Mal, mülk ve canlarımız Allah’ındır. Mülkün sahibi odur. Bizler, ah bizler! Bilir de bilmeyiz. Sadece geçici zaman kalacağımız bu dünyada kazandık diye zannettiklerimizle her şeyin sahibi olduğumuzu zannederiz. Öyle değil. Bize geçici süreyle verilenlerle avunuruz. Allah’ı unutur her şeyin bize ait olduğunu zannederiz. Ve bunca nimetleri geçici olarak bize emanet edeni unuturuz. Hatta verdiği emanetlere ihanet ederek, emanet edeni üzeriz. 
Siz, emanet olarak verdiğiniz bir şeye ihanet edene ne yaparsınız?
Öncelikle dünyada misafiriz. Kısa süre ikamet edecek ve sonunda göçüp gideceğiz. Otel deyin, ev deyin, ağaç gölgesi deyin, ne derseniz deyin. Burada misafir olduğumuzu asla unutmayın. Günü gelince bize emanet edilen her şeyi istesek de istemesek de bırakıp gideceğiz.
Lütfen düşünelim. Malın mülkün sahibine ne yaptık da bize bunca afatı layık gördü. Diyebiliriz ki fena hareket eden insanlar var. Günahsızlara neden bu afat geldi? Onların günahı neydi? Soruya bakınca materyalist düşünceyle hemen Allah’ı suçlayabiliriz. “ Allah bir gün meleklerine dedi ki; Ey meleklerim gidin falan bölgeyi alt üst edin. Melekler oraya gelince gördüler ki azgın insanların içinde Allah’a ibadet eden müminlerde var. Yeniden Yüce Allah’ın katına çıkıp o bölgeye afat verilmemesi için yalvardılar. Yüce Allah, gidin ve orayı yerle bir edin buyurdu. Neden Ya Rabbi diye sorduklarında; orada ki mümin kullar, yapılan kötülüklere dur demediler. Gidin ve o bölgeyi yok edin buyurdu.”
Ey emanetçiler! Bizler ne yaptık ve neleri yapmadık ki bunca insanımız helak oldu? Bu sıradan bir deprem ve sıradan bir sel felaketi değildir. Şimdi yaz gelecek. Kim bilir bu bölgelerde daha neler olacak. Bilmiyoruz. Estağfirullah Allah’ım estağfirullah. Diğer bölgelerimiz de durmadan sallanıyor. Estağfirullah Allah’ım estağfirullah. Yazımın ulaştığı kim varsa lütfen Allah’a saldırmadan düşünelim. Mülkün sahibine ne yaptık da bize bu afeti reva gördü. Gayretullah’a dokunan ne yaptık? Geçen kavimlere ibretle bakalım. Müreffeh hayatlar yaşarken bir sesle, bir rüzgârla, bir depremle yok olup gittiler. Kurtulanları fazla olmadı.
Bir rüzgâr gelse de teneffüs eden oracıkta ölse ne yaparız? Estağfirullah Allah’ım estağfirullah. Kovit gibi bir anda dünyaya yayılan virüs olsa kim engelleyecek? Bizim okumalarımıza, duyduklarımıza ve ilmin açıklamalarına göre deprem yer katmanlarındaki gaz sıkışmasının dışarı çıkması ve bu çıkıştaki sancının bir etkisidir. İlmin araştırmalarına inanmamak olmaz. Ama ilimde 2 kere 2 bile her zaman 4 etmiyor. İnanacağız da ilmin gerçek sahibi Allah’tır. Tasarruf O’na aittir. Diyorum ki her şeyin sahibi Allah’ın gazabını çekecek ne günahlar işledik? Kimse kimsenin ne yaşadığını bilmez. Her ne yaptıysak kendimiz ve Hz. Allah bilir. Yaptığımız kötülüklerden dönüp, Allah’ım senden özür dileriz diyelim mi? Allah’ım ben kendime zulmettim. Benim yüzümden günahsızlara, hayvanata ve eşyalarımıza zarar verme Allah’ım, deyip özür dileyelim.
Belki Allah günahsızlara merhamet eder. Şart şudur ki herkes kendini aynanın karşısına alıp orada kendini görecek. Kimin ne günah işlediğini yine kendisi ve Allah bilir. Günahımızı görelim ve Allah’tan özür dileyelim. Hem Ramazan ayına ulaşıyoruz. Ramazan bereketini unutmayalım. Her konuda kendimizi değiştirelim. Estağfirullah Allah’ım estağfirullah. 
Kul hakkı mı yedik, 85 milyonun hakkı üzerimize mi geçti? Milletimize ihanet mi ettik? Vatan hainleri ile işbirliği yapıp milletimize ve devletimize ihanet mi ettik? Bebek katilleri ve 40 bin şehidin kanına ekmek doğrayıp yemeye çalışanlar ile birlik mi oluyoruz? Masamızda otururken hile mi yaptık. İşimizde ihmal mi yaptık. Bir garibin gönlünü mü kırdık? 10 liraya satacağımız bir ürünü 50 liraya mı sattık? Öğrenciye ders anlatmak yerine zamanımızı boş mu geçirdik. Lütfen her birimiz nefsimizi imtihana tabi tutalım. Günahlardan sıyrılalım. 
Dere yatağına ev mi yaptık, yaptığımız evin demirini çimentosunu mu az ettik? Ne olursunuz rahmet ayına girerken kendimizi rahmani bir hale getirelim. Hayırlı haftalar temenni ediyorum.
Selam ve dualarımla.
Saim ORAL, Kartal 20 Mart 2023