Amerikan Başkanı Donald Trump, 'Yüzyılın Anlaşması' olarak nitelediği Ortadoğu planını açıkladı. Washington'da basına konuşan Trump, İsrail Başbakanı ile Filistin üzerine ciddi çalışmalar yapılacağını söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump, Washington'daki Beyaz Saray'da, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile Ortadoğu hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Bugün İsrail'in barışa doğru önemli bir adım attığını ifade eden Trump, Kudüs'ü İsrail'in bölünmez başkenti olarak kabul edeceğini açıkladı. Ortadoğu gençlerinin geleceğe artık daha umutla bakacağını ve İsrail Başbakanı ile bu adımı atacaklarını söyledi. İsrail hükümetinin barıştan yana tavır sergilediğini vurgulayan Trump, ABD halkının İsrail halkı ile ortak düşüncede olduğunu belirtti. Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'la ABD Başkanı seçildiğinde görüştüğünü hatırlatan Donald Trump, Filistin halkının terör ve şiddet arasında kaldığını, piyon olarak kullanıldığını anlattı.

Ortak komisyonla barışa en kısa sürede ulaşılacak

Uzunu ve yorucu bir plan hazırladıklarını belirten Trump, "Başbakan Netanyahu ile barış vizyonumu açıkladım. Bu vizyon temel olarak geçmişte gördüğümüz önerilerden farklı" diyerek geçmişteki planları detayları olmadığı için eksik olduğunu, kendi önerisinin şu ana kadar ki en detaylı plan olduğunu açıkladı.Trump, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun bu plan ile müzakere temellerinin atacak özellikte olduğunu vurgulayarak kendisine teşekkür etti.

Kudüs'ün İsrail'in bölünmemiş başkenti olacağının altını çizen Donald Trump, ortak kurulacak komisyonla barışa en kısa sürede ulaşılacağını söyledi. 'Yüzyılın planı'nın Filistinliler için de önemi olduğunu ve Filistin halkı için çok fazla çalışması gerektiğini, adil davranması gerektiğinin altını çizerek belirtti. Herkesin Mescid-i Aksa'yı ziyaret edebilmesi adına bu çalışmanın büyük kolaylık sağladığını söyleyen Trump, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'yu överek, senatoya aday olmasını herkesin istediğini belirtti.