MÜSİAD Genişletilmiş Başkanlar Toplantısı'nda konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Enflasyonla mücadelenin çok boyutlu ve topyekûn yapılması gereken bir mücadele olduğunun farkındayız. Fiyat sabitlemesi yapan ve çok sayıda üründe indirimlere giden işletmelerimizi yürekten tebrik ediyorum. Dün itibarıyla, bu çağrılarımıza Türkiye çapında faaliyet gösteren bazı zincir marketlerimizin karşılık verdiğini büyük bir memnuniyetle öğrendik. Buradan, tüm işletmelerimize benzer uygulamaları hayata geçirmeleri için de çağrıda bulunuyorum. Enflasyon hepimizin ortak sorunu. İşsizliğe ve küçülmeye sebep olmadan bu sorunu beraberce aşacağız. Sizler de gelin elinizi taşın altına koyun" dedi.  
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) 2022 Yılı Değerlendirmesi ve 2023 Yılı Beklentileri Genişletilmiş Başkanlar Toplantısı'na katıldı. Bakırköy'deki MÜSİAD Genel Merkezi'nde gerçekleşen toplantıda, Bakan Nebati'nin yanı sıra MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, yönetim kurulu üyeleri, şube başkanları, temsilcileri de yer aldı. Toplantı Kur'an-ı Kerim tilaveti ve tanıtım filminin izletilmesiyle başladı.  

'CARİ DENGE MESELESİNİ ARTAN ÜRETİMLE AŞACAĞIZ' 
Burada konuşan Bakan Nebati, "Peki biz bu cari denge meselesini kalıcı olarak nasıl aşacağız? Giderek artan üretimle, artan ihracat ve turizm gelirlerimizle aşacağız. Karadeniz doğal gazımızla, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarımızdaki artışla aşacağız. Bilgi yoğun ve katma değerli üretimle aşacağız. Küresel diplomasideki artan gücümüzün ekonomimize giderek daha fazla yansımasıyla aşacağız. Bunların hepsini birlikte başaracağız. Diğer taraftan, 2022 yılında tüm ülke ekonomileri gibi biz de yüksek enflasyon sorunuyla karşılaştık. Ancak çok şükür, attığımız tüm adımlar meyvelerini vermeye başladı.  Daha önce de çok defa ifade ettiğim gibi, 2023 yılının ilk aylarından itibaren gerek tüketici gerekse üretici enflasyonunda beklentilerdeki düzelme, emtia fiyatlarındaki normalleşme ve özel sektör firmalarımızın da katkısıyla hızlı düşüşlerin devam edeceğini hep birlikte göreceğiz" ifadelerini kullandı.  

'ELİNİZİ TAŞIN ALTINA KOYUN' 
Enflasyonla mücadelenin çok boyutlu ve topyekûn yapılması gerektiğini belirten Bakan Nebati, "Daha önce de çok defa ifade ettiğim gibi, 2023 yılının ilk aylarından itibaren gerek tüketici gerekse üretici enflasyonunda beklentilerdeki düzelme, emtia fiyatlarındaki normalleşme ve özel sektör firmalarımızın da katkısıyla hızlı düşüşlerin devam edeceğini hep birlikte göreceğiz. Fiyat sabitlemesi yapan çok sayıda üründe indirimlere gittik. Bu işletmelerimizi yürekten tebrik ediyorum. Yakın dönemde güzel haberler de geliyor. Dün itibarıyla, bu çağrılarımıza Türkiye çapında faaliyet gösteren bazı zincir marketlerimizin karşılık verdiğini büyük bir memnuniyetle öğrendik. Buradan, tüm işletmelerimize benzer uygulamaları hayata geçirmeleri için de çağrıda bulunuyorum. Enflasyon hepimizin ortak sorunu. İşsizliğe ve küçülmeye sebep olmadan bu sorunu beraberce aşacağız. Güçlü Türkiye'yi birlikte inşa edeceğiz. Sizler de gelin elinizi taşın altına koyun. O vakit birlik içinde bu taşı yolumuzdan bir an evvel kaldırıp atarız.  Biz bu mücadelemizde kesin kararlıyız. Birliğimizden nasıl büyük bir bereket doğacağını inşallah hepimiz göreceğiz. Bu süreçte zaten sizlere gereken her türlü desteği veriyoruz, vermeye de hazırız. Yüksek enflasyon ortamından vatandaşlarımızı korumak amacıyla attığımız birçok adıma yenilerini eklemeye devam ediyoruz. Enerji fiyatlarındaki yükseklik, taşıma fiyatlarındaki artışlardan dolayı biz her gün yeni yüksek fiyatların sürpriziyle karşı karşıyaydık. Bugün, petrol fiyatları gayet iyi. Pompa fiyatları haziran ayında yaşadığı pikten aşağıda. Taşıma maliyetleri yurt içi yurt dışında düşüyor" diye konuştu.
 
