Fatih Emrah ERDOĞAN / BALKESİR, ()-  EDREMİT Körfezi Zeytin ve Zeytinyağı Üreticileri Federasyonu Başkanı Mehmet Semerci, gelişi güzel düzenlenen zeytinyağı tadım yarışmalarıyla sektörün istismar edildiğini belirterek, "Bu yarışmalar denetim altına alınmalı. 90 numunenin katılıp, 120 ödül dağıtılan yarışmalar yapılıyor. Zeytinyağında doğallık, tat, nefaset, kalite gibi kavramları içeren yarışmaların denetim altına alınmasını, binlerce kişinin gelir kapısı olan sektörünün kullandırılmamasını istiyoruz" dedi. Semerci, böylelikle bu yarışmalarda dağıtılan sözde unvanlara inanarak ürün alan üreticilerin mağdur olmalarının da önü geçilebileceğini söyledi.
Ege Denizi kıyılarından Kazdağları ve Madra Dağı'na doğru uzanan yaklaşık 10 milyon zeytin ağacının bulunduğu Edremit Körfezi coğrafyasında yetişen zeytinler, elde edilen yağlarıyla ön plana çıkıyor. Bölgedeki yıllarca karışım yağlara karşı mücadele veren üreticiler, son yıllarda artan zeytinyağı tadım kalite yarışmalarının sektöre zarar verdiğini ve denetim altına alınmasını istiyor.
Edremit Körfezi Zeytin ve Zeytinyağı Üreticileri Federasyonu Başkanı Mehmet Semerci, zeytinyağı tadım yarışmaları için 10 bin liraya kadar katılım ücretleri ödendiğine dikkati çekerek, adeta para karşılığı ödül dağıtıldığını söyledi. Semerci, bu yarışmalarda elde edilen unvanlara inanan üreticiler ve bu unvanları kullanarak 'ödüllü' denilerek satılan zeytinyağlarını alan vatandaşların kandırıldığını kaydetti. 
Normal şartlarda yarışmalarda birinci, ikinci, üçüncü ve mansiyon olarak değerlendirilme yapılması gerektiğini belirten Semerci, "Ancak, özel organizasyonlara bakıldığında yüzlerce madalya veriliyor. 90 numune katılıyor, 120 ödül dağıtılıyor. Biz bunları onaylamıyoruz.  Çünkü bir laboratuvar incelemesi yapılmadan, analitik değerlerini belirlenmeden yarışmaya sokulup, değerlendirme yapılan yarışmalar var. Bu son derece sakıncalı, çünkü tüketici tercihlerini yarışmalarda madalya kazanan yağlar üzerinde yapabiliyor. Laboratuvar analizleri için tabii ki belirli bir ücret alınabilir. Ancak bu özel şahıslar tarafından yapılan zeytinyağı kalite yarışmalarına bakıldığında, analizler bile yapılmadan ciddi ücretler alınıyor. Bu yarışmaların amacı para kazanmak olmamalı" dedi.
Doğallık, tat, nefaset, kalite gibi kavramları içeren bu yarışmaların denetim altına alınmasını da isteyen Semerci, "Binlerce kişinin gelir kapısı olan sektörünün kullandırılmamasını istiyoruz" diye konuştu. ()