Uğur AKAGÜNDÜZ/EDİRNE, ()-TÜRKİYE Odalar Borsalar Birliği'nin (TOBB) düzenlediği Türkiye Teknoloji Buluşmaları'nın 'Trakya'da Buluşalım Teknoloji Konuşalım' programı Edirne'de düzenlendi. 

'Trakya’da Buluşalım Teknoloji Konuşalım' 'sloganıyla düzenlenen Türkiye Teknoloji Buluşmaları' Trakya Üniversitesi'nde gerçekleştirildi. Etkinliğe, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cengiz Günay, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sezai Irmak, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Ahmet Hamdi Zafer, sivil toplum kuruluşları ve sektör temsilcileri ile öğrenciler katıldı.

'E-TİCARETTE TRAKYA SÖZ SAHİBİ OLSUN’

Programın açılış konuşmasını yapan Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Trakya Teknoloji Buluşmaları programının ilk kez 2015 yılında düzenlendiğini belirterek, "Buluşmaların devamında burada konuştuklarımızı oturduk iş dünyası ile ilerleyen yıllarda birçok projeye imza atarak gerçekleştirdik" dedi.  Trakya’da e-ticaret yapmak isteyen şirketler için de proje hazırladıklarını söyleyen Şahin, "Bu proje sayesinde Trakya’daki tüm firmalarımız, e-ticaret nasıl yapılabilir konusunda bire bir danışmanlık verilerek proje yaptık. İstiyoruz ki Trakya’da e-ticaret yapanlar ve yapmak isteyenleri buluşturalım. Bütün yönleriyle meseleleri ele alalım, işlerini kolaylaştıralım. Gerekirse ilk yıl yapılacak masrafları bizler üstlenelim, onlara yardımcı olalım. Böylece e-ticarette de Trakya söz sahibi olsun" dedi.

'DİJİTAL TRAKYA BÖLGEMİZİ DİJİTAL EKONOMİYE TAŞIYACAK'

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Başkanı Sezai Irmak ise bilginin, üretimin itici ve yaratıcı unsuru haline geldiğini söyledi. Irmak, elektronik ticaretin Türkiye’de bireysel ve kurumsal anlamda gelişmeye ihtiyacı olduğunu belirterek, Dijital Trakya projesine dikkat çekti. Dijital Trakya projesinin önemini vurgulayan Irmak, "Dijital Trakya projesi, bölgemizi dijital ekonomiye taşıyacak önemli bir lokomotiftir, KOBİ’lerimiz için nimettir. Trakya gibi yüksek potansiyelin dijital ekonomi ile ne kadar hızlı bir atılım yapacağını tahmin etmek zor değildir. Bu dönüşümün ise çarpan etkileri saymakla bitmez. Verimlilik artışı, kayıt dışılıkla mücadele, bölgesel gelişmişlik, yeni iş alanları ve geleceğe istihdam imkânları ilk başta sayılabilir. Tüm bu fırsatları değerlendirmek için Dijital Trakya projesinin üzerine önemle eğilmeliyiz" diye konuştu.

'DİJİTAL TRAKYA PLATFORMUNDAN YARARLANIN'

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cengiz Günay da dijital dönüşüme ayak uyduramayan şirketlerin ayakta kalmalarının zor olduğunu ifade etti. Günay, "En çok yatırım çeken şirketlerin, teknoloji şirketleri olduğunu görüyoruz. Dünyaya baktığımızda hızla büyüyen şirketlerin büyük bir çoğunluğunun e-ticaret yolunu seçtiğini görüyoruz. Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi (ABİGEM) çatısı altında Edirne, Tekirdağ, Kırklareli ve Çanakkale illeri oda ve borsalarının ortaklığında Dijital Trakya Platformu oluşturuldu. Reel sektöre, üyelerimize, girişimcilerimize buradan bir çağrıda bulunmak istiyorum. Elektrik, doğal gaz, su faturası, iş yeri kirası olmayan iş yerlerini size vermeyi teklif ediyorum. Gelin, bu projenin avantajlarından lütfen yararlanın" diye konuştu.

SUNUMLARLA SONA ERDİ

Konuşmaların ardından programda Eticaret Merkezi Ceosu Merter Özdemir’in moderatörlüğünde PttAVM Ceosu Hakan Çevikoğlu, Trendyol İş Geliştirme Direktörü Özkan Çokaygil ve Exporgin Genel Müdürü Mehmet Erdemi’nin katılımıyla ‘E-ihracat ile küçülen dünya’ konulu panel gerçekleştirildi. Programda ayrıca, 'Fiijtal dünyada perakendenin yarını’, ‘Trakya Kalkınma Ajansı’nın Trakya’da dijitalleşmeye katkıları ve genç istihdamı’, ‘E-ihracata devletin bakışı’, ‘Karma iş gücü ve Freelance ekosistem’, ‘Sınırların ötesinde iş yapmak’, ‘E-ticaret ile büyüyen dünya’, ‘Meta gelecek’ ve ‘Metaverse ile yeni evren’ konularında sunumlar yapıldı. ()