Olgay GÜLER / EDİRNE, (DHA)- EDİRNE Valiliği tarafından, 2024-2025 eğitim-öğretim yılının başlamasına sayılı günler kala kentteki kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan eğitim paydaşlarının katılımıyla 'Edirne Eğitim Çalıştayı' düzenlendi.
Edirne Valiliği koordinasyonunda, kentteki kamu kurumu ve sivil toplum örgütleri temsilcileriyle eğitim çalıştayı gerçekleştirildi. Edirne Ticaret ve Sanayi Odası konferans salonunda gerçekleştirilen çalıştayın açılışına Edirne Valisi Yunus Sezer, kaymakamlar ve ilçe belediye başkanları da katıldı. Açılışta konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz, kentteki eğitim kurumlarının durumu ve yeni müfredatla ilgili bilgiler verdi.
"EN BÜYÜK HASTALIĞIMIZ 'MIŞ GİBİ' YAPMAK"
Vali Yunus Sezer, Edirne'nin eğitim noktasında pek çok ilden iyi seviyede olduğunu söyleyerek, "Edirne'mizin eğitim noktasında pek çok ilden iyi seviyede olduğunu düşünüyoruz. En azından elimizdeki veriler bu noktada iyi. Hem veli profilimiz, hem öğrenci profilimiz, hem de öğretmenlerimizin eğitime bakışı dolayısıyla her ilin kendine göre, her bölgenin kendine göre koşulları var, baktığımız zaman işin açıkçası çok da böyle vahim durumda değiliz. Bizim en büyük hastalığımız bir rutine girmek, artık her şeyi olağanlaştırmak. İkincisi; yaptığımız işleri bir müddet sonra 'mış gibi' yapmaya başlamak. Yani bir heyecanla başlayıp, bir amatör ruhla başlayıp, işin sonuna geldiğimiz zaman artık form doldurmaya başlamış oluyoruz. Üst taraftan birileri istediği zaman bir şeyi, artık içerikten ziyade şekil olarak karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla aslında yola başlarken koyduğumuz hedeflerle yolun sonunda ulaşmayı amaçladığımız hedefler arasında, ulaştığımız hedefler arasındaki boşluk, yol ayrımı inanılmaz seviyelerdedir. Bu manada başlangıçtaki niyetimizle sonuçta karşılaşacağımız durum arasındaki yolculuğu iyi planlamamız lazım" dedi.
'GENEL HEDEFLER BELİRLEYEREK HEDEFE ULAŞILMAZ'
Çalıştayda Edirne'deki eğitimin genel çerçevesinin çizileceğini anlatan Sezer, "Bugün burada Edirne'de eğitimin genel çerçevesini, resmini çizeceğiz. Ona göre de bizim boşluk olan alanları planlayacağız. Bir yol haritası belirleyeceğiz ve sonuçta da bu yol haritası bizi nereye götürecek? Hedeflerimizi kuracağız. Ama hedeflerimizi takip etmezsek ve hedeflerimizi 'mış gibi' yaparsak sonuçta ulaşacağımız sonuç çok farklı olacaktır ve farklı da oluyor. Dolayısıyla iyi niyetle başlanan her iş takibe tabidir. Takip yapmamız lazım ve süreç yönetimini bu işin de başına koymanız lazım. Genel hedefler belirleyerek hedefe ulaşılmaz. Bunu bölüp, parçalayıp, sorumlularını belirleyip, kim ne işe yarayacak? Bunu en ince noktasına kadar belirleyip görevlendirmeler yapıp, onu da takip sistemine bağlamamız lazım. Eğer takip sistemine bağlamazsak dediğim gibi bir hüsranla karşılaşmış oluruz" diye konuştu.
'AMAÇLARIMIZI VE KAYNAKLARIMIZI BİRLEŞTİRMELİYİZ'
Kurumlar arasında iyi koordinasyon kurulması gerektiğine vurgu yapan Vali Sezer, "Bugün mükemmel bir koordinasyonu gerçekleştirmek için buradayız. Herkes ideal bir eğitim sistemi olsun, evlatlarımızı en iyi şekilde yetişsin diye uğraşıyor. Dolayısıyla amaçlarımızı, hedeflerimizi ve kaynaklarımızı birleştirmemiz lazım. Bunun içerisinde üniversitede olacak, belediye de olacak, sivil toplum kuruluşları da olacak ama herkesin aynı havuza su boşaltması lazım ki bir yerde amacımıza beraber ulaşalım. Burada iyi bir koordinasyon kurmamız lazım. Bu koordinasyonu ilçelerde kaymakamlarımız, ilde vali yardımcılarımız ve biz milli eğitimimiz ve üçüncü göz olarak da sizler de sürekli bu işin içerisinde kontrol mekanizması olarak olmanız lazım" şeklinde konuştu.
'HER ÇOCUKLA AYRI AYRI İLGİLENMEMİZ LAZIM'
Sorun yaşayan her çocukla ayrı ayrı ilgilenilmesi gerektiğinin de altını çize Vali Sezer, "Eğer ilgilenmemiz gereken bir vatan evladı, yapmamız gereken işi tam yapmadığımız için farklı yollara sapmışsa, sadece kendisini değil toplumun hayatına, birçok masumun hayatına mal olmuşsa onun da bir sorumluluğu vardır, emin olun yazılan eksi, onun hanesine de yazılıyordur. Ben sadece artı yönüne bakmıyorum. Bir de eksi yönüyle de bu şekilde de değerlendiriyorum. Onun için; 'bu çocuk zaten böyle, bu çocuğun ailesi de zaten böyle, aslında ümitsiz bir vaka' diye bir tek çocuğu ihmal edersek bunun sorumluluğu hepimize aittir. Bunu bilmenizi isterim. Dolayısıyla her çocukla ayrı ayrı ilgilenmemiz lazım" ifadelerini kullandı.
'OKULLARIN GÜVENLİĞİNİ EN İYİ ŞEKİLDE PLANLIYORUZ'
Okul bahçelerinin güvenliğinden, maddi durumu iyi olmayan öğrencilerin desteklenmesine kadar bir çok alanın planlanması gerektiğini söyleyen Vali Sezer, "Güvenliği en iyi şekilde planlıyoruz. Yani okulların giriş çıkışından, okullardaki kamera sistemine kadar hepsini tamamlayacağız. Yani velilerimiz ve öğrencilerimiz bizim açımızdan son derece kıymetli. En ufak bir şekilde saçının bir teline böyle sıkıntı gelmesine gönlümüz razı olmaz. Kamerası olmayan bir tane okulumuz kalmayacak. Okulların fiziki durumlarında eksik olan hiçbir tane okulumuz kalmayacak. Okul bahçesinde, oyun gruplarında onun için maddi imkanlarımız yeterli. Bir kaç tane fiziki olarak yapmamız gereken, yeniden yapmamız gereken okulumuz var. Onların da bazıları yapılıyor, bazıları proje aşamasında onları da inşallah en kısa zamanda tamamlayacağız" dedi.
Konuşmaların ardından çalıştay, basına kapalı olarak devam etti.(DHA)