Kültürlerini hem Türkiye’ye hem de dünyaya tanıtmak isteyen 5 Özbek ressam, İstanbul’da düzenlenen ArtContact İstanbul Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı’na katıldı. Fuarda Minyatür Ressam İbrohimbek İkromov’un ipek kâğıtlara çizip renklendirdiği, Türk tarihini anlatan eserler de yer aldı.


Bu yıl üçüncüsü düzenlenen ArtContact İstanbul Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı, 1-4 Haziran’a kadar devam edecek. Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen sergide Özbekistan’da ressam olan İbrohimbek İkromov, İbragim Valikhodjaev, Akhmadaliyev Feyzullahan, Shaknoz Ablullayeva, Bakhtiyor Mahkamov’un da eserleri yer alıyor. 


Özbekistan Buhara’da Minyatür Ressamı olan İbrohimbek İkromov eşi Feruza Chulieva ile yaptıkları 135 eserle sergiye katıldı. İkromov, “Daha önce başka fuarlara da katıldık. Bu uluslararası sergiye katılma amacımız ise Özbekistan kültürü, tarihi ve geleneksel şeylerini minyatür olarak gösterip turistleri Özbekistan’a çağırmak, çekmektir. Bu eserleri çizerken ipek kâğıttan faydalandık. Bu binlerce yıl önce çıktı. Önce kurşun kalemlerle çizip ardından boyalarla renklendiriyoruz. Burada eserlerim arasında ‘Binbir Gece’ var. İnsanların o dönemde hayatı nasıl geçirdiklerini anlatıyor. Amir Timur, Mirza Ulubey, Ali Şîr Nevai Nevai’nin eserleri ve hayatını gösteren resimler var. Bizim ülkemizden, Çin’den Avrupa’ya giden İpek yolu hakkında da birçok resmimiz var. Türkiye-Özbekistan tarihi ve kültürü çok yakın. Benzer eserlerimiz var. Bizim resimlerimizi de çok beğendiklerini hissediyoruz” dedi. 


“TÜRKİYE’DEKİLER DE ATAYURTLARINI MERAK EDİYOR”


Özbekistan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu Başkatipi Şerzod Abdunazarov, “Özbekistan’dan 5 ünlü ressamımızı bu Uluslararası Festivale getirdik. Onlar burada, Özbekistan’ın tarihi, kültürü ve hayat tarzını gösteriyor. Buraya gelen insanlar, resimlere bakarak Özbekistan tarihini anlıyor ve Özbekistan’a gitmek istiyorlar. Özbekistan kültürü Türkiye ile çok yakın. Türkiye'ye de Özbekistan'ı bir görüyor. Çünkü Türkler oradan gelmiş daha önceden. Onun için de Türkler şimdi Atayurtlarına bir bakıp oradaki tarihi yerleri, kültürün yerleri görmeleri amacında. Mesela burada bir eserde Özbekistan’ın bir köyündeki yaşanan herhangi bir akşam gösteriliyor” şeklinde konuştu.