Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yüksek enflasyonda en büyük neden olarak gösterilen gıdada fiyatların büyük talep nedeniyle yükseldiğine dikkat çekerek, "Türkiye'de ciddi bir göçmen var; bunlar tarım üretimine katkıda bulunmuyorlar ama gıda talepleri yüksek" dedi.

"ENFLASYONU TEKRAR AŞAĞI DÖNDÜRMEMİZ LAZIM"

Şimşek, 5. Uluslararası İstanbul Finans Zirvesi'nin ikinci gününde yaptığı konuşmasında, enflasyonun neredeyse zirveyi bulduğu kanısında olduklarını belirterek, "Bundan sonra sıkı bir duruşla enflasyonu 5-7 aralığına daha sonrada uzun vadede yüzde 5'in altına düşürmeyi ümit ediyoruz. Bizim ciddi bir şekilde enflasyonu tekrar aşağı döndürmemiz lazım. Gıda fiyatları önemli bir risk ama gıda fiyatlarının arkasına sığınamayız. Bizim mutlaka gıda fiyatlarına ilişkin yapısal sorun varsa tedbir alamamız lazım" dedi.

"DÖVİZİN DE ETKİSİ VAR"

Şimşek, gıda fiyatlarında yüzde 14'ün üzerinde bir artış söz konusu olduğunu ancak manşet enflasyonda gıda fiyatlarını çıkarıldığında rakamın yüzde 7.8'e gerilediğini belirtti ve ekledi:

"Gıda fiyatlarında yüksek artış maalesef manşet enflasyonu hızlı bir şekilde yukarı çekiyor. Bu artışın arkasında yapısal ve dönemsel problemler var. Bizim özellikle yapısal problemleri özellikle mikro düzeyde reformlarla çözmemiz gerekiyor. Diğer hususlarda çok yapacak en azından bu aşamada yok. Döviz kurunlarının da etkisi var. Dikkat ederseniz lira 2010'dan bu yana gelişmekte olan ülke para birimlerine göre daha fazla değer kaybetti."

"GIDA TALEPLERİ YÜKSEK"

Döviz kurlarında yüzde 10'luk hareketin enflasyona 1.5 puan, enerji fiyatlarında 10 dolarlık artışın da 0.4 puan olarak yansıdığını vurgulayan Şimşek, "Türkiye'de ciddi bir göçmen var. Bunlar tarım üretimine katkıda bulunmuyorlar ama gıda talepleri yüksek. Birazda şans faktörü gerekiyor ama maalesef son dönemde bir sürü şok yiyioruz. Bir taraftan Avrupa'da ciddi bir kriz var, küresel kriz vardı, Arap Baharı tam bir kışa döndü ve ciddi bir şekilde Türkiye'yi olsuz etkiledi. Petrol fiyatlarında ki 10 dolarlık artış cari açığımızı 5 milyar dolar artırıyor" dedi.

"ARAP BAHARI KIŞA DÖNDÜ"

Bakan Şimşek, jeopolitik risklerin Türkiye ekonomisinin aşağı çektiğini belirterek, "Birazda şans faktörü gerekiyor ama maalesef son dönemde bir sürü şok yiyioruz. Bir taraftan Avrupa'da ciddi bir kriz var, küresel kriz vardı, Arap Baharı tam bir kışa döndü ve ciddi bir şekilde Türkiye'yi olumsuz etkiledi" diye konuştu.

"BİR TEK OBJEKTİF BİR DEĞERLENDİRME İSTİYORUZ"

Konuşmasının ardından özel oturumda soruları yanıtlayan Şimşek, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye notları hakkında değerlendirmelerde bulunarak, "Küresel kriz sonrasında notu en çok artan ülkelerden biri de biziz" dedi ve ekledi:

"Gözümüze kaşımıza hayran oldukları için değil, biz ortaya bir performans koyduk. Hem reform yaptık, hem borçları azalttık. Bütün alanlarda ilerleme sağladık. Şimdi zaman zaman akıllarında soru işaretleri beliriyor. Çünkü Türkiye'nin analizini yüzeysel yaptığınız zaman hakikaten kaygı veren hususlar var. Ama biraz daha derinlemesine analizler yaptığımız zaman bu kaygılara yer olmadığını görüyoruz. Dolayısıyla biz bir tek objektif bir değerlendirme istiyoruz, o kadar."