Irak'ta binlerce Türkmen ailenin Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünün kontrolündeki Telafer kentine dönmeye başladığı bildirildi.
Türkmen aktivist Murteda Musa, "Hava saldırısının durması ve IŞİD'in camilerden, Sünni ailelerin evlerine dönebileceği yönündeki duyurularının ardından binlerce Türkmen evlerine dönmeye başladı. Bazı esnaflar dükkanlarını bile açtı" dedi.

"Telafer sokaklarına gergin bir atmosfer hakim" ifadesini kullanan Musa, "Kente geri dönenlerden bazıları evlerinin kilidini kırılmış bir halde bulduğunu ve bazı eşyalarının kaybolduğunu söylerken, bazıları kilitleri kırık olmasına rağmen hiçbir eşyalarına dokunulmadığını belirtiyor" diye konuştu.

Musa, evlerine dönmeyen binlerce Şii Türkmen ailenin ise hala zor şartlarda yaşadığını ve insani yardıma muhtaç olduğunu kaydetti.

 Bir süredir çatışmaların ve otorite boşluğunun yaşandığı ülkede, IŞİD militanları ve bazı aşiret güçleri, Musul, Tikrit, Bakuba ve Telafer kentlerininin yanı sıra Enbar'ın El-Kaim, Rave, Aneh, Retbe ve Hadise ilçelerini de ele geçirmişti. Çatışmalar dolayısıyla yaklaşık 1 milyon sivil göç etmek zorunda kalmıştı.