Karasurları Millet Bahçesi’nin 17 bin metrekaresini oluşturan 1’inci etabında sona gelindi. Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan, “Projenin Topkapı-Mevlanakapı arasında olan birinci bölgesini 10-15 gün içinde bitirmiş olacağız. Böylelikle Fatihlilere tek seferde sur dibinde, bin 500 yıllık tarihi surlara manzaralı 25 bin metrekarelik bir etap hediye etmiş oluyoruz” dedi.

Fatih’i cazibe merkezi haline getirecek önemli projelerden biri olan Karasurları Millet Bahçesi, toplamda 230 bin metrekarelik bir alanı kapsaması bakımından genelde İstanbul, özelde Fatih’teki yeşil alan miktarını büyük oranda artıracak. Bu alanın yaklaşık 17 bin metrekaresini oluşturan ve basketbol sahası, tematik bahçeler, dumansız piknik alanları, çocuk oyun ile fitness alanlarından oluşan 1’inci etabı vatandaşların kullanımına açılmak için gün sayıyor.

“SURLARLA UYUMLU PEYZAJ DÜZENLEMESİ YAPILDI”

Bölgenin, İstanbul’da niteliksiz yapı stokunun ve kaçak yapılaşmanın en çok olduğu bölgelerden biri olduğunu söyleyen Başkan M. Ergün Turan, şunları söyledi:

“Burası aynı zamanda UNESCO Dünya Miras Alanı’nda yer alan korunması gereken bir bölge. Şu anda içinde bulunduğumuz alan erken Cumhuriyet döneminden beri yapı yasaklı olan bir alan. Buna rağmen belki yüzyıldan beri içinde depo, fabrika, ağır gibi çok niteliksiz alan mevcuttu. Biz yaklaşık 3,5 yıldır bu proje içinde çalışıyoruz. Projenin tamamı, Topkapı’dan başlayıp Yedikule’ye kadar Suriçi’nden kesintisiz olarak yaklaşık 3,5 kilometrelik bir hat olan millet bahçesinin devam etmesini içeriyor. Bunun Topkapı, Mevlanakapı arasında olan birinci bölgesini 10-15 gün içinde bitirmiş olacağız. Böylelikle tek seferde Fatihlilere sur dibinde, bin 500 yıllık tarihi surlara manzaralı 25 bin metrekarelik bir etap hediye etmiş oluyoruz. Surlar UNESCO Dünya Miras Alanı’nda olduğu için surlarla uyumlu bir peyzaj düzenlemesi yapıldı.”

“FATİH’TE YAŞAYAN VATANDAŞLAR, İSTANBULLULAR VE TURİSTLER GÜVENLE GEZEBİLECEK"

Projenin sadece Fatih’te yaşayan vatandaşları kapsamadığını belirten Başkan Turan, “Alanda bir yürüyüş ve bisiklet yolu, dumansız piknik alanları, gençlerin basketbol ve futbol oynayabilecekleri açık spor alanları yer alacak. Dolayısıyla hem Fatih’te yaşayan vatandaşların, hem İstanbulluların hem de turistlerin güvenle gezebileceği bir bahçe olacak. Sadece Fatih’te yaşayanlar için değil, İstanbullular için de heyecan verici bir proje olmasının yanı sıra açıldığında İstanbul içinden ve dışından birçok misafirin geleceği bir proje olduğu kanaatindeyiz” ifadelerini kullandı.

“SIFIR EMİSYON KARBON SALINIMI AÇISINDAN ÖRNEK GÖSTERİLECEK BİR PROJE YAPIYORUZ”

M. Ergün Turan, sözlerine şöyle devam etti:

“Şu an üzerinde bulunduğum bu alan geçmişte niteliksiz yapılarla doluydu. Niteliksiz yapılarda niteliksiz ısınma kaynakları kullanıyordu. Dolayısıyla alanda çevresel olarak ciddi bir karbon salınımı vardı. Şimdi bunların tamamını ortadan kaldırıp yerlerine yeşil alan yapıyoruz. Dünyada da sıfır emisyon karbon salınımı açısından o manada örnek gösterilecek bir proje yapıyoruz. Niteliksiz birçok yapıyı desantralize ediyor, yerine yapı olmayan yeşil alanlı bir bölge inşa ediyoruz. Projemiz sürdürülebilir olarak çok önemli bir hale gelmiş oluyor. Burası tarihi bir proje olmakla birlikte insanların yaşamını etkileyecek sosyokültürel, çevreci bir projedir. Aynı zamanda yürüyüş ve bisiklet yollarının olması onu bir sağlık projesi de yapıyor. İnsanlar projenin birinci etabını kullanacak ve böylelikle ikinci etapta ne yaptığımızı anlayacak. İkinci etap inşaatı hala devam ediyor, hayalimiz önümüzdeki dönemde Yedikule’ye kadar kesintisiz 3,5 kilometrelik hattı güvenli şekilde yeşil bir koridorda insanların kullanmalarıdır.”

200 MİLYON LİRADAN FAZLA İSTİMLAK BEDELİ ÖDENDİ

Karasurları Millet Bahçesi ile ilgili belediyenin yaptığı yazılı açıklamada ise aşağıdaki bilgilere yer verildi:

“Bahsi geçen 230 bin metrekarelik alan Topkapı Kaleiçi meydanından başlayıp Yedikule Hisarı’nda bitiyor. Proje ile 3,5 kilometrelik kesintisiz yaya, bisiklet ve açık yeşil alan elde ediliyor. 6 tane Karasurları sur kapıları (Topkapı, Mevlanakapı, Silivrikapı, Belgradkapı, Yedikule, Altın kapı kapılarını) kuzey-güneyde bir hat üzerinde birbirine bağlanacak. Söz konusu koruma alanı Erken Cumhuriyet döneminden beri imar planlarında yeşil alan olarak planlanmış. Yaklaşık 100 yıllık bir hikâyeyi hayata geçiriyoruz. Bu alan karasurlarına bitişik yapılaşmanın olduğu, yasa dışı yapılaşma baskısı altında kalmış bir bölgeydi. Bu bölgede yoğun kamulaştırma faaliyeti yürütülerek alanı yapılaşmadan temizlendi. Bu kapsamda, 200 milyon liradan fazla istimlak bedeli ödenerek sur bölgesinde kalan yüzlerce konut ve yapının mülkiyet sorunu çözüldü.”