Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne bir kanun teklifi geldi ve 10 milyondan fazla özel sektör çalışanını ilgilendiren kanun teklifinde ikramiye verilmesi öngörüldü. Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Kani Beko tarafından TBMM'ye verilen teklif Özel Sektör İşyerlerinde Çalışan İşçilere Bayram Harçlığı Ödenmesi için verildi. Her yıl iki bayramda da özel sektör çalışanlarına asgari ücret tutarında ikramiye verilmesi teklif edildi.

TEKLİF ASGARİ ÜCRET TUTARINDA BAYRAM HARÇLIĞINI İÇERİYOR

Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne verilen kanun teklifinin özeti ise şu şekilde:

"Teklif ile; özel sektör iş yerlerinde çalışanlara yılda iki kez net asgari ücret tutarında Bayram Harçlığı verilmesi ve bu harçlığa ilişkin usul ve esasların düzenlenmesi amaçlanmaktadır."

KANUN TEKLİFİNİN MADDESİ

Söz konusu kanun teklifi ise şu şekilde:

Madde 1- 4/7/1956 tarih ve 6772 sayılı devlet ve ona bağlı müesseselerde çalışan işçilere ilave tediye yapılması ve 6452 sayılı kanunla 6212 sayılı kanunun 2 nci maddesinin kaldırılması kanun kapsamında iş kanununun şümulüne giren veya girmeyen yerlerde çalışmakta olan ve iş kanununun muaddel birinci maddesindeki tarife göre işçi vasfında olan kimseler hariç olmak üzere özel sektör işyerlerinde 4857 sayılı iş kanuınu 5953 sayılı kanun ve 854 sayılı kanun kapsamında çalıştıranlara, ücret sistemleri ne olursa olsun, bayramın içinde bulunduğu ayda çalışmak şartıyla , Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramında ödeme tarihinde yürürlükte olan net asgari ücret tutarında bayram harçlığı ödenir. Ancak toplu iş sözleşmesi veya iş akdi gereği olarak işveren tarafından ikramiye veya başka bir ad altında bayram harçlığı ödemesi yapılıyosa bu işçilere ayrıca bayram harçlığı ödemesi yapılmaz.

TEKLİF MECLİSTEN GEÇERSE

TBMM'ye gelen kanun teklifi meclisten geçtiği takdirde TBMM Genel Kurulu'na gönderilecek. Teklif oylama sonucunda kabul edildiği takdirde özel sektör çalışanlarına her dini bayram öncesinde asgari ücret tutarında bayram harçlığı verilecek.

Kanun Teklifi İçin TIKLAYIN.