Samsun Yurt Savunma (SYS) bünyesinde faaliyet gösteren, hafif silah üreticilerinden CANiK’in gold sponsor olarak yer aldığı 13’üncü Boğaziçi Zirvesi, 10-12 Kasım tarihlerinde Conrad İstanbul Bosphorus’ta gerçekleşti. SYS Genel Müdürü C. Utku Aral, ‘Büyük Dönüşüm: Küresel Değişimin İtici Güçleri’ ana temasıyla düzenlenen etkinliğin ikinci gününde, ‘Savunma Endüstrisi ve Ulusal Güvenlik’ konulu panelde konuşmacı olarak yer aldı.

Uluslararası İşbirliği Platformu (UİP) tarafından düzenlenen Boğaziçi Zirvesi'nde iki gün boyunca 70’in üzerinde farklı ülkeden katılımcı ve konuşmacı yer aldı. Etkinlikte toplam 23 panelde ekonomiden kültür-sanata, teknolojiden dijitalleşmeye, enerjiden tarım ve gıda güvenliğine, dijital paradan Covid-19 sonrasına kadar değişen dünyanın yeni vizyonu konuşuldu. Zirveyi, CANiK markası adına SYS Yönetim Kurulu Başkanı H. Zafer Aral ve Yönetim Kurulu Üyesi H. İsmet Aral da takip etti. Etkinliğin açılış yemeğinde, UİP Onur Kurulu Başkanı Rona YIRCALI, İsmet Aral’a destek ve katılımlarından dolayı teşekkür plaketi takdim etti.

‘Büyük Dönüşüm: Küresel Değişimin İtici Güçleri’ ana temasıyla İstanbul'da düzenlenen 13. Boğaziçi Zirvesi'ne katılan SYS Genel Müdürü C. Utku Aral, “Savunma sanayi ve ekonomik iş birlikleri ülkeler arası uyuşmazlıkların çözümündeki en iyi yolların başında geliyor. Ülkeler arası ticaret hacmi büyüdükçe, problemlerin çözümü de kolaylaşıyor. Bu hem sürdürülebilirliği hem de ulusal güvenlik anlamında ülkeleri bir arada tutuyor” diye konuştu.

“İŞ BİRLİKLERİ İLE ÜLKELER DAHA DA GÜÇLENİYOR”

Ülkeler arası ticaret hacmi büyüdükçe, problemlerin çözümünün de kolaylaştığını belirten Aral, “Savunma sanayi, ekonomik iş birlikleri ile birlikte ülkeler arası uyuşmazlıkların çözümündeki en iyi yolların başında geliyor. Çünkü her iki tarafın birbirine ihtiyacı artıyor. Ekonomik iş birlikleri, ülkelerin birbirleriyle olan ticareti ve çatışmaları engellediği gibi savunma sanayinde yapılan iş birlikleri de hem projelerin maliyeti ve sürdürülebilirliği hem de ulusal güvenlik anlamında ülkeleri bir arada tutuyor” dedi.

“SAVUNMA SANAYİ TÜM BRANŞLARDA BAŞARI GEREKTİRİYOR”

Savunma sanayinin bir ülke politikası olmasından öte, gelişmişlik anlamında da büyük önem taşıdığını vurgulayan C. Utku Aral, “Savunma sanayi, sadece mekanik, sadece yazılım ya da sadece elektrik-elektronik değil, bütün farklı branşları bir arada barındırıyor. O yüzden üniversite, sanayi iş birliğinin yapılabileceği tek sektör savunma sanayi. Bir ülkenin savunma sanayinde gelişebilmesi için her alanda gelişmesi gerekiyor. Ülke, tüm branşlarda başarılı olmalı ki savunma sanayi gerçekten hatırı sayılır bir seviyeye gelsin. O yüzden yapması zor ve savunma sanayinin önemi çok büyük” ifadelerini kullandı.