Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD ) Irak-Suriye-Lübnan bölgesinde giderek güçlenip, acımasızca terör estirmesi sürerken, kendisini 'halife' ilan eden IŞİD lideri Ebu Bekir Bağdadi'nin, 2005-2009 yılları arasında ABD'nin elinde tutsak olduğu ortaya çıktı.

ABD Dışişleri Bakanlığı konuya ilişkin soruları açık olarak cevaplamaktan kaçınırken, Amerikan medyasına yansıyan haberlere göre; IŞİD lideri Ebu Bekir Bağdadi 5 yılını tutuklu olarak Bukka kampında geçirdi. Önceki gün yayınlanan görüntüleri dışında video görüntüleri de şimdilik bulunmayan, FBI tarafından başına 10 milyon dolar ödül konan IŞİD lideri Ebu Bekir el Bağdadi'nin 'en çok arananlar' listesindeki fotoğrafının, ABD'nin elinde tutuklu iken çekildiği belirtildi. Bağdadi'nin hangi suçlamalarla 4 yıl boyunca tutuklu kaldığı, sonrasında neden salıverildiği gibi sorular cevap bulamazken, FBI belgelerinin 42 yaşında gösterdiği Bağdadi'nin, Irak'ın Dicle kıyısındaki Samarra kentinde İbrahim Ali el Bedri olarak dünyaya geldiği belirtildi.

'TEHDİT' DEDİ...

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, başkent Washington'da düzenlediği basın toplantısında, Ebu Bekir Bağdadi'nin geçtiğimiz günlerde yayınlanan videosu ile ilgili soruya verdiği yanıtta; "Yayınlanan videoyu biz de gördük. Videonun özgün ve gerçek olduğunu düşünüyoruz. Böyle düşünmememiz için bir neden yok" dedi. Psaki, Bağdadi'nin geçtiğimiz yıllarda ABD'nin elinde tutsak olup olmadığına ilişkin bir soruyu ise yanıtlamaktan kaçındı. Psaki, basın toplantısında öteki sorulara verdiği yanıtlarda da, IŞİD'in Irak ve tüm bölge için giderek artan bir tehdit olduğunu, Irak'ta bir an önce kapsamlı bir hükümet oluşturulması gerektiğini ve bunu ancak Iraklı liderler ile Irak halkının sağlayabileceğini söyledi. Psaki Irak'ta çözüme ulaşılabilmesi için son derece hızlı davranılması gerektiğini vurguladı.