yazısı:

Şu net: Bu iktidar kavgasının kazananı olmayacak. Başbakan Erdoğan ve AK Parti de Gülen Hizmet Hareketi de kaybedecek. Hasarın bu taraflar için ne derecede olduğunu göreceğiz. 
30 Mart yerel seçimleri, bu hasarı net ve nesnel gösterecek. 

Bu seçimler öncesi yapılan ve güvenilir kamuoyu araştırmalarına baktığımız zaman, konuşulmayan ama çok önemli olduğunu düşündüğüm bir gelişmeyi görüyoruz: 
Başbakan Erdoğan liderlikte, AK Parti toplumsal destekte, belli oranda oy kaybı yaşıyor. Başbakan hâlâ en beğenilen ve güvenilen lider ama sürekli puan kaybediyor. AK Parti’yse yüzde 5-6 oranında oy kaybı yaşıyor gözüküyor. 

KEMAL KILIÇDAROĞLU GERİLİYOR

İlginç olan, CHP'nin oylarını beklendiği kadar yükseltememesi (1-3 puan). Dahası, Kemal Kılıçdaroğlu, liderik sıralamasında, 2’den 3. sıraya düşmüş gözüküyor. Önemli ve popüler belediye başkan adaylarına rağmen, İstanbul ve Ankara’da oy oranları, beklenen kadar yükselmiyor. 

Buna karşın, Devlet Bahçeli liderlik sıralamasında ikinci konuma çıkarken, MHP de toplumsal desteğini sürekli yükseltiyor (2-4 puan). Yaşanan iktidar kavgası, MHP’ye ciddi yarıyor. 2015’te, MHP oy oranının yüzde 18-20’ye çıkabileceği olasılığı abartma gözükmüyor. Bahçeli ve MHP, bu seçimlerin asıl galibi olabilir. 

Aynı olasılık, bölgesel ölçekte, BDP için de geçerli. BDP, Güneydoğu ve Doğu Anadolu’da yükseliyor ve AK Parti’ye karşı gücünü arttırıyor. BDP’nin yükseliş eğilimi 30 Mart’tan sonra da sürecek gözüküyor. 

MHP ve BDP’deki yükselişin, iktidar kavgası kadar çok önemli bir nedeni de 'çözüm süreci'nde yaşanan sahipsizlik. 
Gerek, iktidar kavgası girdabına girmiş AK Parti'nin çözüm sürecini kendi haline bırakması gerekse de özellikle milliyetçi alanda, bu sürecin asıl kazanan tarafının BDP olduğu algısının güçlenmesi, MHP’nin oylarının artmasına ciddi katkı veriyor. 

MHP VE BDP YÜKSELİYOR

MHP ve BDP: Bu birbirine zıt iki parti, çivisi çıkmış Türkiye siyasetinin yeniden şekillenmesinde kritik aktör olma konumuna her geçen gün biraz daha yükseliyorlar. 
1990’lar Türkiyesi, yolsuzluk-iç savaş girdabında, çivisi çıkmış ülke görüntüsündeydi. 1999 seçimlerinin kazananıysa DSP ve MHP olmuştu. 

Bugünün iktidar savaşının şekillendirdiği seçimlerde, MHP ve BDP, nicel anlamda birinci ve ikinci parti olmasalar da 'nitel siyasi etki temelinde' asıl galipler konumunda olabilirler. 

Bu sonuç, Türkiye’nin yakın geleceğini nasıl etkiler? Gelişmeleri izleyeceğiz