Allah bütün geçmişlerimize ve rahmetli olan öğretmenlerimize merhamet etsin. Üniversite ikinci sınıftayız. Tefsir dersimize çok değerli hocalarımızdan Mehmet Sofuoğlu geliyor. Irak, İran savaşının en kanlı zamanında dersimiz Hucurat suresidir. Hocamız ilerleyen yaşı ve Kuran’a aşina duruşuyla dersimize başladı. Fakat o gün diğer ders anlatma durumundan farklıydı. Derin teessürler yaşadığı belliydi. Aşağıdaki ayetleri okuyunca ağlamaya başladı. Şu sözü bizi heyecanlandırdı.
“Ya Rabbi yok mu İslam devleti ki iki Müslüman devletin arasında adaletle hükmetsin. Zalimin karşısında mazlumun yanında olsun.” Sonra bizler bu ruh hali ile dersi takip etmiştik. Hocamı duygulandıran ayetlere bakalım. 
Eğer müminlerden iki gurup birbirleriyle vuruşurlarsa aralarını düzeltin. Şayet biri ötekine saldırırsa, Allah'ın buyruğuna dönünceye kadar saldıran tarafla savaşın. Eğer dönerse artık aralarını adaletle düzeltin ve (her işte) adaletli davranın. Şüphesiz ki Allah, âdil davrananları sever.
Müminler ancak kardeştirler. Öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin ve Allah'tan korkun ki esirgenesiniz. (Hucurat 9.10)
Eğer Müminlerden iki gurup birbiriyle vuruşurlarsa aralarını düzeltin. Bakın İslam dünyasına hep birbirini kırma, dökme ve öldürme halindeler. Müslüman Müslümanın kanını kendine helal saymış. Kendi kardeşinden başka düşman yok. İslam dünyasını birbirine düşürmüşler. Zira bizim gözümüz gerçek düşmanları görmüyor. Hangisini sayalım. Irak, Suriye, Arap ülkeleri, Fas, Tunus, Cezayir, Libya, Afganistan hep birbirini öldürüyor. Artık İslam dünyasında ki Müslümanların gözleri görmüyor. Kulakları duymuyor. Dilleri de doğruyu söyleyemiyor. 
Afganistan da kimse yarınından emin değil. Yarınlarında başlarına ne geleceği belli de değil. Aynı millet, aynı Müslümanlar birbirini kırıyorlar. Kırdıranı gören yok.
Bu milletlerin aralarını kim düzeltecek? Saldıran tarafa kim dur demek için kuvvetini gösterecek? Savaş durdu diyelim kim Afganistan’a yol gösterecek. Rehber olacak?
Allah adaleti sever. Her işte adaletli davranmamız gerekmektedir.
Müminler ancak kardeştirler. Kardeşlerinizin arasını düzeltin.  İslam dünyasına baktığımızda Afganistan’ın ve diğer devletlerin arasını düzeltecek tek devlet var. Bu devlet Türkiye Cumhuriyeti Devletidir. Allah (cc) devletimize ve milletimize zeval vermesin.
Taliban, 1979 yılından bu zamana ikinci kere iktidara geliyor. Hem de elini kolunu sallayarak devleti ele geçirdi.
Bin Ladin ve Taliban, Amerika’nın iki önemli müttefikiydi. Bin Ladin çıkarların çatışmasıyla Amerika’ya karşı çıkınca öldürüldü ve okyanusa atıldı. İkinci müttefikini 20 sene özel yetiştirdi. Sonra Afganistan’a gönderdi. Ancak görünen o ki, Taliban yetkilileri henüz ne yapacaklarını bile bilmiyorlar. Bunlar yönetmeyi bilmiyorlar. Yönetecek gibide görünmüyor.
Peki, ne olacak dersiniz? İnsanların yarını yok. Her an ölümle yüz yüze olan vatandaşlar ne yapacağını bilmiyorlar. Çocuklar, gençler, yaşlılar, kadınlar, devletin görevlileri, askerleri herkes tedirgindirler. Bunca zaman geçti henüz hükümet kurma çalışması bile yapılmıyor. Ne yapacaklarını da söylemiyorlar. Geleceğini karanlık gören insanlar kaçmanın yollarını arıyorlar.
Her an kaos çıkar, her an patlamalar olur diye yazarken olan oldu. Patlamalarla Taliban’ı Afganistan’a getiren Amerikan askerleri öldürüldü. Ne gariptir ki yine Amerikan’ın desteklediği DEAŞ bu katliamı yaptı.
Besledi kargayı, oydu gözlerini. 
Allah bu millete akıl izan versin. Yer altı zenginliklerine sahip çıkabilmeyi, gerçek İslam devletleri ile yeniden dostluk kurmayı nasip etsin. Ne gariptir ki İslam adına Müslümanları katleden değil, insanı yaşatmayı ön plana çıkaran bir anlayış nasip etsin. Bu insanlar kurtuluş savaşımızda bizlere maddi yardımlarını unutmuyoruz.
Kanaatimce bizim yani Türkiye Cumhuriyetinin bu devlete yardım etmesi gerekecektir. Onlar bizim kardeşlerimizdir. Onlar bizim milletimizdendir. Onları teröre, Amerika’ya, Rusya’ya ve diğer emperyalist ülkelerin ellerine bırakamayız.
Bu garip insanların hallerinden bizim çok büyük ders almamız gerekir. İçimizdeki her anlayıştan insanımız ve siyasetimiz bu devletin halinden dersler çıkarmalıdır. Birlik ve beraberliğimizi bozmamalıyız. Bizler Müslümanız. Müminler kardeştir. Kardeşliğimizi bozmayalım. Kuran’ın hükümlerine ve uyarılarına tabi olalım. 
Afganistan’a yeniden düşman elleri değmesin. Afganlı kardeşlerimiz de İslam’ı kendi anlayışlarına göre değil, İslam’ın ruhuna uygun yaşamalarını temenni ediyorum.
Birlik ve beraberliğimizin daim olması, lider ülke olmamızın devamı, gençlerimizin geleceğimizi aydınlatmaları hususunda Allah’a (cc) dua ediyorum.
Cuma Bayramımızın hayır getirmesi temennisiyle hepinize sağlık sıhhat ve afiyetler diliyorum.
Selam ve dualarımla.
Saim ORAL, Kartal 27 Ağustos 2021