ABD ve Bağdat’ın tüm itirazlarına rağmen Türkiye üzerinden satılmaya başlanan Kürt petrolünün satış hikayesi macera filmlerini aratmıyor. Geçen hafta başında Ceyhan Limanı’nda Kürt petrolüyle doldurulan United Emblem isimli tanker, izini kaybettirmek için Malta’da yükünü Altai isimli bir başka gemiye nakletti. O gemi de dün İsrail’in Aşkelon Limanı’nda ortaya çıktı.
 
Irak Kürdistan Özerk Bölgesi’ndeki boru hattından alındığı iddia edilen ham petrolü taşıyan bir tanker, İsrail’in Aşkelon limanı açıklarına demirledi. Tankerin bugün limana yanaşması bekleniyor. Liberya Bandralı SCF Altai adlı tanker, Aşkelon limanı açıklarında demirlemiş görünüyor.
 
GEMİ İSRAİL LİMANA DEMİRLEDİ
Reuters’ın gemi takip sistemlerine dayandırdığı bilgiye göre, ‘SCF Altai’ isimli bir tanker bölgeden çıkarılan petrolün ihracında kullanılan rotadan farklı olarak Türkiye’nin Ceyhan limanından yola çıkmadı. ‘United Emblem’ isimli bir başka tanker Ceyhan’da dolum yapıp, Malta’ya doğru yola çıktı. 
 
Reuters’ın piyasa kaynaklarına dayandırdığı bilgiye göre, burada ‘SCF Altai’ adlı tankere gemiden gemiye yakıt aktarıldı. Aktarılan petrolle yola çıkan SCF Altai, İsrail’in Aşkelon limanına demirledi.
 
TANKER YÜKÜNÜ BOŞALTMAMIŞTI
Haziran ayı başında, Türkiye üzerinden yabancı alıcılara satılmak üzere sevkiyatı yapılan ilk Kürt petrolünü taşıyan United Leadership adlı tanker de yükünü boşaltamadı. Fas’taki Muhammediye Limanı’nda yükünü boşaltması beklenen tanker, limandan 55 km uzakta demir attı. Fas yönetimi, tankerin karasularını terk etmesini istedi. 22 Mayıs’ta Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nden Türkiye’ye ihraç edilen petrolün uluslararası piyasalara sevkiyatına başlanmıştı. Açıklamayı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız yapmıştı.
 
‘İSRAİL’E PETROL SATTI’ SUÇLAMASI
Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (KBY), Türkiye üzerinden dünya piyasalarına sattığı petrol nedeniyle Erbil-Bağdat yönetimleri arasında karşılıklı suçlamalar yapılmıştı. Irak Petrol Bakanlığı, IKBY’yi, İsrail’e petrol satmak ve ülkeyi zarara uğratmakla suçladı.
 
Bakanlığın resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, IKBY’nin İsrail’e petrol sattığı iddia edilerek “Kürdistan bölgesinin sattığı petrolün İsrail rafinerilerine ulaştığını ispatlayan belgeler var” denildi.
 
KÜRT YÖNETİMİ "SATILDI" DEDİ, ÜLKEYİ AÇIKLAMADI
Irak Bölgesel Kürt Yönetimi, Türkiye üzerinden dünya pazarına çıkartılan ikinci tanker petrolün de satıldığını duyurdu. Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanlık resmi sitesinde yapılan açıklamaya göre, Ceyhan'dan Avrupa pazarına sevk edilen bir milyon varil petrol satıldı.
 
Açıklamada petrol satışının kendilerini memnun ettiği ifade edildi. Kürt Yönetimi, önümüzdeki günlerde üçüncü ve dördünü tanker petrolü Avrupa pazarlarına çıkartacak. Petrolün hangi ülke tarafından satın alındığı ise açıklanmadı.
 
ÜÇÜNCÜ TANKER YÜKLENİYOR
Enerji Bakanlığı’ndan bir kaynak, Ceyhan’a gelen Kuzey Irak petrolünün ihracında üçüncü tankerin yüklemesinin başladığını belirterek tankere 1 milyon varil petrol yükleneceğini ve yüklemenin bugün tamamlanacağını söyledi. Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün Irak’ta önce Musul’u alması ve ardından bölgede ilerlemesi hem ülkenin istikrarı hem de petrol ihracatı konusunda endişelere neden olmuştu. Kuzey Irak’ın Ceyhan’da depolanan petrolü iki tankerle dünya pazarlarına ulaştırılmıştı.