Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ve Ermeni Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakanyan, çarşamba günü Moskova'da Rus mevkidaşları Sergey Lavrov'la görüşmelerinin ardından 23 Ekim Cuma günü ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile yine ayrı ayrı ele alınacak.

Pompeo'dan açıklama

Görüşmeyle ilgili konuşan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, "Cuma günü Azerbaycan ve Ermenistan dışişleri bakanlarıyla ateşkes ve diplomatik çözümü görüşeceğim" dedi.

ABD tarafının aynı gün içerisinde üçlü bir görüşme yapılması için girişimde bulunduğu ancak bunun henüz netlik kazanmadığı kaydedildi.

Ermenistan ateşkesi iki defa ihlal etti

Ermenistan ve Azerbaycan Dışişleri Bakanları, Rusya'nın önderliğinde gerçekleşen yüz yüze ve telefon görüşmelerinde iki kez ateşkes sağlanmıştı. Fakat iki ateşkesi de Ermenistan sivilleri hedef alarak çiğnemişti.

Dağlık Karabağ'daki çatışmalarla ilgili olarak açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, "Ermenistan'ın Azerbaycan'a karşı kendini savunabilmesini umduklarını" ifade etmişti.

ABD'nin Atlanta kentinde WBS radyosuna açıklamalar yapan Pompeo, tarafların ateşkese varıp masaya oturmalarını ve bu tarihi, karışık sorunu çözmelerine dair umutlu olduğunu belirtti.

Türkiye'nin Azerbaycan'a verdiği desteği de eleştiriler yapan Pompeo, Türkiye'nin devreye girerek Azerbaycan'a kaynak sağlayarak mevcut riski ve Dağlık Karabağ'daki savaşın ateş gücünü yükselttiğini öne sürmüştü.