Tekirdağ'da uyuşturucu operasyonu: 7 gözaltı Tekirdağ'da uyuşturucu operasyonu: 7 gözaltı

Olgay GÜLER- Umut IŞIK/EDİRNE, (DHA)- EDİRNE'de Turizm Haftası kapsamında Turizm Enformasyon Ofisi'nin açılışı gerçekleştirirken, ardından yerli ve yabancı turistlere hizmet verecek nostaljik tramvay görünümlü 'Turistik Gezi Treni' de ilk seferini yaptı. Edirne Valisi Yunus Sezer, "Bu nostaljik tren bir farkındalık oluşturma adına yapılmış ve tarihi lokasyonlara hızlı erişim, sağlıklı bilgi edinme adına yapılmış bir deneme. İnşallah Edirne Balkanlar'ın ve Türkiye'nin çok önemli lokasyonlarından biri olur” dedi.

Edirne Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nce, 15- 22 Nisan arasında kutlanan Turizm Haftası'nca Selimiye Camisi yanında Turizm Enformasyon Ofisi'nin açılışı gerçekleştirildi. Yerli ve yabancı turistlerin kent tarihi ve kültürü hakkında bilgi alıp, el yapımı ürünleri tanıyabileceği ofisin açılışına Vali Yunus Sezer, Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu ile kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ve turizm sektörü temsilcileri katıldı.

'TURİZM ALTYAPSININ ANCAK YÜZDE 10'UNU KULLANIYORUZ'

Açılışta konuşan Vali Sezer, Edirne'de turizm adına aşılması gereken önemli yolların olduğunu söyledi. Sezer, "Bunlardan birincisi, Edirne'de turizm altyapısıyla ilgili olarak biz Edirne'nin yüzde 10'unu ancak kullanıyoruz. Çünkü 1500'ü aşkın bir tarihi yapımız var, gün yüzüne çıkartılması gereken. Biz ancak yüzde 10'unu yeri ziyaret ediyoruz. Selimiye, Üç Şerefeli Cami, Eski Cami, köprülerimiz, Beyazıt Külliyesi ve geri dönüp giden bir lokasyon var. Bu lokasyonu bizim hızlı bir şekilde çoğaltmamız lazım. Gelen turist sayımız 6 milyonu aşkın bir turist ziyaretçimiz var. Fakat konaklamaya baktığımız zaman bunun yüzde 10'u ancak gecelik konaklama yapıyor. Yani 1 milyonu ancak buluyor konaklama sayımız. Konaklama adına da otellerimiz var, otellerimizin sayısı artırılabilir ama bunun ötesinde bizim tarihi konaklarımız var. Kaleiçi'miz var ve buranın bir an önce turizme kazandırılması için yoğun bir çalışmayı ortaya koymak zorundayız" dedi.

'GEÇ KALINMIŞ BİR OFİSİN AÇILIŞINI YAPIYORUZ'

Gastronomi, konaklama, tarihi ve kültürel yapıların gün yüzüne çıkartılması konularında hızlı bir şekilde çalışmaya ihtiyaç olduğuna vurgu yapan Vali Sezer, "Bir tarafında belediyemiz, bir tarafında valiliğimiz, bakanlıklarımız bizim önümüze hızlı bir yol haritasını koyup çok kısa zamanda çok hızlı yol almamız gerekiyor. Bunun herkes bilincinde. Yani turizm ve trafiği ele almamız gerekiyor. Turizm ve gastronomiyi ele almamız gerekiyor. Turizm ve konaklamayı ele almamız gerekiyor. Turizm ve tarihi yapıları ele almamız gerekiyor ama her şeyin başına turizmi eklememiz lazım. Hepsi turizmle alakalı. Bu manada belki geç kalmış bir ofisin açılışındayız. Ama geç kalmış ama herkes sahiplenmiş. Herkes kendisinden bir şeyler koymuş. Ben tebrik ediyorum bu manada sahiplenen, katkı sunan ve sunmayan bütün arkadaşlarımıza, işletmelerimize, sanatçılarımıza teşekkür ediyorum, destekleri için. Hızlı bir şekilde bizim Edirne'mizi koymuş olduğumuz master plan çerçevesinde hedeflere hep beraber taşımamız lazım. Herkes elini taşın altına koymuş fakat biraz daha elimizi taşın altına daha fazla koymamız gerekiyor" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Vali Sezer, açılışını yaptığı Turizm Enformasyon Ofisi'ni gezerek bilgi aldı. Vali Sezer açılışın ardından esnafla birlikte kente özgü Edirne tava ciğerini pişirdi.

TURİSTİK GEZİ TRENİ SEFERİNE BAŞLADI

Ardından yerli ve yabancı turistlere hizmet verecek nostaljik tramvay görünümlü 'Turistik Gezi Treni'nin de açılışı gerçekleştirildi. Trenle ilk geziyi yapan Vali Sezer, kentte 7 turizm destinasyonu belirlediklerini söyledi. Sezer, "Edirne'mizi bizim destinasyonlarıyla tanıtmamız gerekiyor. Şu ana kadar 7 tane destinasyon belirledik, yani bu nostaljik trenin de gezebileceği ve burada da birçok tarihi yapı, tarihi eser, tarihi olayların meydana geldiği alanlar var. Bizim tarih yapıların, tarihi şehirlerin bir kısıtı var çünkü yollar dar oluyor, mekanlar dar oluyor. Dolayısıyla bizim turistlerin yerli ve turistlerin gelip gezebilecekleri bir nostaljik trenler de dahil olmak üzere farklı ulaşım araçlarına ihtiyacımız var. Çünkü trafiği yoğun bir şekilde etkiliyor. Biz bugün bu nostaljik treni turizm haftası nedeniyle faaliyete geçirdik. Bundan birkaç tane daha yaptırmayı düşünüyoruz ki tarihi alanlara giriş çıkışı kolay olsun diye, tur otobüslerini belli bir yerde toplayalım, oradan tur rehberleri eşliğinde geziler düzenlensin, bunu amaçlıyoruz" ifadelerini kullandı.

'HER GÜZERGAHA BİR TANE KOYMAK İSTİYORUZ'

Trenin ilk etapta deneme aşamasında olduğunu anlatan Sezer, "Bir deneme amacıyla bunu yaptık. Şu anda birkaç hafta bu şekilde deneyeceğiz. Rotasyonları deneyeceğiz, burada birkaç dilde kulaklıkla, tarihi yapıları anlatan, tanıtan dijital rehberlerimiz olacak. Bunu deneyeceğiz. Bu nostaljik tren bir farkındalık oluşturma adına yapılmış ve bu lokasyonlara hızlı erişim sağlıklı bilgi edinme adına yapılmış bir deneme. İnşallah Edirne turizm şehri, kültür şehri, Balkanlar'ın ve Türkiye'nin çok önemli lokasyonlarından biri olur. Hatta en önemli lokasyonlarından biri olacağını düşünüyoruz. Şu anda ücretsiz. Biz deneme yapacağız bir kaç hafta. En azından her güzergaha bir tane koymayı istiyoruz" dedi. (DHA)