Dünya üniversiteler sıralaması yapan kuruluşlardan Round University Ranking (RUR) tarafından açıklanan sonuçlara göre İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), ‘Uluslararası Ortak Yazarlı Makaleler’ payında dünyada 40’ıncı, Türkiye’de ise 3’üncü sırada yer aldı.

Round University Ranking (RUR) Rankings Agency tarafından 14 yıldır yayımlanan liste, uluslararası bir derecelendirme platformu olarak her yıl yükseköğretim kurumlarını ‘öğretim’, ‘araştırma’, ‘uluslararası çeşitlilik’ ve ‘finansal sürdürülebilirlik’ ölçütlerine göre değerlendiriyor. Açıklanan sıralamaya göre İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), dünya sıralamasında 1122’nci olurken; Türkiye’deki üniversiteler arasında 33’üncü sıraya yerleşti.

DÜNYADA 40’INCI SIRADA

2023 yılı sıralamalarında ‘Uluslararası Çeşitlilik’ göstergesinde İGÜ, son 3 yıldır gösterdiği yükselişle ‘Bronz Lig’e çıktı. Dünyada 391’inci, Türkiye’de ise 7’nci sırada yer alan İGÜ, aynı göstergedeki ‘Uluslararası Ortak Yazarlı Makaleler’ payında da dünyada 40’ıncı üniversite olurken, Türkiye’de 3’üncü sırada yer aldı ve bu sıralamaların en değerlisi olan ‘Elmas Ligi’ne yükseldi.

Öğretim, Araştırma ve Finansal Sürdürülebilirlik göstergelerinde açıklanan sıralamaya göre İGÜ, ‘Öğretim’ göstergesinde dünyada 1117’nci, Türkiye’de 30’uncu oldu. Aynı göstergede yer alan ‘Web görünürlüğü’ payında ise global ölçüde uyguladığı dijital stratejileri doğrultusunda dünyada 640’ıncı, Türkiye’de 11’inci oldu.

‘Araştırma’ göstergesinde dünya sıralamasında 1116’ncı, Türkiye’de 34’üncü olurken, sosyal, kültürel ve akademik bazda ürettiği içerikler ile ulusal ve uluslararası paylaşımlarındaki başarısı doğrultusunda ‘Sosyal medya görünürlüğü’ payında dünyada 660’ıncı, Türkiye’de 27’nci olarak derecelendirildi.

‘Finansal Sürdürülebilirlik’ göstergesinde ise dünyada 1075’inci, Türkiye’de ise 31’inci sıraya yerleşti.

ROUND UNIVERSITY RANKING HAKKINDA

Dünya üniversiteler sıralaması yapan kuruluşlardan biri olan Round University Ranking (RUR), dünya genelindeki önde gelen üniversiteleri, ‘Öğretim’, ‘Araştırma’, ‘Uluslararası Çeşitlilik’ ve ‘Finansal Sürdürülebilirlik’ başlıkları altında toplam 20 göstergeye göre değerlendiren RUR, yaptığı sıralama için belirli kriterleri değerlendiriyor. Üniversitelerin puanları belirlenirken temel göstergeler olarak öğretim boyutu ve araştırma boyutu yüzde 40, uluslararası çeşitlilik boyutu ve finansal sürdürülebilirlik boyutu ise yüzde 10 oranında toplam puana yansıtılarak skor hesaplaması yapılıyor.