Bosna Hersek Mayın Kaldırma Merkezi (BH MAC) tarafından yapılan yazılı açıklamada, sellerden en fazla etkilenen Brçko kenti yakbir mayının intifak ettiği, olayda ölü veya yaralı olmadığını açıklanırken, vatandaşa sel ve toprak kaymaların meydana geldiği bölglelerde gördülkleri şüpheli cisimleri en kısa sürede polis veya Silahlı Kuvvetler'e ihbar etmeleri gerektiği konusunda uyarıda bulunuldu.

Son 120 yılın en büyük sel felaketi ile karşı karşıya kalan Bosna Hersek'in Brçko kenti yakınlarında meydana gelen patlamanın, sellerin etkisini sürdürdüğü son 7 gün boyunca ilk mayın patlaması olduğunu belirtilidi.
BH MAC görevlilerin sahada bulunduğunu ve orada çalışmaların yapıldığını ifade edilen açıklamada, Mayıs ayının sonuna kadar havadan bütün alanların çekimlerinin de yapılacağını ve mayın arazilerin yeni haritalarının çizileceğini bildirildi.

Açıklamada ayrıca, Belçika'dan gelen ekipler ile birlikte savaş esnasında cephe bölgesi olan ve son sellerde büyük hassar gören Doboy ve Maglay bölgelerinin insansız hava aracı ile bugün çekileceini ifade edildi.BH MAC görevlilerin sahada bulunduğunu ve orada çalışmaların yapıldığını ifade edilen açıklamada, Mayıs ayının sonuna kadar havadan çekimlerin de yapılacağını ve mayın arazilerin yeni haritalarının çizileceğini bildirildi.Bosna Hersek'te 1992-1995 yıllarında yaşanan savaş sırasında araziye yerleştirilen ve bugüne kadar temizlenemeyen mayınların, bölgede son bir haftadır etkisini sürdüren sel ve toprak kaymaları nedeniyle yer değiştirmesi konusunda vatandaşlar uyarılmıştı.Açıklamada ayrıca, Belçika'dan gelen ekipler ile birlikte savaş esnasında cephe bölgesi olan ve son sellerde büyük hassar gören Doboy ve Maglay bölgelerinin insanmsız hava aracı ile bugün çekileceini ifade edildi.Bosna Hersek'te, 1992-1995 yıllarındaki savaşı sırasında 13 bin farklı bölgeye yaklaşık 220 bin mayın döşendiği tahmin ediliyor. Mayınlı arazilerinin 2019 yılına kadar temizlenmesini öngören Bosna Hersek'in, bu iş için yılda 40 milyon avro bütçe ayırması planlanıyor. Ancak yeterli para olmadığı için bu mayınlı arazilerin bir çoğu hala temizlenemedi. Mayınlı arazilerden dolayı bugüne kadar 237'si çocuk, binin üzerinde sivil yaşamını yitirdi.