Bakanlıktan 'Yeni Evim Kampanyası'nda 15 soruya 15 cevap

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, orta gelirlilere yönelik 'Yeni Konut Finansman Modeliyle Yeni Evim' kampanyası ile ilgili merak edilen 15 soruya yanıt verdi.

Genel 05.01.2023, 16:03 Salih Sütlan
Bakanlıktan 'Yeni Evim Kampanyası'nda 15 soruya 15 cevap

Bakanlıktan '15 Soru 15 Cevapla Yeni Evim Kampanyası' başlıklı açıklamada şöyle denildi:

1- Yeni Evim kampanyası hangi illeri kapsayacak, kaç konut kampanya kapsamında olacak?

Cevap: Kampanya 81 ilde geçerli olacak, ilk etapta 100 bin konutun satışı planlanıyor.

2- Peşinat ödenecek mi?

Cevap: Konut bedelinin yüzde 10’u peşin alınacak, dileyen daha fazla da ödeyebilecek.

3- Kampanyaya ikinci el evler dahil olacak mı?

Cevap: Kampanyada sıfır evler olacak. Emlak Konut Genel Müdürlüğü’nün ürettiği projeler; GYODER, İNDER, KONUTDER, İMKON ile Türkiye Müteahhitleri Birliği’ne bağlı olan şirketlerin projeleri ve 81 ilin tamamındaki firmaların ürettiği büyük ve küçük ölçekli tüm konut projeleri; teknik ve mali kriterleri karşıladıkları takdirde bu sürece dahil olacaklar.

4- Ödeme planı nasıl olacak?

Cevap: 0.69’dan başlayan vade farkı ile 15 yıl vadeli, hane gelirinin yüzde 40’ını geçmeyecek taksit bedelleri belirlenecek.

5- Projede yaş sınırı olacak mı?

Cevap: 18 yaş üstü, bankalar tarafından kredi alması uygun görülen her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kampanyadan yararlanabilecek.

6- İstanbul’da oturan Ankara’dan ev alabilecek mi?

Cevap: İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin, Muğla’da konut sahibi olmak isteyen vatandaşlarda 1 yıl o ilde ikamet etme şartı aranacak. Diğer illerde bu şart geçerli olmayacak.

7- Hanede eşlerden birinin konutu olması halinde başvuru yapılabiliyor mu?

Cevap: Eşlerden birinin üzerinde konut varsa yararlanamayacak. Hanede 18 yaşını geçmiş, SGK kaydı bulunan genç ise hanede ev varsa bile başvuruda bulunabilecek.

8- Evler satılabilecek mi?

Cevap: Ölüm, boşanma gibi mücbir sebepler dışında 5 yıl boyunca satılamayacak. Yine son 1 yıl içinde konut satışı yapan da projeden faydalanamayacak.

9- Daha önce ev alıp satan biri, şu anda evi yoksa kampanyadan yararlanabilir mi?

Cevap: Kampanyadan yararlanacak kişinin son bir yıl içinde konut satmamış olması gerekiyor.

10- Proje ne zaman başlayacak?

Cevap: 16 Ocak itibarıyla projeye başvurular alınacak.

11- Başvurular nasıl olacak?

Cevap: Konut almak isteyen bulduğu daireyle banka veya katılım bankalarına başvuracak. Banka hem projenin hem de kişinin kriterlere uygunluğunu denetleyecek, uygun olan projeler için kredi tahsis edecek.

12- Başvuru ücreti olacak mı?

Cevap: Herhangi bir başvuru ücreti alınmayacak.

13- Yapımı devam eden konut kampanya kapsamına dahil mi?

Cevap: 81 ilde bitmiş konutlar, belirli bir oranda tamamlanmış ve devam eden konutlar ile bankalarla garantörlük sözleşmesini imzalamış yeni başlayacak projeler kampanyaya dahil olacak.

14- TOKİ kampanyalarında olduğu gibi bu kampanyada da kura çekilişi olacak mı?

Cevap: 16 Ocak itibarıyla konut üreticisinden konutunu bulan vatandaşlar kurasız konut kredisi alma hakkı elde edebilecek.

15- Babadan-dededen ev kalan bir vatandaş kampanyadan faydalanabilecek mi?

Cevap: Verasetle ev sahibi olan vatandaşlarımız başvuru yapabilecek.


 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
Namaz Vakti 02 Şubat 2023
İmsak 06:39
Güneş 08:05
Öğle 13:22
İkindi 16:04
Akşam 18:29
Yatsı 19:50
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 21 51
2. Fenerbahçe 20 44
3. Başakşehir 20 40
4. Beşiktaş 20 39
5. Trabzonspor 21 38
6. Adana Demirspor 20 37
7. Kayserispor 20 29
8. Konyaspor 20 27
9. Gaziantep FK 21 25
10. Alanyaspor 21 25
11. Karagümrük 20 23
12. Ankaragücü 20 22
13. Kasımpaşa 21 22
14. Sivasspor 21 21
15. Antalyaspor 20 21
16. Giresunspor 21 21
17. Hatayspor 20 20
18. İstanbulspor 20 15
19. Ümraniye 21 14
Takımlar O P
1. Samsunspor 21 41
2. Eyüpspor 21 41
3. Bodrumspor 21 38
4. Keçiörengücü 21 37
5. Pendikspor 21 34
6. Rizespor 20 34
7. Bandırmaspor 20 34
8. Sakaryaspor 21 34
9. Boluspor 21 34
10. Göztepe 21 30
11. Manisa FK 20 29
12. Adanaspor 21 22
13. Altay 21 19
14. Tuzlaspor 21 19
15. Erzurumspor 21 18
16. Altınordu 21 17
17. Ö.K Yeni Malatya 21 16
18. Gençlerbirliği 21 13
19. Denizlispor 21 13
Takımlar O P
1. Arsenal 19 50
2. M.City 20 45
3. Newcastle 20 39
4. M. United 20 39
5. Tottenham 21 36
6. Brighton 19 31
7. Fulham 21 31
8. Brentford 20 30
9. Liverpool 19 29
10. Chelsea 20 29
11. Aston Villa 20 28
12. Crystal Palace 20 24
13. Nottingham Forest 20 21
14. Leicester City 20 18
15. Leeds United 19 18
16. West Ham United 20 18
17. Wolves 20 17
18. Bournemouth 20 17
19. Everton 20 15
20. Southampton 20 15
Takımlar O P
1. Barcelona 19 50
2. Real Madrid 18 42
3. Real Sociedad 19 39
4. Atletico Madrid 19 34
5. Villarreal 19 31
6. Real Betis 19 31
7. Rayo Vallecano 19 29
8. Osasuna 19 28
9. Athletic Bilbao 19 26
10. Mallorca 19 25
11. Almeria 19 22
12. Girona 19 21
13. Sevilla 19 21
14. Valencia 18 20
15. Espanyol 19 20
16. Celta Vigo 19 20
17. Real Valladolid 19 20
18. Cadiz 19 19
19. Getafe 19 17
20. Elche 19 6