Türkiye; ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in IŞİD’in tehdit haline gelmesinde Türkiye’nin de dolaylı olarak rolü olduğu anlamını içeren sözlerine tepkisini, resmiyete de dökerek kayda geçirdi. Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, hem ABD’nin Ankara Maslahatgüzarı Ross Wilson hem de ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı William Burns ile görüşerek, Ankara’nın Biden’in sözlerine karşı tepkisini dile getirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sözleri ve Ankara’nın resmi tepkisinin ardından Biden, Erdoğan’ı arayarak özür diledi.
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, perşembe akşamı Harvard Üniversitesi’ndeki konferanstaki konuşmasında,  aralarında Türkiye’nin de bulunduğu ve çoğunluğunu Arap ülkelerinin oluşturduğu bölgedeki ABD müttefiklerini IŞİD tehdidinden dolaylı olarak sorumlu tutmuştu. Başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Türkiye’deki yetkililer, bu sözlere sert tepki verdi. Erdoğan, Bayram namazı sonrası şunları söyledi:
“Bu konuda eğer Biden, bu tür ifadeler kullandıysa, Biden benim için tarih olmuştur. Asla benden böyle bir ifade sadır olmamıştır, bir. İki, bir defa Türkiye, ki o dönem hükümetteyiz, ben başbakanım ve bu dönemde de yine kesinlikle başta IŞİD olmak üzere hiçbir terör örgütüne, bakın terör örgütü diyorum, bizim en ufak bir yardımımız olmamıştır. Bunu kimse ispatlayamaz. Yabancı savaşçılar asla bizim ülkemizden Suriye'ye girmemiştir. Turist pasaportuyla bizim ülkemizden gelip Suriye'ye geçer ama silahlı olarak geçtiğini kimse söyleyemez. Bu konuda hassasiyetimiz aynen devam etmektedir. Biz şu ana kadar 6 bin kişinin Türkiye'ye girişini yasakladık, bin kişiyi deport ettik. Bunları yapan Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'dir, Türkiye Cumhuriyeti Devletidir."
 Ancak Ankara, bu tepkileri siyasi ve sözel düzeyde tutmayarak, resmi olarak da kayda geçirmeyi tercih etti. Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Sinirlioğlu, ABD’nin Ankara Maslahatgüzarı Wilson ile görüşerek, Türkiye’nin Biden’ın sözlerinden duyulan rahatsızlığını iletti ve izahat istedi. Sinirlioğlu, aynı zamanda ABD Dışişleri Bakanlığı Bakan Yardımcısı William Burns’a da telefon açtı. Sinirlioğlu, Türkiye’nin rahatsızlığını Burns’a da aktardı.
Bu gelişmelerin ardından Biden’in, Erdoğan’ın aradığı öğrenildi. Biden’in, bu sözlerinden dolayı Erdoğan’dan özür dilediği öğrenildi. Görüşmede, Suriye ve Irak’ta güvenli bölge oluşturulması konularının da ele alındığı dile getirildi.