Gürcistan’dan ayrılan ve bağımsızlığını ilan eden Abhazya Cumhuriyeti’nde muhalefet ayaklandı ve kamu binalarını kuşatarak ele geçirmeye çalışıyor. Muhalefet yolsuzluk ve otoriterlikle suçladıklarını Cumhurbaşkanı Aleksandr Ankvab ve hükümetin istifasını istiyor.

Başkent Sohum’da devlet televizyonu ve kamu binalarını kuşatan yüzlerce göstericinin eylemi dünden bu yana sürüyor. Herhangi bir çatışmanın yaşanmadığı eylemlerde 30 kadar gösterici Cumhurbaşkanlığı binasının camlarını kırdı ve binanın içine girdi. Bazı eylemcilerin Ankvab’ın temsilcileri ile görüştüğü ifade edilirken, eylemcilerin bina dışına çıktığı ve eylemlerini sürdürdükleri kaydediliyor.

Muhalif liderlerden eski Başbakan Raul Hacimba ve milletvekili Ahra Bjaniya göstericiler adına Cumhurbaşkanlığı İdaresi’nde görüşmelerde bulundu. 2011 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Ankvab’a karşı yarışı kaybeden muhalif lider Hacimba, Ankvab’ın hükümeti görevden almayı kabul ettiğini, ancak göstericilerin kendisinin de istifasını istediğini söyledi. İnterfaks haber ajansının yerel kaynaklardan aktardığı bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Ankvab başkentten ayrılarak memleketi Gudauta’ya geçti.

Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra 1992-1993’de meydana gelen iç savaş sonrasında Abhazya, Güney Osetya ile birlikte Gürcistan’dan ayrılmış ve tek taraflı olarak da bağımsızlıklarını ilan etmişti. 2008’de Rusya ve Gürcistan arasında yaşanan 5 günlük savaşın ardından iki bölgenin bağımsızlıklarını Rusya ve birkaç ülke tanımıştı.