SunExpress, Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 11 ilde etkili olan şiddetli depremlerin ardından bugüne kadar 435 özel tahliye uçuşuyla 18 binden fazla depremzedeyi taşıdı.

Havayolu şirketinin CEO'su Max Kownatzki ve Genel Müdür Yardımcısı Tuncay Eminoğlu, İstanbul Havalimanı'nda bir basın toplantısı düzenledi. Şirketin 2022 yılı rakamlarını ve 2023 yılı hedefleri hakkında bilgi veren Kownatzki, Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremin ardından bölgeye yaptıkları operasyonlar hakkında da açıklamalarda bulundu.

YARDIM MALZEMELERİNİ BÖLGEYE TAŞIDIK

Depremin yaşandığı ilk günden itibaren havayolu şirketi olarak ilgili kurum kuruluşlarla iş birliği içerisinde olduklarının altını çizen Kownatzki, "Tüm ülkeyi yasa boğan depremin sonrasında yaptığımız yardımlarla Almanya ile Türkiye arasında kurduğumuz hava köprüsü ile devam ediyoruz. SunExpress olarak, arama-kurtarma ve sağlık ekiplerinin deprem bölgesine ulaştırmak ve vatandaşların tahliyesi amacıyla bugüne kadar toplam 435 özel uçuş gerçekleştirdik. Düzenlediğimiz özel uçuşlarla 7 bin 500'den fazla ekibi deprem bölgesine taşıdık. Bu uçuşların devam seferlerinde ise 18 binden fazla kişinin bölgeden tahliyesini sağladık. Hava yolu olarak AFAD başta olmak üzere tüm resmi yetkili kuruluşlar aracılığıyla gelen 220 tonu aşkın yardım malzemesini ücretsiz kargo hizmeti vererek deprem bölgesine ulaştırdık. Almanya ile Türkiye arasında SunExpress öncülüğünde kurulan hava köprüsü kapsamında da DPD, FIEGE, time matters, CB Customs Broker GmbH ve Lufthansa Cargo iş birliği ile yürütülen 'Birlikte Destek Oluyoruz' projesi kapsamında Almanya'da toplanan 570 tondan fazla yardım malzemesini deprem bölgesine taşıdık. Bölgeye toplam 1000 ton yardım malzemesi taşımayı hedefliyoruz" dedi.

KOLTUK KAPASİTEMİZİ YÜZDE 13 ARTIRDIK

Türk Hava Yolları ile Lufthansa'nın ortak kuruluşu SunExpress, 2022 yılında yolcu sayısı bakımdan rekor kırarak 10,7 milyon yolcu taşıdı. Şirket söz konusu yıl içerisinde yaklaşık 1,49 milyar Euro'luk gelir ile pandemi öncesi rakamlarını ve karlılık hedefini de geride bıraktı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Kownatzki, 2023 yılı yaz sezonunda 12 milyonu aşkın yolcu taşıma hedeflerinde olduklarını söyledi. Kownatzki, deprem sonrası yaraların sarılmasına destek olmaya devam ettiklerinin altını çizerek, "Bu toparlanmaya destek olmak adına Türkiye'nin turizm elçisi olarak Türkiye'yi ve Türkiye turizmini yurt dışına daha da yoğun bir şekilde tanıtmaya odaklandık. Yaz dönemi için Türkiye'ye güçlü bir talep var. SunExpress olarak bu talebi karşılamak amacıyla koltuk kapasitemizi yüzde 13 artırdık" diye konuştu. 

TURİST HEDEFİNE KATKIDA BULUNACAĞIZ

2023 yaz ayında 26 yeni rotayı uçuş ağlarında ekleyeceklerini ifade eden hava yolu şirketinin CEO'su, "Yaz sezonunda Türk Rivierası için 15 yeni rota sunacak. Antalya, İzmir, Dalaman ve Bodrum-Milas havalimanlarına yapılacak uçuşlarda toplamda 58 noktaya uçuş gerçekleştirilecek. 16 Anadolu kentinden Avrupa'nın 18 şehrine direkt tarifeli seferler gerçekleştirilirken, bu yaz bu ağa 11 yeni dış hat rotası eklenecek. Türkiye'nin bu yıl için 60 milyon turist hedefine katkıda bulunmaya devam ediyoruz. Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı iş birliğiyle Türkiye'yi yurt dışında tanıtmaya yönelik çalışmalarımız sürmekte" ifadelerini kullandı. 

2023 YILINDA HEM PİLOT YETİŞTİRECEK HEM İSTİHDAM EDECEK

SunExpress’in Çoklu Ekip Pilot Lisans Programı’na ilişkin bilgileri aktaran Kownatzki, “Sektördeki 30 yılı aşkın tecrübemizle Türk havacılığına katkı sağlamaya devam ediyoruz. Geleceğin Türk pilotlarını yetiştirmek için 2018 yılından bu yana Çoklu Ekip Pilot Lisans Programı’nı yürütüyoruz. Pandemi döneminde 117 pilot programımızı başarıyla tamamladı. Önümüzdeki beş yıl içinde, programdan mezun olduktan sonra SunExpress bünyesinde istihdam edilecek 160 pilot yetiştireceğiz. Başvuru süreci devam eden programımıza bu yıl 60 yeni pilot adayını kabul edeceğiz. Büyüme planları doğrultusunda önümüzdeki dönemde kokpit, kabin, hat bakım, yer operasyonları ve genel müdürlük pozisyonları için işe alım yapacak. 2023'te 400'ün üzerinde yeni istihdam yaratılması planlanıyor” dedi.