'MÜCADELEMİZDE GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ' 
Bakan Nebati, "Her türlü maliyetin en aza indiği dönemdeyiz. Böylesine bir ortamda, bu fiyatlar bu gevşeme piyasaya yansımıyorsa ortada bir problem vardır. Bu problemi bu ülkeye kimsenin yaşatmaya hakkı yok. Çağrımız şeffaf bir şekilde, lütfen elinizi taşın altına koyun. Fazla incitmez. Piyasada enflasyonun indiğine ilişkin ciddi beklenti oluştu mu? Oluştu. Aralık ayından itibaren enflasyonda gözle görülür seviyede düşme başlayacak dediğimiz şey gerçekleşti mi? Önümüzdeki günlerde de yurt içi yurt dışı emtia fiyatlarında herhangi bir artışın olmayacağı söz konusu mu? Söz konusu. Döviz fiyatlarındaki oynaklık en alt seviyede mi? En alt seviyede. Piyasa canlı mı? Canlı. Vergileri indirdik. Yeter ki sizin yükünüz çok ağır olmasın dedik. İşler güzelleşirken, çağrımız bir, iki, üç marketin ortaya koyduğu iradeye değil, tüm marketlere. Yerel ve ulusal başta olmak üzere. Bu ülkede kim ne yapıyorsa, ne iş yapıyorsa, neyi üretiyorsa, lütfen gelin beklentilerin enflasyonun düşeceğine ilişkin kuvvetli bir şekilde oluştuğu, toplumdaki yüksek moralin gerçekleştiği dönemde hep beraber hareket edelim. Unutmayın, birlikte bereket doğar. Bereket bizim kavramımız. Biz birlikten berekete deriz. Lütfen, piyasadaki vatandaşlarımızın taleplerine uygun şekilde hareket edin ve mücadelemize destek verin. Biz mücadelemizde kesin kararlıyız, geri adım atmayacağız. Birliğimizden nasıl bereket doğacağını hep birlikte göreceğiz" dedi.  

'BU KAMPANYAYA ÇOK ÖNEM VERİYORUZ' 
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'yla birlikte orta gelirli vatandaşların konuta erişimini kolaylaştırmak için Yeni Evim Finansman Programı'nı açıkladıklarını hatırlatan Bakan Nebati, "Program kapsamında başvurular 16 Ocak'tan itibaren alınmaya başlayacaktır. Bu bir konut kredi kampanyası değil, bu 21'inci Yüzyıl'ın Türkiye Yüzyılı olduğu dönemde geçici olarak ilan edilen bir kampanya değil, bu kampanya konut finansal mimarisi çerçevesi altında bu yüzyıldaki vatandaşlarımızı rahat şekilde konut sahibi edebilmek için uzun günler, haftalar, aylardır süren çalışmanın ürünüdür. 0.69, 79 meselesi değildir. Bu bir özellikle orta gelir seviyesindeki vatandaşlarımızın rahat şekilde konut ediniminin sağlanması, Anadolu'daki vatandaşlarımızın çok rahat şekilde konut elde edimini sağlanmasıdır. Konut üretimini destekleyici önemli bir adımdır. Bunu binlerce konut yapan projeler olarak algılamayın. Önemli olan konut üretiminin arzının sağlanmasıdır. Bizim için önemli olan üretimin sağlanması, vatandaşlarımızın konut sahibi olmasıdır. Bu finansal konut mimarisi devam edecek. Geçici değildir. Bu kampanyaya çok önem veriyoruz. KGF paketi açıkladık" ifadelerini kullandı.  

'BUNLAR DEĞİŞMEZ AMA BİZ ÜRETMEYE DEVAM EDİYORUZ' 
Bakan Nebati, "Olmaz, yapamazlar. Yok oraya havaalanı yapılır mı, uçaklar inip kalkmıyor? Uçak? Sizin işiniz mi? Köprü, yaptırmam? Avrasya, olmaz. Okul, niye yapıyorsun? Kime yapıyorsun? 1950'lerdeki zihniyetle 2023'ün zihniyeti değişmez mi? EYT, çözüldü. 3600 çözüldü. Asgari ücret, olmaz. Neye hayır dedilerse, bu ülkede 20 yılda Sayın Cumhurbaşkanımız yaptı. Bir çık, tebrik et. Hayatımız o gelsin bize bir şeyler söylesin. 2023'ün Türkiye'sine gel. Uçuyor. Baykar'a bir gidin, Kızılelma'yı görün. Görmüyor, duymuyor, işitmiyor. Bunlar değişmez ama biz üretiyoruz. Üretmeye devam edeceğiz. Tüm makroekonomik göstergelerde rekor kıran tek ülke var, Türkiye. Onlar konuşmaya devam etsin, biz yapacağız. Türkiye Ekonomi Modelimizle bizler yepyeni başarılara imza attıkça, bunlar yine hop oturup hop kalkacaklar. Biz, milli ekonomimizi yetişmiş insan kaynağımızla her geçen gün güçlendirirken, bunlar gidip hala ithal isimlerden medet ummaya devam ediyorlar. Bizler inançla, ısrarla ve sabırla ülkemizin menfaatleri doğrultusunda ilerlemeye, beraberce yepyeni kazanımlar elde etmeye devam edeceğiz. Türkiye Yüzyılını da işte bu iradeyle inşa edeceğiz. Doğal gazımızın da vanasını açacağız,  petrolümüzdeki üretim de artacak. Cari açığımıza sadece üretimle değil aynı zamanda bulduğumuz doğalgazımız, petrolumuz da bize katkı sağlayacak" diye konuştu. ()

(FOTOĞRAF)