Eylül 2021’de halka açılan ve borsada işlem görmeye başlayan KİM Market 5 milyon dolarlık güneş santralı yatırımı yaptığını açıkladı. 9.000.000 kwh elektrik üretmeyi planlayan şirket, sağlanacak maddi faydayı daha uygun fiyatlar olarak raflarına yansıtmayı planlıyor. 

KİM Market, Güneş Enerji Santralı (GES) projesiyle üretim, tedarik ve satış süreçlerini daha sürdürülebilir hale getirmek için yatırım yapma kararı aldı. KİM Market Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Ercan Ersan, “Enerji ihtiyacımızı karşılamak ve enerji maliyetlerimizi azaltmak amacıyla, Manisa’nın Demirci ilçesinde 5.000 kWe Güneş Enerjisi Santralı (GES) kurmak üzere yaptığımız başvuru kabul edildi. KİM Market olarak, daha temiz ve sürdürülebilir bir dünya için yenilenebilir enerji kaynaklarını tercih ediyoruz” diye konuştu. 

TÜM ŞUBELERİN TOPLAM ELEKTRİK TÜKETİMİNİN YÜZDE 45'İNİ KARŞILAYACAK 

Yatırımın maliyetini 4.920.000 USD olarak öngören KİM Market, GES’in finansmanı için yüzde 70 oranında uzun vadeli kredi kullanırken, yüzde 30’u için de öz kaynaklarından yararlanacak. Temmuz ayına kadar faaliyete geçmesi planlanan GES aracılığıyla üretilecek elektrik, enterkonnekte sistem üzerinden şebekeye verilecek. Tüm iş ve işlemler, 12.05.2019 tarih ve 30772 sayılı Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği kapsamında mahsuplaşma yöntemiyle yürütülecek. GES faaliyete geçtiğinde ortalama 9.000.000 kwh elektrik enerjisi üretmesi, 2022 tüketim verilerine göre yapılan hesap uyarınca, tüm şubelerin toplam elektrik tüketiminin yüzde 45'ini karşılaması bekleniyor.  

PROJENİN ALTYAPI ÇALIŞMALARI BAŞLADI 

GES yatırımı için 36 ay vadeli toplam 65 milyon TL kredi kullandıklarını söyleyen Ercan Ersan, projenin altyapı çalışmalarının başladığına dikkat çekerek, sözlerini şöyle sonlandırdı:  

“Uygun fiyat, müşteri odaklı dürüst esnaflık felsefesiyle yola çıkan KİM Market olarak, doğamızı seviyoruz ve yenilenebilir enerjiyi kullanıyoruz. Enerji ihtiyacımızı çevre dostu yenilebilir enerji kaynaklarıyla karşılayarak sağlayacağımız maddi faydayı, 75 bin metrekareden fazla alana sahip şubelerimizde daha uygun fiyatlar olarak raflarımıza yansıtacağız. GES yatırımına başlangıç olarak bakıyor, sürdürebilirlik konusunda daha birçok adım atacağımızı kamuoyuna şimdiden müjdeliyoruz.”