Avrupa Birliği (AB) liderleri, İngiltere’nin yoğun muhalefetine rağmen eski Lüksemburg Başbakanı ve eski Avro Bölgesi Başkanı Jean Claude Junckler’in yeni AB Komisyonu Başkanı olarak atanmasını önerdi.

Avrupa siyaset sahnesinin önemli ve en tecrübeli isimlerinden biri olan Juncker, 22-25 Mayıs’ta düzenlenen Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde Hristiyan Demokratlar (EPP) tarafından AB Komisyonu Başkanlığı için aday gösterildi.

EPP’nin seçimlerden zaferle çıkmasının ardından AP’deki diğer ana akım siyasi gruplar, Juncker’e bu görev için destek olma kararı aldı.

İngiltere ise Juncker’in, "reforma ihtiyacı olan AB için uygun bir isim olmadığı gerekçesiyle" sürecin başından bu yana muhalefet uyguladı. Başlangıçta İsveç ve Hollanda’nın da onayını alan İngiltere’ye son aşamada sadece Macaristan destek verdi.

AB liderlerinin yaptığı oylamada 26 ülke Juncker’den yana tavır koyarken İngiltere ve Macaristan aleyhte oy kullandı.

Liderlerin Juncker’i önermesinin ardından devreye AP girecek. AB Zirvesi’nin nitelikli çoğunlukla önerdiği Juncker’in, AB Komisyonu Başkanı olarak atanması için AP üyelerinin yarısından bir fazlasının oyunu alması gerekiyor. Bu da Juncker’in 751 AP üyesinden 376’sının oyunu alması gerektiği anlamına geliyor.