Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, mütekabiliyet uygulaması kapsamında 10 Ekim'den itibaren İran TIR'larından akaryakıt fiyat farkının tahsil edilmeye başlandığını belirterek, "İran'ın 11 Ekim'de akaryakıt fiyat farkını iki katına çıkarması üzerine, yine mütekabiliyet esasları çerçevesinde aynı fiyat farkı bu ülkenin taşıtlarından tahsil edilmeye başlandı" dedi.

İran tarafının Türk taşıtlarına yönelik akaryakıt fiyat farkı uygulamasına Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı mütekabiliyet esasına göre karşılık verdi.

Bakan Elvan, yaptığı açıklamada, Türkiye ile İran arasında yapılan karayolu taşımacılığı faaliyetleri kapsamında, İran tarafının uzun yıllardan bu yana Türk araçlarından akaryakıt fiyat farkı adı altında ücret tahsil ettiğini ifade etti.

İran’ı transit geçen Türk taşıtlarından 480 avro, Tahran’a gidiş-dönüş yapan araçlardan ise 450 avro alındığını anlatan Elvan, İran tarafının bu ücretleri sadece Türk plakalı taşıtlardan tahsil ettiğini kaydetti. Bakan Elvan, buna karşılık İran taşıtlarından Türkiye’de benzeri bir ücret alınmadığını, bunun da Türk firmaları açısından haksız rekabete sebep olduğunu belirtti.

İran’dan bu ücretin kaldırılmasının istendiğini, iki ülke arasında 2013 yılında yapılan Kara Ulaştırması Karma Komisyonu Toplantısında (KUKK) konunun gündeme getirildiğini ifade eden Elvan, bu hususun KUKK mutabakat zaptına da kaydedildiğini vurguladı. Buna karşılık, konuyla ilgili hiçbir ilerleme kaydedilmemesi ve İran tarafının tutumunda ısrar etmesi üzerine mütekabiliyet esasları çerçevesinde tedbir almak zorunda kalındığını kaydeden Elvan, "10 Ekim 2014 tarihinden itibaren İran taşıtlarının ülkemize veya ülkemiz üzerinden transit olarak yapacakları taşımalarda İran’ın uyguladığı formül aynen uygulanarak İran TIR'larından akaryakıt fiyat farkı tahsil edilmeye başlanmıştır" dedi.

Elvan, İran tarafının 11 Ekim'de akaryakıt fiyat farkını iki katına çıkarması üzerine, yine mütekabiliyet esasları çerçevesinde aynı fiyat farkının bu ülkenin taşıtlarından tahsil edilmeye başlandığını söyledi.