Ukrayna ordusu sözcüsü Donetsk'in kontrolünü ayrılıkçılardan geri alacaklarını açıklamıştı. 1 milyona yakın nüfusa sahip Donetsk'te sivil halkın büyük kısmı şehri terk etti.

Bölgede görev yapan gazeteciler, kentin sokaklarının bomboş olduğunu, işyerlerinin kapalı olduğunu bildirdi.

HER AN SALDIRIYA GEÇEBİLİRLER

Ukrayna’nın doğu kentlerinde aylardır süren çatışmaların bölgede toplu göçe neden olmasından endişe ediliyor. Rusya yanlısı ayrılıkçıların elinde bulunan Donetsk kentinde yer yer çatışmalar sürüyor. Kenti kuşatan Ukrayna ordusunun her an bir saldırıya geçebileceği belirtiliyor.

Donetsk’te çatışmaların devam ettiği kesimlerde evlere elektrik ve gıda yardımı verilemiyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, çatışmaların bölgede bir insani trajediye yol açabileceği uyarısında bulundu: “Bizi asıl korkutan askeri operasyonlarının yapılış şekli. Luhansk ve Donetsk gibi büyük kentlerde yoğun çatışmalar yaşanırsa ne yaparız? Çatışmalar kent merkezlerine sıçrarsa o zaman çok büyük yıkımlar ve toplu göçler yaşanabilir. Şu ana kadar çatışmalar daha çok kenar mahallelerde yaşandı.”
 
730 BİN KİŞİ RUSYA'YA SIĞINDI

Ukrayna’nın doğusunda çatışmalar nedeniyle şu ana kadar 117 bin kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı. Ocak-Ağustos ayları arasında 168 bin kişi Rusya topraklarına göç ederek sığınma talebinde bulundu. Rusya, Ukrayna’dan kaçarak kenti topraklarına sığınanların sayısının 730 bin olduğunu açıkladı.

Bölgede yaşayan toplum da ikiye bölünmüş durumda. Kiev hükumetine destek veren Ukraynalılar ile Rusya yanlısı kesimler arasında zaman zaman kavgayla sonuçlanan tartışmalar yaşanıyor.

Birleşmiş Milletler, kış mevsimi yaklaşırken Ukrayna hükumetinden evlerini terkedenler için dayanıklı barınaklar kurması ve kayıt sistemine geçmesi talebinde bulunuyor.