Ukrayna Cumhurbaşkanlığı resmi internet sayfasından yapılan açıklamaya göre, ateşkes süresi 20 Haziran yerel saatle akşam 10.00'da başlayacak ve 27 Haziran sabah 10.00'da sona erecek.

Milis güçler bu süre içerisinde silahlarını bırakacak. Silah bırakmayanlar ise cezalandırılmaya devam edecek. Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko'nun 14 maddelik ateşkes ilanına göre, güvenlik güçleri sadece cevabi nitelikte çatışmaya girebilecek.

Siyasi görüşlerine bakılmaksızın tüm Donbas’ın (Donetsk ve Lugansk bölgeleri) güvenliği yedi gün süreyle garanti altına almış olacak.

Barış planında ağır suç işlememiş olanların affı ve rehinelerin serbest bırakılması yer alıyor. Rusya ve Ukrayna sınırında kurulacak tampon bölgeden paralı milis güçler için de çıkış koridoru oluşturuluyor.

Donetsk ve Lugansk’da yasalara aykırı olarak el konulan yönetim binaları boşaltılacak ve yerel yönetim birimleri yeniden faaliyetlerine başlayacak. Bölgede Ukrayna televizyon ve radyo kurumu yeniden yayına başlayacak.

Planda yerel yönetimlerin güçlendirilmesi, Rusça’nın korunması ve Anayasa’da değişiklik yapılması gibi adımlar da var.

Poroşenko’nun barış planına göre, yönetici adayları yerelle işbirliği içinde belirlenecek. Erken parlamento ve yerel seçimler de öngörülüyor.

Russia Today’a konuşan Donetsk Bölgesi yerel milis güçleri yetkilileri, Poroşenko’nun planının ateşkes olmadığını, kendileri ile alay edildiğini dile getirdi. Yerel güçlere göre, ateşkes sonrası tüm milisler yakalanacak.

Ukrayna’da Kasım ayında Viktor Yanukoviç’in AB ile ortaklık anlaşmasını reddetmesinin ardından devrim gerçekleşmiş ve Yanukoviç, Rusya’ya sığınmak zorunda kalmıştı. Kırım, Rusya’ya bağlanırken, ülkenin doğu bölgesinde iç savaş patlak vermişti. Poroşenko, geçen ay yapılan seçimle Ukrayna’nın yeni Cumhurbaşkanı olmuştu.