Melihcan ÇALIŞKAN - Emre Can URAN / İSTANBUL() SANAYİ ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank,  “Söylenenin aksine üniversitelerimizin insan kaynağı kapasitesi, araştırma altyapıları kapasitesi hamdolsun günden güne gelişiyor. Artık dünya basınında Türk teknoloji girişimcilerinin başarılarıyla ilgili haberler görmek kimse için sürpriz değil" dedi. Varank törende, TÜBİTAK Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi sonuçlarını da açıkladı; ilk sırada ODTÜ, ikinci sırada Sabancı Üniversitesi, üçüncü sırada ise İstanbul Teknik üniversitesi yer aldı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Yıldız Teknik Üniversitesi'nin Davutpaşa Kampüsü'nde düzenlenen Yıldız Teknik Üniversitesi İSTKA Projeleri Açılış Töreni ve TÜBİTAK Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi Sonuç Töreni'ne katıldı. Törende, TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, birçok üniversite rektörü ve akademisyenler de yer aldı.

ÜNİVERSİTELERİN İÇİ BİZDEN ÖNCE BOŞTU
Bakan Varank, “Kalkınma Ajansları eliyle üniversitelerin ve akademisyenlerin bin 327 projesine bugüne kadar 3,3 milyar lira destek sağladık. Bugün açılışını yaptığımız araştırma merkezleri gibi birçok altyapıyı Kalkınma Ajanslarmız sayesinde ülkemize kazandırdık.TÜBİTAK, son 5 yılda üniversitelerimizde yürütülen 10 bin 910 projeye 4,4 milyar lira destek verdi. Girişimcilik ekosistemi üniversitelerimizin verdiği katkıyla ciddi bir atılım içerisine girdi. AR-GE harcamalarının GSYH içerisindeki payı biz iktidara geldiğimiz binde 5'lerdeyidi bugün yüzde 1,40'a ulaşmış durumda, üç kat arttırmış oluyoruz.Araştırmacı sayımız şuanda Türkiye'de 222 bin. Hani Türkiye'de üniversitelerin içi boş diyorlar ya. Asıl üniversitelerin içi 20 yıl önce boştu. Evet, üniversitelerin içi bizden önce boştu. Araştırmacı sayılarına baktığımızda Türkiye'de 35-40 bine yaklaşan araştırmacı sayısı vardı. Bugün 222 binden bahsediyoruz. 10 kattan fazla artış var. Söylenenin aksine üniversitelerimizin insan kaynağı kapasitesi, araştırma altyapıları kapasitesi hamdolsun günden güne gelişiyor. Artık dünya basınında Türk teknoloji girişimcilerinin başarılarıyla ilgili haberler görmek kimse için sürpriz değil. 2012 yılından bu yana her sene TÜBİTAK aracılığıyla Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi'ni hazırlıyoruz. Orada da üniversitelerimizin artan performansını görmek bizi ziyadesiyle memnun ediyor" dedi.

ENDEKSTE YER ALAN ÜNİVERSİTELERİMİZİ BİR KEZ DAHA TEBRİK EDİYORUM
“TÜBİTAK Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi sonuçlarını 11. kez sizlerle paylaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz" ifadesini kullanan Varank, "Endeks, ülkemizin en girişimci ve yenilikçi 50 üniversitesini belirleyerek, üniversiteler arası yapıcı rekabetin artmasına ve inovasyon ekosisteminin gelişmesine katkı sağlıyor. Bu çalışmada 50'nin üzerinde öğretim üyesi olan 192 üniversiteyi, “bilimsel ve teknolojik araştırma yetkinliği", “fikri mülkiyet havuzu", “işbirliği ve etkileşim" ile “ekonomik ve toplumsal katkı" boyutları altında 23 göstergeye göre sıralıyoruz. 11 yıl önce başlayan endeks çalışmaları, bugün başta üniversitelerimiz olmak üzere kamuoyu tarafından merakla beklenen bir sıralamaya dönüştü. 2022 Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi Sonuçlarına göre ilk 10 üniversitemizi açıklıyorum. En girişimci ve yenilikçi üniversite endeksinde 10. sıra İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, 9. sıra Özyeğin Üniversitesi, 8.sıra Gebze Teknik Üniversitesi 7.Boğaziçi Üniversitesi, 6.sıra Koç Üniversitesi, 5. Sıra İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi, 4.sıra Yıldız Teknik Üniversitesi, 3.sıra İstanbul Teknik Üniversitesi, 2. sıra Sabancı Üniversitesi, 1. sıra Ortadoğu Teknik Üniversitesi. Ben endekste yer alan tüm üniversitelerimizi bir kez daha tebrik ediyorum" diye konuştu.

TÜRKİYE GERİ DÖNÜŞÜM VE SIFIR ATIK KONUSUNDA CİDDİ BİR GELİŞME KAYDETTİ
Açılışı gerçekleştirilen Yıldız Teknik Üniversitesi'ndeki tesisler hakkında bilgi veren Varank, "İstanbul Kalkınma Ajansımızla desteklediğimiz Yıldız Teknik Üniversitesi 'Geri Kazanım Test ve Araştırma Merkezi' ile'Katmanlı İmalat ve Titanyum Medikal İmplant Araştırma ve Üretim Merkezi'nin resmi açılışlarını hep birlikte gerçekleştireceğiz. Geri dönüşüm, geri kazanım, günümüzde önemi giderek artan bir konu.Sayın Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan Hanımefendi'nin öncülüğünde Türkiye geri dönüşüm ve sıfır atık konusunda ciddi bir gelişme kaydetti. Sayın Emine Erdoğan'ın girişimleriyle 30 Mart, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından Sıfır Atık Günü ilan edildi. İşte bugün resmi açılışını yaptığımız Geri Kazanım Test ve Araştırma Merkezi, atıkların geri kazanılabilirliği ya da biyobozunurluğu gibi konularda AR-GE çalışmaları yürütecek.Her türlü proseste mümkün olan en az seviyede atık oluşması, oluşan atıkların azami seviyede geri kazanımı için risk ve fırsat analizleri yapacak.Ulusal ve uluslararası alanda akredite test faaliyetleri gerçekleştirecek. Ülkemizde halihazırda yapılamayan, Avrupa Birliğinde ise sadece birkaç ülkede gerçekleştirilebilen birçok test artık bu merkezde, İstanbul'da yapılabilecek. Diğer bir merkezimiz olan katmanlı imalat teknolojisine odaklanan merkezimizde ise yine geleceğe dönük işler yapacağız. Biliyorsunuz, her geçen gün yeni ve farklı sektörlerde kullanılmaya başlanan ve hızla gelişen bir teknoloji, adeta devrim yaşanıyor. İşte açılışını yaptığımız Katmanlı İmalat ve Titanyum İmplant Araştırma ve Üretim Merkezi'nde cerrahi taleplere bağlı olarak hastanın ihtiyacına göre kişiye özel titanyum medikal implantlar tasarlanıp üretilecek" dedi.
Konuşma sonrası açılışı gerçekleşen merkezler için kurdele kesildi. Bakan Varank, daha sonra açıklanan endekste yer alan üniversitelerin rektör ve temsilcilerine sonuç belgelerini teslim etti. Toplu fotoğraf çekimi ardından Varank alandan ayrıldı.