Umut IŞIK/EDİRNE, (DHA)- EDİRNE İl Sağlık Müdürü Mustafa İshak Yıldırım, "Devletimizin genişletilmiş bağışıklık programı kapsamında önerdiği tüm aşıları tüm bebeklerimize ve çocuklarımıza yaptırmamız lazım. Bir birey, bir evlat, bir çocuk bizim için çok değerli lütfen aşılarımızı olalım" dedi.

Edirne İl Sağlık Müdürlüğü, 22-28 Nisan tarihleri arasında kutlanan Dünya Aşı Haftası etkinliklerinin açılışını İstasyon Mahallesi Aile Sağlığı Merkezi'nde gerçekleştirdi. Özelikle çocuklarda aşının önemine değinen

İl Sağlık Müdürü Mustafa İshak Yıldırım, "Tüm dünyada herkesin aşılanma hakkı var. Bir insan aşı hakkı ile hastalıklardan korunabilir. Bu yüzden gerek çocuk olsun, gerek yetişkin olsun, en temel haklarımızdan biri aşı olmak. Peki, aşımızı niye olmayız, niye aşı yapmak istiyoruz? Çünkü aşı ile korunabilir hastalıklarımız var. 1981’den beri genişletilmiş bağışıklık uygulaması kapsamında Sağlık Bakanlığımız difteri, boğmaca, tetanoz, kızamık, kızamıkçık, oral polio, hepatit A, konjuge pnömokok aşısı gibi tüm aşıları ücretsiz olarak tüm bebeklerimize, tüm çocuklarımıza uygulamakta. Sadece bununla da kalmıyoruz. Kuduz aşısı, sadece aşıyla önlenebilen bir hastalık kuduz profilaksisi tamamen ücretsiz. Yine yurt dışı seyahat sağlığı kapsamında hacca ve umreye gidenlere menenjit aşımız. Belirli ülkelere gidenlere sarıhumma aşılarımı ücretsiz bir şekilde uygulamaktayız. Örnek vermek gerekirse 1980 yılında eradike edilen bir çiçek hastalığı var. 1980 öncesi, özellikle 1977’li yıllarda dünyada milyonlarca insanı etkileyen ve ölümüne sebep olan bir hastalık. Sırf aşılama ile 1980 yılında eradike edildi. Dünyada hiçbir çiçek hastalığı kalmadı. Yine çocuk felci polio hastalığı 1998’den beri ülkemizde hiç görülmemekte. Yine kızamık hastalığı önceki yıllarda, önceki kırk senede elli senede çok fazla görülmekte iken şu ana aşılama ile beraber oldukça azalmış durumda" dedi.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, Bursa’da yürüyüş ve konserle kutlandı 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, Bursa’da yürüyüş ve konserle kutlandı

Genişletilmiş bağışıklık programı kapsamında önerilen tüm aşıların bebeklere ve çocuklara yapılması gerektiğini söyleyen Yıldırım, "Gerçekten çocuklarda bebeklerde çok fazla ölüm sebebi. Tekrar tekrar aşılamayı vurguluyoruz. Özellikle kızamık aşılarımız. Devletimizin genişletilmiş bağışıklık programı kapsamında önerdiği tüm aşıları tüm bebeklerimize ve çocuklarımıza yaptırmamız lazım. Bir birey, bir evlat, bir çocuk bizim için çok değerli lütfen aşılarımızı olalım. Eksik aşılarımızı tamamlayalım. Sevdiklerimiz için kendimiz için muhakkak aşılarımızı yaptıralım. Bahsettiğim tüm aşılarımıza da ücretsiz ulaşabiliyoruz. Aile sağlığı merkezlerimizde, hastane acillerimizde, toplum sağlığı merkezlerimizde, aile hekimlerimizde tüm aşılarınızı ücretsiz bir şekilde yaptırabilirsiniz" diye konuştu. (DHA)

FOTOĞARAFLI