Başman, ani fiyat yükselişini 2008-2009 yıllarında da yaşadıklarını anımsatarak, altın fiyatının 2013 Nisan ayında çok hızlı bir düşüş yaptığını söyledi. Başman, “O tarihten beri de 75-85 aralığında seyrediyor. Ancak geçtiğimiz aylarda önce Ukrayna’nın Rusya ile çatışması, arkasından Rusya’nın ciddi bir anlamda ekonomik sıkıntıya girmesi, petrol fiyatlarından kaynaklanan olumsuz durum nedeniyle dünya genelinde altında yeniden bir hareketlenme oldu.
Ancak en büyük darbeyi İsviçre’nin faizleri eksiye düşürmesi ve Euro’dan ayrılacağını ilan etmesi dünya genelinde enflasyonun kıpırdaması ve Avrupa’nın halen ekonomik krizden çıkamaması altının onsunun uluslararası piyasada yeniden baş kaldırmasına yol açtı” diye konuştu.
Yatırımcıların 75-80 liradan aldıkları altınlarını 90 ve 96 gibi tepe noktalarda satarak yatırımdaki karlarını realize ettiğine dikkat çeken Başkan Başman, fiyatların biraz daha yükselmesini bekleyen vatandaşların da bulunduğunu kaydetti.
“ALTIN ALMAMIZ İÇİN SATIŞ YAPMAMIZ LAZIM”
Kuyumcuların vatandaşların satmak istedikleri altınları alma konusunda maddi sıkıntı yaşadığını vurgulayan Oğuz Başman şöyle devam etti:
“Karnı tok olana bir şey yediremezsiniz. Bizim altın alımı yapmamız için yerine altın satmamız lazım. Bizim işimiz bu. Biz altınımızı satacağız, vitrinde eksik olan ürünlerimizi ‘hurda’ diye nitelendirdiğimiz vatandaştan gelecek altınları alarak atölyemizde yeniden işletip, ihtiyacımız olan ürünü vitrine yeniden koyacağız. Ancak vitrinlerimizde kesinlikle bir satışımız olmuyor. Müşterilerimizden yoğun miktarda altın satımı için geri dönüş olduğundan bir yere kadar altın alıyoruz ve ondan sonra maalesef nakit sıkıntımızdan her müşterimize cevap veremiyoruz. Bunun üzüntüsünü biz de yaşıyoruz ama müşterilerimiz bu konuda haklı olarak daha şikayetçiler.”
Birkaç müşterinin kuyumcular odasını aradığını ve kendilerinden bu konuda tedbir alınmasını veya sıkıntılarına el atılmasını istediklerini kaydeden Oğuz Başman, “Ama bizim banknot matbaamız yok ki bastırıp esnafımıza verelim, onlar da vatandaştan altın alsın. Ne yazık ki yapacak bir şeyimiz yok. Ancak ticaretimizin satış yönünde yeniden canlanmasıyla olacak bir durum bu” şeklinde konuştu.
Kuyumcu Ekrem Sürekli ise yeterince satış yapamadıkları için kasalarında para birikmediğini vurgulayarak, “Dolayısıyla her müşterimizin talebine karşılık veremiyoruz” dedi.