Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan İstihdam Kalkanı isimli yeni düzenlemeyi açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından önemli detaylar;

• Çalışanlarını, kısa çalışmaya geçiren veya ücretsiz izne ayıran işverenlerimize normalleşme desteği vereceğiz.

• 25 yaşın altındaki gençlerin istihdamını destekleyerek beceri ve deneyim kazanmalarını temin edeceğiz.

• Çalışanlarımız, emeklilikte daha da rahat edecekler. Bunun için devlet elini taşın altına koyacak.

• Türkiye'nin istihdam kalkanını hızlıca devreye aldıktan sonra tamamlayıcı emeklik sistemini 2022'de yürürlüğe sokacağız.

• Üretim, ticaret ve lojistik avantajlarımızla salgın sonrasında dünya ekonomisindeki yerimizi daha da güçlendireceğiz.

• İstihdam Kalkanı Paketi'ni dönem projesi olarak görmüyor, istihdamı destekleyecek kalıcı atılımın ateşleyicisine dönüştürmek istiyoruz.

Gelin kısa satır başlarını, bildiklerimiz ve Ankara’dan gelen bilgiler değerlendirildiğinde:

İŞTEN ÇIKARMA YASAĞI 30 EYLÜL’E KADAR UZATILACAK

17 Nisan tarihi itibarı ile yürürlüğe giren ve 17 Temmuz'a kadar sürecek olan 3 aylık işten çıkarma yasağı 3 ay daha uzatılmasına karar verildi.

Ancak yasada yapılacak bu 3 aylık süre uzatım yürürlük süresi 30 Eylül olarak belirlendi. 

ÜCRETSİZ İZİN ÖDEMESİNE DEVAM 

Ücretsiz izne çıkarılan işçilere nakit desteği 3 ay daha verilecek. İşten çıkarma yasağı süresince ücretsiz izne çıkarılanlara günlük 39 lira 24 kuruş, aylık bin 177 lira ödeme yapılmaya devam edilecek.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ MODEL DEĞİŞİKLİĞİ

Mart ayı itibarı ile başvuruları başlayan kısa çalışma ödeneğine talep sayısının İŞKUR tarihinin rekor seviyesine ulaşması nedeniyle hem işverenlerin hem işçilerin mağdur olmaması adına yapılan beyanlara göre inceleme olmaksızın ödemeleri gerçekleştirildi.

Yeni dönemde belirli sektörlere uygulanması ve belirli şartlara bağlanması beklenen kısa çalışma ödeneği talepleri müfettiş incelemesinden sonra işleme alınacak.

YENİ İSTİHDAMA DESTEK GELİYOR

Düzenlemeyle yeni istihdama ücret desteği verilecek. 2019 başından 17 Nisan 2020'ye kadar hesaplanacak ortalama istihdam sayılarına ek olarak işe alınan her işçi için 30 Eylül'e kadar 1.732 TL destek verilecek. 

İşsizlik Sigortası Fonu'ndan sağlanacak bu desteği, Cumhurbaşkanı 30 Haziran 2021'e kadar üçer aylık dönemler halinde uzatılabilecek.

İŞSİZ KALAN VE KAYITDIŞI ÇALIŞAN TEŞVİK EDİLİYOR

1 Ocak 2019 ile 17 Nisan 2020 arasında sigortalı ya da kayıt dışı olarak çalışırken işten çıkarılmış olanlarla halen kayıtdışı çalışanların istihdam edilmesi halinde ücret desteği sağlanacak. İşsizlik Sigortası Fonu'ndan sağlanacak olan destek, günlük 57 lira 63 kuruş, aylık 1.752 lira olarak öngörülüyor.

İŞVERENE İSTİHDAMI KORUMASI TEŞVİKİ

Özellikle yüksek sayıda personel istihdam eden işverenlerin 17 Temmuz tarihine kadar olan süreç ve sonrasına ilişkin işçi maliyetlerini karşılayamama endişesini bir nebze olsun hafifletmesi için yürürlüğe alınması bekleniyor.

İşyerinde ki kısa çalışma ödeneği süresinin sona ermesinden sonra tam zamanlı olarak tüm işçilerini geri döndüren işverenlere üç ay süreyle prim desteği sağlanacak. Böylece işverenlerin prim yükü azaltılarak işçi maliyetleri de aşağı çekilecek.

25 YAŞ ALTINA 50 YAŞ ÜSTÜNE ÇALIŞMA ESNEKLİĞİ

50 yaş üstünün iş hayatına katılabilmesi için süreli sözleşme şartları esnetilecek. 25 yaşın altındaki gençlerle 50 yaş üzerinde olan ve çalışma hayatına dahil olmak isteyen kişiler için 3 yılı geçmemek üzere belirli süreli iş sözleşmesi yapılabilme imkanı sağlanacak.

TAMAMLAYICI EMEKLİLİK SİGORTASI 2022'DE GELİYOR

İşsiz kalan, kısa çalışma dönemiyle ücretsiz izinde gösterildikleri sürelerde sigorta primleri yatmayan, ücretleri gerçek ücretleri üzerinden gösterilmeyen ve kayıtdışı istihdamda çalışan vatandaşlarımızın emeklilik dönemlerinde çift maaş alabilmelerini sağlayacak bu model 2022'den itibarıyla hayatımıza girecek. Mevcutta yürürlükte olan Zorunlu Bireysel Emeklilik sistemi gibi işletilecek “TES” düzenlemesinde, devlet katkısı devam ederken çalışandan olduğu gibi işverenden de kesinti yapılacak.

Tamamlayıcı emeklilik ile ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu ifadeleri kullandı; "Çalışanlara tamamlayıcı emeklilik sigortası sunacak bir çalışma başlatıyoruz. Tesis edilecek karma model ile işçilerin kazanılmış hakları korunacak. Tamamlayıcı emeklilik sigortası ile aynı zamanda ilave emeklilik desteği alınabilmesini de sağlayacağız. Çalışanlarımız emeklilikte daha da rahat edecekler. Bunun için devlet elini taşın altına koyacak. Bu kapsamda oluşacak fon ile Türkiye'nin İstihdam Kalkanını sürekli hale getirmeyi hedefliyoruz.  Esnafa, küçük işletmelere, yatırımcılara üretim ve istihdam için uygun maliyetli ve uzun vadeli kaynak sağlayacakları bir sistem kuracaklarını ifade  eden Cumhurbaşkanı Erdoğan "Türkiye'nin İstihdam Kalkanı'nı hızlıca devreye aldıktan sonra tamamlayıcı emeklilik sistemini de 2022'de yürürlüğe sokacağız"

ÇİFT MAAŞLI EMEKLİLİK 

İşçinin sistemden çıkmaması için cazip hale getirilecek bu düzenleme ile çalışanlar emekli olduklarında çift maaş imkanına sahip olacak. Cumhurbaşkanımız satır başlarını verince bana da detaylarını yazmak düştü. Önümüzde ki günlerde çalışma hayatını Resmi Gazete’nin şekillendireceği şimdiden görünen köy. Milyonlarca vatandaş beklemede…

TAMAMLAYICI EMEKLİLİK NEDİR?

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi otomatik katılım sisteminin genişletilmiş hali olarak biliniyor. Sektör, iş kolu veya meslek esaslı tamamlayıcı emeklilik kurumlarının iyi uygulama örnekleri doğrultusunda geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması sağlanacak. Buna göre, gelecek süreçte gerekli mevzuat düzenlemelerine yol göstermek üzere meslek esaslı tamamlayıcı emekliliğin geliştirilmesine yönelik uygulama alternatifleri ortaya konulacak.