TÜYAP 18. Uluslararası Asansör Fuarı'nda konuşan Avrupa Asansör Birliği ELA Komponent Komitesi Üyesi Dr. Ferhat Çelik, "Depremde elektrikli asansörlerle hidrolik asansörü karşılaştırdığınızda elektrikli asansörlerde hidrolik asansörlere nazaran 11 kat daha fazla hasar gözüküyor. Dolayısıyla kullanmamız gereken asansör tipinin düşük katlı binalarda hidrolik olduğu bugün yaptığımız araştırmalarda ortaya çıkıyor" dedi. 
Uluslararası Asansör Fuar'ının 18'incisi Beylikdüzü'nde bulunan TÜYAP Fuar alanında gerçekleşti. Fuarda "Sismik Durumlara Tabi Asansörler ve Binalar" adlı panel düzenlendi. Moderatörlüğünü Türkiye Makina Federasyonu Başkan Yardımcısı Sefa Targıt'ın yaptığı panele İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Makine Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdem İmrak ve Avrupa Asansör Birliği ELA Komponent Komitesi Üyesi Dr. Ferhat Çelik konuşmacı olarak katıldı. Panelde konuşmacılar asansör yapımında kullanılan malzemelerin kaliteli olmasına vurgu yaptı. 

"BİZDEKİ İKİ DEPREMLE DİĞER ÜLKELERDE YAŞANAN DEPREMDEKİ ASANSÖR HASARLARI AYNI"
İTÜ Makine Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdem İmrak, "Malatya'da yaptığımız incelemeler sonucunda asansörlerin belli noktalarda sorunlarla karşılaştığını, bazı hasarlara uğradıklarını gözlemledik. İki deprem sonucunda gözlemlediklerimiz dünyanın diğer ülkelerinde de oluşan depremlerdeki asansör hasarlarıyla uyumluydu. Bunlardan kurtulmanın yolları ve standartları var. Bu standartların hayata geçirilmesi her bir asansör için deprem bölgesindeki uygulanması ve tabi uygulanıp uygulanmadığının da otorite tarafından denetlenmesi gerekiyor. Şu ana kadar edindiğimiz bilgilere göre deprem sonrasında asansörde bir can kaybı veya asansörde kalan yolcu bilgisi bulunmamakta. Bu sevindirici bir olay, vatandaşlarımızın asansörleri yetkili mercilerin kontrol edip kullanabilirsiniz dedikten sonra çalıştırmaları ve kullanmaları gerekmekte. Şimdi asansör müstakil yapı değil binanın içinde çalışıyor. Önce binaların durumunun bilinmesi gerekiyor. Bu büyük yapı stoğunda her bir asansörün depremdeki davranışını kestirmek zor. Bunun için kritik binaların tespit edilerek önceliğin onlara verilecek şekilde asansör yapılarının bakılması, alınması gereken tedbirler hızlıca varsa bunların belirlenmesi önerilir. Yoksa bütün asansörlere müdahale etmek şu aşamada pek imkan dahilinde olmayacaktır. Vatandaşlar asansörlerin dışındaki renkli etiketlerle asansörün güvenli veya tehlikeli olup olmadığını görebiliyorlar. Bu etiket aynı zamanda bakımların da düzgün yapıldığının bir işaretidir" dedi

"ELEKTRİKLİ ASANSÖRLERDE HİDROLİK ASANSÖRLERE NAZARAN 11 KAT DAHA FAZLA HASARLAR GÖRÜNMEK"
Avrupa Asansör Birliği ELA Komponent Komitesi Üyesi Dr. Ferhat Çelik, deprem bölgesine gittiğini ve bölgede araştırmalarda bulunduğunu belirterek, "Deprem bölgelerinde yüksek katlı binaların yapılmaması gerekiyor. Eğer yüksek katlı binalar yapılacaksa bunlar gerekli inşaat teknolojileriyle ihmal edilmek durumundalar. Bunlar hastaneler olabilir, okullar, polis istasyonları olabilir, valilikler olabilir. Bu gibi binalar eğer yüksek katlı yapılacaksa bunlarda deprem izolatörünün kullanılması şart. Öncelikle binaların sağlam yapılması ve yıkılmaması lazım ki asansörün sağlamlığından bahsedebilelim. Binalar sağlam yapıldığı takdirde binanın asansör dövmesi veya asansörün binayı dövmesi çok fazla da üzerinde duracağımız bir nokta değil. Önemli olan deprem bölgelerindeki asansörlerin standart gereğince imal edilmeleri. Bugün yürürlükte olan ENY 8177 standardımız var. Bu standardın deprem bölgelerindeki tüm asansörlere uygulanması gereklidir. Tabi bu standart uygulandığında çok şiddetli bir deprem olduğunda asansörün hasar almayacağı garantisini veremeyiz. Bu garantiyi verebilmek için öncelikle doğru tip asansörlerin tercih edilmesi gerekiyor. Örneğin elektrikli asansörlerle hidrolik asansörü karşılaştırdığınızda elektrikli asansörlerde hidrolik asansörlere nazaran 11 kat daha fazla hasarlar gözüküyor. Dolayısıyla kullanmamız gereken asansör tipinin düşük katlı binalarda hidrolik olduğu bugün yaptığımız araştırmalarda ortaya çıkıyor. Dolayısıyla asansörler sıkça kontrol edilmeli. Önemli olan hangi sıklıkla kontrol ettiğinizde değil. Önemli olan kontrolü yapan firmaların bunu ne kadar doğru yaptıkları ne kadar bilinçli" diye konuştu. 
Panel soru cevap yapıldıktan sonra son buldu.