İsrail heyetiyle görüşmelere katılan ve isminin açıklanmasını istemeyen kaynak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, toplantıda İsrail heyetine Patric Lahud'un, SPLM-N heyetine ise örgütün Genel Sekreteri Yasir Arman'ın başkanlık ettiğini söyledi.
İsrail'in, "SPLM-N'nin Hartum yönetimi ile çatıştığı Mavi Nil ve Güney Kordofan eyaletlerine BM ve Güney Sudan yönetimi koordinasyonunda havadan insani yardım yapması" imkanının tartışıldığını ileri süren kaynak, bu çerçevede eski Güney Sudan Devlet Başkanı Yardımcısı Riek Machar güçleri ile temasın masaya yatırıldığını söyledi.

Görüşmelerin, Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da Radison Blue Otel'de gerçekleştiğini ileri süren kaynaklar, Lahud'un yanısıra yardım görevlisi 2 kişinin daha katıldığı, SPLM-N heyetinde de Arman'ın dışında, Mavi Nil Eyaleti'ndeki ayrılıkçılara komuta eden General Ahmed, örgütün Güney Kordofon'daki askeri kanadından Adam Krtsum, Sudan Hava Kuvvetlerinde görevli eski general Stephen Sete'nin yer aldığını iddia ediyor.

"SUDAN'A KARŞI SAVAŞ İLANIDIR"
Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan ve Hartum yönetimini temsilen Addis Ababa'da görüşmelere katılan Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir'in danışmanı İbrahim Gandur, İsrail'in, "Sudan'ın tarihi düşmanı" olduğunu söyleyerek, "Eğer haber doğruysa bu, Sudan'a açıktan düşmanlık ve savaş ilanıdır" dedi.

İsrail'in SPLM-N ile ilişkilerinin eskiye dayandığını savunan Gandur, İsrail'in, "Sudan'ı parçalamak için birçok kez teşebbüste bulunduğunu, bu bağlamda sadece Mavi Nil ve Güney Kordofan değil Darfur'daki isyancılara da yardım ettiğini" öne sürdü.

Sudan'ın Filistinli gruplara desteğinin politik olduğunu, İsrail'in iddia ettiği gibi silah yardımı yapmadıklarını kaydeden Gandur, şunları kaydetti:

"Eğer SPLM-N ile İsrail arasındaki görüşme doğru ise Sudan'ın düşmanı olan İsrail'in, Sudan ile muhalefet arasındaki görüşmelere müdahil olması ve Sudan'ın içişlerine karışmasını ülkemizdeki muhalefet asla kabul etmez."

SPLM-N 2012 yılından bu yana Mavi Nil ve Güney Kordofan eyaletlerinde Sudan hükümet güçlerine karşı silahlı isyan hareketini yönetiyor. Sudan, SPLM-N'nin, 2011 yılında bağımsızlığını ilan eden Güney Sudan tarafından desteklendiğini iddia ediyor.

Sudan Hükümeti ve SPLM-N heyetleri, diyalog ve ateşkes görüşmeleri için 2 haftadan bu yana Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da bulunuyor.