Kağıthane Belediyesi tarafından çocuklara ramazan ruhunu yaşatmak adına 'tekne orucu' iftarı verildi.

Kağıthane'de çocuklara özel iftar programı düzenlendi. Çocuklar oruçlarını öğlen ezanıyla açtı. Programda, çocuklara özel ramazan etkinlikleri de yapıldı.

“ÇOCUKLARIMIZ RAMAZANI SEVİYOR”

İftar yemeğine katılan Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin, “Hamdolsun ramazana kavuştuk. Ramazan ayının birinci gününde, özellikle çocuklarımız için hep söylüyorlar; ‘Başkanım tekne orucu tutuyoruz diye.’ O yüzden de yüzlerce yıl boyunca gelenek haline gelen tekne orucunu çocuklarımızla açalım istedik. Onlar için iftar vakti gelmek üzere. Sahur vaktinden başlayıp öğlen vaktine kadar tuttukları oruca tekne orucu diyoruz. Çocuklarımız ramazanı seviyorlar. Ramazanda iftar sofralarında ailelerle o güzel muhabbeti, maneviyatı tekrar hissetmiş oluyorlar. Bugün de çocuklarımızla beraberiz. Tekrar Rabb'im ramazan ayımızı, ibadetlerimizi kabul etsin inşallah. Deprem bölgesinde de sahur ve iftarla ilgili çalışmalarımız var. Memleketimize geçmiş olsun dileklerimizi buradan bir kez daha iletiyoruz. Çocuklarımızın da tekne orucunu Allah kabul etsin.

“HAFTA SONLARI ORUÇ TUTUYORUM”

Tekne orucu tutan 8 yaşındaki Mehmet Kavak, “Orucumu açıp yemek yedim. Ben bu etkinliği çok beğendim, bence on numara oldu. Daha önce de çok kez oruç tutmuştum. İlk orucum değildi. Ramazan ayında Hacivat ve Karagöz var. Hafta sonları da her zaman oruç tutuyorum” dedi.

TEKNE ORUCU NEDİR?

Ramazan ayında eskiden mutfaklarda büyük ekmek tekneleri bulunurdu. Çocuklar oruç tutarlarken zorlandıkları durumda büyük ekmek teknelerinin arkasına gizlenerek karınlarını doyurup, oruçlarına kaldıkları yerden devam ederler bunun adına da tekne orucu derlerdi. Bir Anadolu geleneği olan tekne orucu, bütün gün oruç tutamayan çocukların, günün sadece bir bölümünü oruçlu geçirmesi olarak adlandırılıyor. Tekne orucu sayesinde çocuklara oruç tutma alışkanlıkları kazandırılır ve ramazanın manevi havasını hissetmeleri sağlanır. İsterlerse sabahtan öğleye kadar, isterlerse öğleden akşama kadar tutabilirler.