Irak halkına birlik çağrısı yapan Başbakan Maliki, Samarra'nın IŞİD ve diğer silahlı grupların ele geçirdiği topraklara karşı hareket için kalkış noktası olacağını belirtti.

Resmi Irak televizyonuda yaptığı konuşmasında Irak halkına birlik çağrısında bulunan Başbakan Nuri el-Maliki, "Sünni ve Şii diye ayrım yaparak konuşanları dinlemeyin" dedi.

Maliki, Salahaddin vilayetindeki Samarra'da görevli subaylara seslenerek, "Gönüllü gruplar birkaç saat içinde ulaşacak ve Samarra hainlerin ayak bastığı topraklara doğru harekete geçmek için kalkış noktası olacak" diye konuştu.

Irak ordusunun yaşanan gelişmelerde düştüğü duruma değinen Maliki, "Ordunun silah ve techizat bakımından bir eksiği yoktu ancak belli odaklarca planlanmış bir tuzağa düştü" ifadesini kullandı.

Maliki, yaşanan çatışmalar dolayısıyla kimi yerlerde dağılarak firar eden askerleri de uyardı ve "Ordudan firar edenler dönmemeleri durumunda idam da dahil sert cezalara çarptırılacak" şeklinde konuştu.

Bir süredir çatışmaların yaşandığı Irak'ta, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgüt militanları ve bazı aşiret güçlerinin, en büyük kentlerden Musul ile Salahaddin vilayetinin merkez kenti Tikrit'in yanı sıra bölgedeki bazı yerleşim birimlerinde kontrolü ele geçirdiği açıklanmıştı.

Samarra, Bağdat'a 100 kilometre mesafede Musul yolu üzerinde yer alan stratejik bir kent.

MUSUL'A HAVA HAREKATI

Irak ordusunun Musul'a düzenlediği hava saldırısında silahlı gruplardan onlarca ölü ve yaralı olduğu bildirildi.

Aşiret kaynaklarından alınan bilgiye göre, Irak hava kuvvetlerine ait uçakların sabah saatlerinden bu yana Musul'un kuzeyini hedef alan sadırılarında silahlı gruplardan onlarca ölü ve yaralı olduğu belirtildi. Ölü ve yaralıların sayısına ilişkin net bir bilgi edinilemedi.

Saldırıda Musul'un kuzeyindeki El-Arabi Mahallesi'nde silahlı grupların karargah olarak kullandıkları bir tesisin hedef alındığı ifade edildi.

Söz konusu karargah, Salı günü çekilen Irak ordusu ikinci bölüğünün ana karargahı olarak kullanılıyordu.